Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Mentro Analysis: Ανοίγει η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Τα «κλειδιά» διατήρησης της κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου αναλύοντας τα «μηνύματα» των πολιτών σε όλα τα τελευταία γκάλοπ.

Παρά την πολύμηνη μάχη εναντίον της πανδημίας και την σχεδόν «βεβαιότητα» των πολιτών ότι η «ουρά» της θα φτάσει στο επόμενο έτος, το Μέγαρο Μαξίμου εισπράττει την ανταπόκριση των πολιτών για την πολιτική που ασκεί στους κρίσιμους τομείς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει ποσοστά υψηλής δημοφιλίας και διατηρεί «αποστάσεις» από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Τόσο δε στο γκάλοπ της Metron Analysis για το Mega, όσο και σε αυτό της Pulse που παρουσίασε επίσης χθες ο Σκάι η κυβερνητική παράταξη σημειώνει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και βασικά «αντισώματα» στις τάσεις αποσυσπείρωσης που συνήθως προκαλεί η κυβερνητική φθορά. Για τους πολίτες μείζον ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και η διαχείριση της οικονομίας, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η κυβέρνηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα στην δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε χθες το Mega η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 16,4 ποσοστιαίες μονάδες– το ποσοστό είναι μάλιστα διευρυμένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας τον Δεκέμβριο.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,7%, το ΚΙΝΑΛ 6,4%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 3,6% και το ΜέΡΑ25 2,4%. Τον Δεκέμβριο του 2020 η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είχε μετρηθεί στο 15,6%.

metron-14

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας το 60% των θετικών γνωμών. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με 39% θετικές γνώμες και τρίτος ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 36% θετικές γνώμες και 62% αρνητικές. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί ένα 56% θετικών κρίσεων και τον Αλέξη Τσίπρα μόλις 20%.

metron-13
metron-12
metron-9
metron-10
metron-11

Η απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας, με βάση των διαχρονικά στοιχεία, έχει αρχίσει να αντιστρέφεται και η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πλέον (48%) ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σημαντικότερο πρόβλημα θεωρούν οι πολίτες την πανδημία (42%) και ακολούθως την οικονομία (32%) και την ανεργία (8%). Ως προς το χρόνο εξόδου από την υγειονομική κρίση, η μεγάλη πλειοψηφία (55%) υπολογίζει ότι θα είναι απομακρυσμένος, μετά το 2021.

Σχεδόν δύο στους τρεις λένε «ναι» στο εμβόλιο, όμως ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό τους αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες τάσσονται υπέρ της αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών χώρων, με τα ποσοστά να αυξάνονται σημαντικά στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε όσους αυτοπροσδιορίζονται στον κεντρώο, κεντροδεξιό ή δεξιό πολιτικό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Μια απλή εξέταση αίματος που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη της νόσου Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων,...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη οι εργαζόμενοι σε διεθνές επίπεδο σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Microsoft σε συνεργασία με το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ανακοινώνει ότι το ηλεκτρικό SUV, Atto 3, είναι τώρα διαθέσιμο στην εξαιρετικά ελκυστική τιμή των 26.525 ευρώ, ετοιμοπαράδοτο, με δωρεάν service...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για όσους δεν το ξέρουν, η συγκεκριμένη “πορεία” από τη γκάμα μιας εταιρείας σε εκείνη κάποιας άλλης, δεν είναι κάτι νέο. Συμβαίνει εδώ και...