25/02/2021

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες ξεκίνησαν στις 11.00 ώρα Τουρκίας (10.00 ώρα Ελλάδας) και διήρκεσαν μέχρι τις 14.30 ώρα Τουρκίας (13.30 ώρα Ελλάδας).

Οι συνομιλίες κράτησαν περισσότερο από τρεις ώρες και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη αναμένεται να αναχωρήσει περίπου στις 15:00 από την Κωνσταντινούπολη για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική προεδρία αναβάθμισε αυτή τη συνάντηση, καθώς στις διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές άρχισαν μετά από πέντε χρόνια σιωπής τις συνομιλίες και μετά από μια πολύ έντονη επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία έφτασε στο σημείο για περίπου δυο χρόνια να παίζει με την φωτιά ενός θερμού επεισοδίου.

Aναμένεται ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι η συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα δεν είναι σε καμία περίπτωση διαπραγμάτευση. Οι συζητήσεις δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτικές. Επίσης δεν μετέχει καμία τρίτη πλευρά και δεν γίνονται ενημερώσεις στα ΜΜΕ. Από την ελληνική πλευρά έχει γίνει γνωστό σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητείται θέμα αποστρατικοποίησης νησιών και δεν γίνεται διαπραγμάτευση για οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Διευκρινίζεται δε με νόημα ότι η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας. Συνεπώς μιλάμε για εμπιστευτικές συζητήσεις που γίνονται για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης για μελλοντικές διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.