Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή όπου οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας υπήρξαν πιο ισχυρές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε θερμό κλίμα, ενώ επιβεβαιώνεται η στενή συνεργασία των δύο χωρών καθώς όπως συμφώνησαν οι δύο άνδρες, οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο.

Εδώ, στο σπίτι είναι το καλύτερο μέρος που συμβολίζει το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας μας, εδώ στη Σούδα, στο νησί της Κρήτης. Είναι πάρα πολύ μεγάλη χαρά να σας καλωσορίζω και μάλιστα σε μία εποχή όπου οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ. Βεβαίως, ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές που βρίθουν προκλήσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ενισχύουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις ως σύμμαχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν σε αυτήν την περιοχή” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Θα ήθελα να σας πω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή, τόσο επαγγελματική όσο και προσωπική τιμή, να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας. Έχω πάρα πολλούς Έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να φιλοξενείς και να υποδέχεσαι κάποιον στο σπίτι σου. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για μένα και σας ευχαριστώ. Επίσης θα ήθελα να συμφωνήσω σε αυτό που είπατε σχετικά με τις διμερείς σχέσεις. Εγώ κάνω αυτή τη δουλειά τα τελευταία 30 χρόνια και έχω πει και στον πρέσβη μας, ότι δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή όπου η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας υπήρξαν πιο ισχυρές και αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στην ηγεσία που έχετε δείξει εσείς κυρίως και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό” σημείωσε από πλευράς του ο κ. Μπλίνκεν.

Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ή για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε και γι αυτό βρίσκομαι εδώ. Θέλω να ακούσω ποια είναι η άποψή σας και να σας πω ότι η συνεργασία σας και οι συμμαχίες σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες” πρόσθεσε.

Ο κ. Μπλίνκεν έφθασε στα Χανιά λίγο μετά τις 17:00 όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το τετ α τετ των δύο ανδρών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και τις συναντήσεις που είχε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Άντονι Μπλίνκεν με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χακάν Φιντάν.

Ειδικότερα οι κ.κ Μητσοτάκης και Μπλίνκεν αναμένεται να συζητήσουν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η επίσκεψη αυτή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, σηματοδοτεί «τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα, συνολικά αλλά και στην περιοχή ευρύτερα. Η ατζέντα έχει μέσα και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, συνολικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των πολέμων που έχουμε κοντά μας και βέβαια και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ θεωρώ ότι είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο, στο υψηλότατο επίπεδο».

Στη συνάντηση συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

LIFESTYLE

“Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα ούτε να φανεί η Ελλάδα πιο άσχημη ούτε πιο κάτι από αυτό που είναι” εξηγεί η Μαρίνα Σάττι. Στον...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, ο Διοικητής του 306 Εργοστασίου Βάσεως Τηλεπικοινωνιών (306 ΕΒΤ) Συνταγματάρχης (ΤΧ) Απόστολος Κωνσταντόπουλος και ο Διευθυντής και Πρόεδρος του...