Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τον 61ο γύρο των διερευνητικών με την Τουρκία

Αύριο το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αποστολή θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και στις 10 το πρωί της Δευτέρας, ο Παύλος Αποστολίδης, ο διπλωμάτης που έχει αναλάβει να ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, έχοντας απέναντί του τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος.

Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επανεκκινεί, το πρωί της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο με θέα τον Βόσπορο, έπειτα από 5 χρόνια σιωπής, όταν οι επαφές είχαν διακοπεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει -σε όλους τους τόνους- ότι η Αθήνα προσέρχεται με «ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση, με ρεαλισμό και όχι ψευδαισθήσεις», όπως σημείωσε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός.

Πάγια θέση της Αθήνας ότι υπάρχει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, με ένα και μόνο θέμα:  Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Δεν συζητείται θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία, επανέλαβε ο Νίκος Δένδιας.( Πηγή:Εφημερίδα των Συντακτών)

Η Τουρκία επιμένει στην τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο»

Τα ρητορικά ξεσπάσματα με αποκορύφωμα την επαναφορά του καζους μπέλι, διαδέχτηκαν οι καμουφλαρισμένες απειλές από τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

«Η προσδοκία από τον γείτονά μας είναι να σεβαστεί τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και να αποφύγει ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Η επίθεση τουρκικής γοητείας προς την ευρωπαική ηγεσία, ολοκληρώθηκε με την αναχώρηση Τσαβούσογλου από τις Βρυξέλλες προειδοποιώντας σύμφωνα με το Politico ότι «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις, θα καταστρέψει τον διάλογο Άγκυρας και των Βρυξελλών.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Καλώντας την κυβέρνηση «να πάει με συγκεκριμένη τακτική για μια έντιμη συμφωνία», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε ότι δεν πρόκειται «απλώς για τη διαχείριση του blame game μετά το ναυάγιο που θα προκύψει».

Επιφυλάξεις για τις διερευνητικές και την προοπτική της Χάγης εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς: «Με «πειρατές» δεν κάνεις διάλογο! Να σας το πω αλλιώς: Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις. Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος». (Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής)

«Η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα», ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις Σαμαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισημαίνει: «Ούτε η προσφυγή στη Χάγη είναι λύση, αφού θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να θέσει το σύνολο των απαράδεκτων διεκδικήσεων της». (Πηγή:Κυριακάτικη Δημοκρατία)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...