Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Είμαστε σε εγρήγορση για τις εξελίξεις στη Γάζα – Σε διαρκή μάχη με την εγκληματικότητα

«Είμαστε σε εγρήγορση μετά τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, έχουμε εντατικοποιήσει τα μέτρα φύλαξης σε πιθανούς προφανείςς στόχους, είτε αυτό αφορά Ισραηλινούς στόχους, είτε αυτό αφορά Παλαιστινιακούς στόχους, είτε αφορά μέρη που επισκέπτεται και κινείται πολύς κόσμος», τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.

Όπως σημείωσε ο υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1 «είναι απολύτως φυσιολογικό να είμαστε όλοι ανήσυχοι με αυτά που γίνονται στην Γάζα, γι’ αυτό έχουμε εντατικοποιήσει τα μέτρα φύλαξης σε πιθανούς προφανείςς στόχους, έχουμε αυξήσει την εμφανή αστυνόμευση, πλέον της φύλαξης γύρω απ’ όλα αυτά και προφανώς έχουμε τα ραντάρ και τις κεραίες μας ανοιχτές σε όλα τα πληροφοριακά μας δίκτυα, τα οποία είναι ενεργοποιημένα προκειμένου να αποτρέψουμε οτιδήποτε θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του πληθυσμού εδώ και θα σχετιζόταν με τα όσα συμβαίνουν εκεί».

Επίσης, όπως ανέφερε έχουν εντατικοποιηθεί από την πρώτη στιγμή τα μέτρα κυρίως στα νησιά, ενώ έχουν μεταβεί επιπλέον διμοιρίες και μάλιστα -όπως είπε- ήταν καθοριστική η συμβολή των ανδρών της Αστυνομίας σε ένα περιστατικό που έγινε στη Λέρο, με μια απόπειρα που σημειώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να φύγουν από τη δομή, να επιβιβαστούν στο καράβι και να έρθουν στην Αθήνα. Η παρουσία της Αστυνομίας εκεί -σε συνεργασία με το Λιμενικό- το απέτρεψε όλο αυτό».

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, και πως ο κόσμος ανησυχεί και φοβάται, όμως όπως τόνισε με έμφαση βρισκόμαστε σε εγρήγορση, όχι όμως σε πανικό.

Παράλληλα ανέφερε ότι βρίσκονται σε συνεργασία και με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, που έχει την ευθύνη απονομής ασύλου και διαχείρισης αυτών των ανθρώπων και με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας – όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε επεισόδια μέσα σε δομή για άλλους λόγους – φροντίζουν έτσι ώστε αυτά να μην παίρνουν έκταση και να μην γενικεύονται και να μην πυροδοτούνται ευρύτερες αντιδράσεις.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Κάιρο, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες, όπως επιβάλλεται, με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πρώτη στιγμή έχουμε τοποθετηθεί πολύ καθαρά, καταδικάζοντας απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, λέγοντας όμως ταυτόχρονα ότι εδώ υπάρχουν άμαχοι, αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να δημιουργήσει μία επιπλέον ανθρωπιστική καταστροφή, μεγαλύτερη από αυτή που ενδεχομένως παρακολουθούμε και ήδη βλέπουμε να συντελείται στη Γάζα. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει μια πολιτική αρχών σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαχρονικά και σε αυτήν την πολιτική αρχών παραμένει, ο,τιδήποτε μπορεί να προσφέρει και να συμβάλλει και ο Ελληνας Πρωθυπουργός και η Ελλάδα ως χώρα με τις σχέσεις που έχει διαχρονικά και με τα δυο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με τις σχέσεις που έχει με το Ισραήλ και την αναγνώριση του δικαιώματός του για αυτοάμυνα αλλά και με τις σχέσεις, πώς να το πω ειλικρίνεια,ς που διαχρονικά έχει με τον αραβικό κόσμο. Αλλά και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκεί για να συμβάλλει, όπως φαντάζομαι θέλει όλος ο κόσμος την ταχύτερη».

Σε διαρκή μάχη με την εγκληματικότητα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στην έξαρση της εγκληματικότητας λέγοντας πως είναι μία πραγματικότητα με την οποία είμαστε σε διαρκή μάχη και ανέφερε ως παράδειγμα την υπόθεση διάρρηξης στον κ. Καλλιάνο, η οποία όπως είπε εξιχνιάστηκε καθώς «το οπτικό υλικό βοήθησε και αυτό δείχνει και τα αντανακλαστικά και τις δυνατότητες που έχει η Ελληνική Αστυνομία οργανωμένα να κάνει δουλειά».

