Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκυλακάκης: Η παράταση των έκτακτων μέτρων στήριξης λόγω της ενεργειακής κρίσης προετοιμάζει για επάνοδο στην κανονικότητα

Η παράταση έως το τέλος του έτους των έκτακτων μέτρων στήριξης των καταναλωτών λόγω της ενεργειακής κρίσης δίνει τη προετοιμασία για την επάνοδο στην κανονικότητα.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι έως το τέλος του έτους θα υπάρχει μεγαλύτερη καθαρότητα για την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου και των ρύπων που επηρεάζουν τις τιμές του ηλεκτρισμού όχι όμως και βεβαιότητα.

Υπογράμμισε ότι οι τιμές της ενέργειας δεν έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα όταν η τιμή του φυσικού αερίου κινούνταν κάτω από τα 20 ευρώ/MWh ενώ σήμερα βρίσκεται στην περιοχή των 30 ευρώ/MWh, και η τιμή των ρύπων ήταν στα 20 ευρώ/τόνο CO2 και σήμερα είναι γύρω στα 90 ευρώ/τόνο CO2 και προβλέπεται να παραμείνουν ψηλά.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη σήμερα η ανάγκη για επιδοτήσεις είναι περιορισμένη ενώ δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί τι θα συμβεί στο τέλος του χρόνου.

Όπως είπε ο υπουργός από την αρχή του νέου έτους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει κρίση θα ισχύσει ένα νέο σύστημα στήριξης των ενεργειακά ευάλωτων που θα σχετίζεται όχι μόνο με τα εισοδήματα αλλά και με τον τόπο διαμονής και τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης λόγω του ψύχους ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Το πακέτο μέτρων στήριξης των ενεργειακά ευάλωτων θα ανακοινωθεί μέχρι το φθινόπωρο και θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους για τους οποίους θα διαμορφωθεί ειδικό τιμολόγιο.

Παράλληλα θα υιοθετηθούν μέτρα μείωσης των στρατηγικών κακοπληρωτών οι οποίοι, για παράδειγμα, έχουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν πληρώνουν το ρεύμα, αλλά και ελέγχου των ρευματοκλοπών καθώς όλα αυτά επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος τους συνεπείς καταναλωτές.

Δασική πολιτική

Ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε την αλλαγή της δασικής πολιτικής με επίκεντρο την ενεργή διαχείριση των δασών ειδικά της Νότιας Ελλάδας, μέσω των δασικών συνεταιρισμών, αλλά και την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά πρέπει να διατεθούν χρήματα για την απομάκρυνση από τα δάση της βιομάζας με ενίσχυση των δασικών συνεταιρισμών αλλά και εταιριών αξιοποίησης της.

«Πρόθεση μας, είπε ο κ. Σκυλακάκης, είναι να ενισχυθούν οι δασικοί συνεταιρισμοί» Υπενθύμισε δε την ύπαρξη ειδικού προγράμματος στο Ταμείο Ανάκαμψης υπό τον τίτλο « Έξυπνα Δάση» για την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...