Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πέτσας για πλημμύρες στον Έβρο: Η κυβέρνηση δίπλα στους δήμους και τις περιφέρειες

«Η κυβέρνηση θα είναι συνεχώς δίπλα στους δήμους και στις περιφέρειες, προς όφελος του πολίτη», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, απαντώντας νωρίτερα σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στην περιφερειακή ενότητα Έβρου.

«Το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η άμεση αντίδραση, ώστε να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Θέλω να συγχαρώ δημόσια τους δύο αστυνομικούς που στον Δήμο Σουφλίου υπερέβαλαν εαυτόν, προκειμένου να σώσουν συνανθρώπους μας που εκείνη τη στιγμή κινδύνευαν», είπε ο κ. Πέτσας και υπογράμμισε ότι, από την πρώτη στιγμή είχε επικοινωνία με όλους τους δημάρχους της περιοχής, με τον περιφερειάρχη και ζήτησε άμεση καταγραφή των ζημιών και να αποσταλούν τα σχετικά τεχνικά δελτία, προκειμένου να προχωρήσει η συνδρομή για την αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής.

«Μέχρι σήμερα δεν εκκρεμούν στην υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών τέτοια τεχνικά δελτία και τέτοια αιτήματα, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Όπως ξέρετε, έχει κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, επομένως υπάρχει το περιθώριο για να υποβάλλουν αυτά τα αιτήματά τους. Φυσικά, αυτά τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν, γιατί έχουμε δείξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις επεμβαίνουμε άμεσα και όταν υπάρχουν τεκμηριωμένα αιτήματα, τα ικανοποιούμε με τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών», είπε ο κ. Πέτσας και επισήμανε ότι με απόφαση των οικείων δημοτικών συμβουλίων μπορεί να απαλλαγούν από τα τέλη οι πληγέντες για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει το πρόβλημα και δεν μπορούν να παρασχεθούν οι σχετικές υπηρεσίες.

Όσον αφορά στους ΚΑΠ, από τους αυτοτελείς πόρους του 2021 στον Νομό Έβρου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει κατανομή 3.237.300 ευρώ για την κάλυψη επενδυτικών δραστηριοτήτων και εκτέλεση έργων. Αυτό θα συμπληρωθεί και από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II με χρηματοδότηση για τους δήμους του Έβρου 2.722.900 ευρώ. Πάνω σε αυτές τις δύο πρωτοβουλίες έρχεται, όπως είπε, και το Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ένα Πρόγραμμα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε διάφορες θεματικές ενότητες κάνει παρεμβάσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα πολύ σημαντικά, προκειμένου να αλλάξει όψη η τοπική αυτοδιοίκηση, να βελτιωθεί η εικόνα στην τοπική κοινωνία, προς όφελος φυσικά της καθημερινότητας των πολιτών, «έργα για την ύδρευση και την αποχέτευση μέχρι την αγροτική οδοποιία και ακόμα θέματα που αφορούν από το πιο πράσινο αποτύπωμα, μέσω της ανακύκλωσης μέχρι την ψηφιοποίηση των δήμων».

«Επομένως, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, τουλάχιστον στα πολλά χρόνια της κρίσης, έχουμε δύο προγράμματα, το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και το ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να τονωθεί πραγματικά η τοπική αυτοδιοίκηση και να δώσουμε διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Αυτά κάνει η κυβέρνηση. Θα είναι συνεχώς δίπλα στους δήμους και στις περιφέρειες, επαναλαμβάνω, προς όφελος του πολίτη», είπε ο κ. Πέτσας.

O βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής αναφερόμενος στα προβλήματα από τις πλημμύρες στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, επισήμανε ότι στους Δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης μετρούν πάρα πολλές ζημιές στα σπίτια, όπως στον Απαλό και τη Μαΐστρο. Μετρούν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, σε θερμοκήπια, σε ζωικό κεφάλαιο και σε υποδομές -στάβλους, αποθήκες αντλιοστάσια, μηχανολογικό εξοπλισμό- ενώ καταστράφηκαν και γέφυρες και δρόμοι, όπως αυτός ο δρόμος που συνδέει το χωριό Μεταξάδες με τα διπλανά χωριά Πολιά και Αβδέλλα.

Όπως εξάλλου υπογράμμισε συνολικά, στον Έβρο υπολογίζονται ότι πλημμύρισαν εικοσιένα χιλιάδες στρέμματα με χειμερινά σιτηρά, δεκαπέντε χιλιάδες στρέμματα μηδικής, εκατόν πενήντα στρέμματα με χειμερινά κηπευτικά, διακόσιες πενήντα και πλέον κυψέλες με μελίσσια, ενώ έγιναν ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα.

«Και η σημερινή, η δική σας κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζει το ίδιο βιολί, όπως οι προηγούμενες, αφού ούτε αυτή διαθέτει εκείνα τα κονδύλια που απαιτούνται, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα και επείγοντα, όπως δείχνουν πια τα πράγματα, έργα μιας ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στον Έβρο, εγώ θα έλεγα και σε όλη τη χώρα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και επέρριψε ευθύνες και «και στις τοπικές διοικήσεις της Περιφέρειας και των δήμων, που, με εξαίρεση κάποιες χαμηλόφωνες γκρίνιες, δεν διεκδικούν αυτά τα απαραίτητα κονδύλια και αποδέχονται και αυτοί, δυστυχώς, στην πράξη την υποστελέχωση και τον υποεξοπλισμό των υπηρεσιών τους, με τα γνωστά βέβαια καταστροφικά αποτελέσματα για τους κατοίκους της περιοχής».

Ο κ. Δελής ζήτησε να γίνει καταγραφή των ζημιών, να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και έγκαιρα, να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές και για τους πληγέντες και μέχρι να αποκατασταθεί το εισόδημά τους να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορία, σε ασφαλιστικά ταμεία, σε τράπεζες, σε δήμο, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, να απαλλαγούν από φόρους και εισφορές, όπως είναι τα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και τα δημοτικά τέλη, ενώ «δεν πρέπει να υπάρχει ούτε η σκέψη καν για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σε τέτοιους ανθρώπους». Ζήτησε επίσης ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής τους, να δοθούν χρήματα για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων για τον Έβρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επέστρεψε, αργά το βράδυ της Τρίτης, 20 Φεβρουαρίου 2024, από την ολιγοήμερη ανάπαυσή του στα χιονισμένα βουνά της Αυστρίας,...

ΥΓΕΙΑ

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των νοσοκομείων και των φορέων του Υπουργείου Υγείας σε όλη τη χώρα, υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024,...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος και συνιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζιμ Ράτκλιφ, στοχεύει να χτίσει ένα νέο γήπεδο για τον σύλλογο, καθώς επιθυμεί να επαναφέρει τις...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Επίσκεψη στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στο Σύδνεϋ πραγματοποίησε την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, ο Πρέσβης του Ισραήλ στη χώρα κ. Amir Maimon. Ο...