Και πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι οι δείκτες της υψηλής εγκληματικότητας στη χώρα μας έχουν πέσει και εκεί σημειώνουμε τεράστιες επιτυχίες. Μόνο τις τελευταίες 10-15 μέρες η ΕΛ.ΑΣ. έχει πιάσει ποσότητες περίπου ενός τόνου ναρκωτικών. Πάνω από 600 κιλά κοκαΐνης, 400-500 κιλά χασίς και ούτως καθεξής. Είμαστε εδώ για να εντατικοποιήσουμε την εμφανή αστυνόμευση, για να οργανώσουμε την παρουσία του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., για αυτό και εφαρμόζεται η δέσμευση του Πρωθυπουργού για επιστροφή αστυνομικών στο πεδίο.

Ήδη έχουν δοθεί φύλλα πορείας για 600-700 και εντολές αποδέσμευσης για άλλους 800. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν στην υπόθεση αλλά και τις ισχυρές αντιστάσεις, θα επιμείνουμε. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις ισχυρές αντιστάσεις η εντολή του Πρωθυπουργού θα υλοποιηθεί και θα επιστρέψουν αστυνομικοί στο πεδίο, στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Θα πάνε σε κρίσιμες υπηρεσίες. Το νούμερο των 1.500 που έχουμε πει τις επόμενες μέρες θα το έχουμε πιάσει».

Οι άξονες για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε ακόμη και γα τη νεανική παραβατικότητα και την αντιμετώπισή της, επισημαίνοντας πως «έχει να κάνει με ευρύτερες κοινωνικές συνθήκες που παίζουν ρόλο, έχει να κάνει με την κουλτούρα βίας που έχει αναπτυχθεί και εντατικοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, έχει να κάνει με τις συνθήκες της ανασφάλειας». Όπως σημείωσε πως «η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να παρέμβουμε σε όλους τους τομείς» και πρόσθεσε: «Σε ό,τι μας αφορά, η αστυνόμευσή μας να είναι ακόμη πιο έντονη, ακόμη πιο εμφανής, να κάνουμε τις περιπολίες που πρέπει να τις κάνουμε εκεί που στατιστικά βλέπουμε ότι υπάρχουν αυτά τα ζητήματα, και έχουμε δει ότι έχουν αποδώσει. Εκτός από το δικό μας Υπουργείο, λοιπόν, και σε επίπεδο Κυβέρνησης συνολικά, υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας με παρεμβάσεις στα σχολεία, μέσω των δομών, των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών που έχουμε, σε όλους τους πυρήνες, σε όλους τους θύλακες που κινείται η νέα γενιά, είτε αυτό έχει να κάνει με ενημερωτικές ημερίδες, είτε έχει να κάνει με συζητήσεις, είτε έχει να κάνει με ανάλυση των αιτιών που τους οδηγούν εκεί. Και οι ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και συνολικότερα τα εργαλεία και οι δομές που έχει το Κράτος προς την κατεύθυνση αυτή, θα δουλέψουμε πολύ για να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά που είναι πάντως άκρως ανησυχητικό.

Κάμερες στους δρόμους

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στο θέμα της τοποθέτησης καμερών για την αντιμετώπιση εγκληματικότητας και ως βοήθεια της Τροχαίας, λέγοντας πως είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κ. Μενουδάκο, η οποία ήταν διπλής στόχευσης. Πρώτον ήταν ουσιαστική γιατί συζητήσαμε πολύ χρήσιμα πράγματα με την εμπειρία που έχει η Αρχή σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δικαιώματα και στην κατεύθυνση του να είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι όσον αφορά σε αυτή την πρωτοβουλία που παίρνουμε με τις κάμερες με τον πλήρη σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων.

Ήταν και μια κίνηση συμβολική. Ξεκινάμε τις θεσμικές μας επαφές για την υλοποίηση του σχεδίου με τις κάμερες, θέλοντας να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό που πάμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε ένα σύστημα αστυνόμευσης που θα αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα και θα συνδράμει την Τροχαία.

Όπως είπε ο υπουργός, «οι κάμερες θα μπουν στα σημεία που η Ελληνική Αστυνομία με βάση τα δεδομένα που έχει και την κρίση και τις εισηγήσεις των υπηρεσιών πιστεύει ότι χρειάζονται για να ενισχύσουμε τα αποτελέσματα της εμφανούς αστυνόμευσης».

Πρόσθεσε ακόμη ότι πρόκειται «για μια μεγάλη προμήθεια που θα χρειάζεται διαγωνισμούς. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και θα κάνουμε και συγκεκριμένες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα σε αυτό. Είναι θέμα προδιαγραφών, σύνδεσης με δεδομένα. Έχει ξεκινήσει γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Η εντολή που έχουμε από τον Πρωθυπουργό είναι να προχωρήσουμε γρήγορα προς την κατεύθυνση αυτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...