Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια – Αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή

Αντίστροφη μέτρηση πλέον για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα μας. Τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη νομοθέτηση του γάμου αναμένεται να δημοσιοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο, αναγνωρίζοντας στα ομόφυλα ζευγάρια τη δυνατότητα υιοθεσίας, αλλά όχι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με παρένθετη μητέρα, ενώ μείζονος σημασίας θεωρείται η αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών. Στη Βουλή κατατέθηκε και η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον πυρήνα και τους άξονες του νομοσχεδίου που θα προβλέπει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία αναμένεται να αποκαλύψει ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που θα παραχωρήσει την Τετάρτη στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

«Πρέπει να εξηγήσουμε να παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας, να εξηγήσουμε στους πολίτες τι θέλουμε να κάνουμε, για τι μιλάμε και μετά να ανακοινώοσυμε τους χρόνους της νομοθετικής πρωτοβουλίες[…] Ο πρωθυπουργός τηρεί τον λόγο του όμως ταυτόχρονα αυτό το οποίο θέλει είναι η συζήτηση να είναι ουσιαστική χωρίς κραυγές. χωρίς λογική άσπρο – μαύρο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι κύριο στόχο θα έχει την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που δεν θα βρίσκεται ως διάταξη μέσα στο νομοσχέδιο είναι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη για αυτό. Αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας ή ένα ζευγάρι ανδρών δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Όμως, θα μπορεί να υιοθετήσει.

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με επίκεντρο την τεκνοθεσία, με τους διαφωνούντες να τηρούν στάση αναμονής.

«Είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται ο πρωθυπουργός[…] ο πρωθυπουργός θα προσδιορίσει, το περιεχόμενο και το χρόνο της νομοθετικής πρωτοβουλίας και όλα τα διαδικαστικά» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

«Διαφωνώ με αυτές τις διατάξεις, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό η συζήτηση αυτή να γίνει με έναν ψύχραιμο τρόπο και ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση και συνολικά η κυβέρνηση και παράλληλα να υπάρξει πιο σταθμισμένη ρύθμιση» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Διαφωνώ[…] Και σας λέω και κάτι άλλο, ας δούμε ποια θα είναι τελικά η νομοθέτηση που θα έρθει» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης στον ΑΝΤ1.

«Ναι» στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση νόμου κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στην οποία προβλέπεται τόσο η υιοθεσία, όσο και η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. «Σήμερα, επιβάλλεται άμεσα η πρόοδος στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ όσον αφορά ιδίως τον γάμο και τη δυνατότητα απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν, με τρόπο ισότιμο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια (τεκνοθεσία, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.α.)» αναφέρεται σχετικά.

Τις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης αναμένουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

«Έχετε καθαρή θεση ή το φέρνετε για να κάνετε επικοινωνιακή στρατηγική και μπερδεύετε τον κόσμο;» είπε μιλώντας στο Open ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

«Δεν υπάρχει λόγος να έρθει ο γάμος χωρίς να περιλαμβάνει και την κοινή γονική μέριμνα δηλαδή την τεκονοθεσία» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ η βουλευτής του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα.

«Είναι αδιανόητη η αντικατάσταση της Μητέρας και του Πατέρα από “γονέα ένα και γονέα δύο”» υπογραμμίζει η Ελληνική Λύση.

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια – Πότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια κοινωνική μεταρρύθμιση, εκτιμώντας ότι είναι ώριμη η κοινωνία για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, το σχετικό νομοθέτημα αναμένεται να έρθει στο τέλος του Ιανουαρίου, ενδεχομένως στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποφασίζει ο ίδιος να εκκινήσει τον δημόσιο διάλογο για το θέμα αυτό με τη συνέντευξη που θα δώσει στην ΕΡΤ, έχει το δικό του ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να θέσει το πλαίσιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και αναλυτικά τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το σκέλος της τεκνοθεσίας. Εκτιμάται ότι θα δοθούν απαντήσεις και θα υπάρχουν συγκεκριμένα επιχειρήματα.

Αυτό που μεταφέρεται από πλευράς της κυβέρνησης είναι ότι με τη συζήτηση αυτή θα καταφέρει να άρει τις επιφυλάξεις από μερίδα της κοινωνίας. Θυμίζουμε τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα και από την Εκκλησία και από απλούς πολίτες, αλλά βεβαίως και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, με τα επιχειρήματα στόχος είναι να καμφθούν αυτές οι αντιδράσεις.

Προ των πυλών αποκαλύψεις του πρωθυπουργού για τη νομθετική ρύθμιση

Σύμφωνα με τη Λίδα Μπόλα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, είναι μια ρύθμιση για την οποία είχε δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετεκλογικά από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Όπως είπε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος, «το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα με έναν έντονο τρόπο, με τις διαφωνίες και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας να προβάλλονται και τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν την κοινή γνώμη, με μια μεγάλη μερίδα να είναι αν μη τι άλλο διστακτική, αν όχι αντίθετη, απέναντι σε αυτές τις ρυθμίσεις. Κρίθηκε λοιπόν από το κυβερνητικό επιτελείο ότι είναι προτιμότερο να γίνει σαφής η θέση της κυβέρνησης και το τι πρόκειται να νομοθετήσει το γρηγορότερο δυνατό από το να είναι ένα θέμα το οποίο θα σέρνεται στην επικαιρότητα. Επομένως, κρίθηκε ότι μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε δεσμευτεί γι’ αυτό να το πάρει πάνω του, να το πω πολύ απλά, και να το φέρει προς νομοθέτηση αφού όμως έχει περάσει και μια διαδικασία, γιατί θα έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πολύ έντονης ζύμωσης και συζήτησης».

Πρόσθεσε ότι «έχει πολύ ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει η αντιπολίτευση. Εξαιρώ τα κόμματα τα οποία έχουν τοποθετηθεί πολύ ευθέως κατά της όποιας ρύθμισης γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Νομίζω ότι το βλέμμα στρέφεται τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί και αποθηκευτεί 24.058 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες για τα...