Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρεγγέλα: Τα τελευταία 3,5 χρόνια, προχωρήσαμε σε ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους, με έντονο κοινωνικό πρόσημο

Τα τελευταία 3,5 χρόνια, έχουμε προχωρήσει σε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους, με έντονο κοινωνικό πρόσημο και έχει βελτιωθεί σημαντικά η καθημερινότητα όλων μας» δηλώνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναλύοντας συνολικά τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και εστιάζοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, η κ. Συρεγγέλα σημειώνει ότι, πλέον, οι πολίτες έχουν απαλλαγεί από την ταλαιπωρία και τις ατέλειωτες ουρές στα γκισέ του Δημοσίου, ενώ οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών συναλλάσσονται με το Δημόσιο από τον τόπο που μένουν, χωρίς χρονοβόρες και κοστοβόρες μετακινήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι το gov.gr, η κεντρική πύλη παροχής υπηρεσιών του ψηφιακού κράτους, «έχει εξυπηρετήσει τουλάχιστον μία φορά περισσότερα από 8,1 εκατομμύρια πολίτες την πρώτη τριετία λειτουργίας του».

Αναφερόμενη στο δίλημμα των επερχόμενων εκλογών, η υφυπουργός Εργασίας τονίζει ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη, «γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να ξαναγυρίσει πίσω, αλλά πρέπει να προχωρήσει μπροστά». «Η σημερινή κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα πιο ισχυρή, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, που περάσαμε και δεν ήταν και λίγες. Στηρίξαμε τους πιο αδύναμους και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Με τις αυξήσεις στους συνταξιούχους, το έκτακτο επίδομα σε εκείνους που είχαν προσωπική διαφορά και με την “Κάρτα Αγορών”, αποδεικνύουμε ότι είμαστε κοντά στους πολίτες, όταν αυτοί περνάνε δύσκολα. Το κεντρικό ζητούμενο της επόμενης τετραετίας είναι να αυξήσουμε τους μισθούς και θα τους αυξήσουμε και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα» υπογραμμίζει η υφυπουργός.

Ταυτόχρονα, η κ. Συρεγγέλα απαριθμεί τα μέτρα που έχουν αναληφθεί για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση χαράσσει, για πρώτη φορά, μία συνολική, συγκροτημένη, εθνική δημογραφική πολιτική, στηρίζοντας ουσιαστικά την οικογένεια και προωθεί δράσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό ζήτημα και να μπει φρένο στη μείωση του πληθυσμού της χώρας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει: «Κατ’ αρχήν, η κυβέρνηση δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο υφυπουργού για τις Δημογραφικές Πολιτικές και την Οικογένεια, ενώ υλοποιήσαμε άμεσα τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον χαμηλό συντελεστή για τα βρεφικά είδη και καταργήσαμε τον φόρο πολυτελείας στους πολύτεκνους που έχουν μεγάλα αυτοκίνητα. Για να διευκολύνουμε τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, υιοθετήσαμε τη διετή προσχολική εκπαίδευση και αυξήσαμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επίσης, θεσπίσαμε, για πρώτη φορά, στη χώρα μας άδεια πατρότητας με αποδοχές και επιδοτούμενη γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς, οι οποίοι προστατεύονται από την απόλυση, όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους και υιοθετούμε μέτρα και δράσεις για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Με τις “Νταντάδες της γειτονιάς” και με τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις, διευκολύνουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν περισσότερο στην αγορά εργασίας και να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη, για να ξεκινήσουν ή να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για λόγους εργασίας και προωθεί νέα στεγαστική πολιτική, για να είναι στο πλευρό των νέων ζευγαριών».

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η προώθηση της ισότητας των φύλων. Προς την κατεύθυνση αυτή, «στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υιοθετήθηκαν συγκεκριμένα αποτελεσματικά μέτρα που εστιάζουν σε τρεις άξονες δράσης: στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, στην εναρμόνιση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και, τέλος, στην ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα βρέθηκε, για πρώτη φορά, στις 12 χώρες του κόσμου με πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών. «Βέβαια», όπως σχολιάζει, «δεν αρκεί μόνο το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά είναι απαραίτητη και η αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας».

Η κ. Συρεγγέλα προσθέτει επίσης ότι προωθούνται σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών βίας και κακοποίησης.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η υφυπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει ότι καμία πτυχή της τραγωδίας δεν θα μείνει ανεξερεύνητη. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να μην υπάρξει καμία απολύτως συγκάλυψη, καμία απολύτως σκιά. Έχουμε χρέος να αποδοθούν ευθύνες. Κάνουμε τα πάντα για την ασφαλή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων και για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές» απαντά, μεταξύ άλλων, η κ. Συρεγγγέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

ΕΛΛΑΔΑ

«Δώσαμε ισχυρό ρόλο στα μέλη για το ευρωψηφοδέλτιο άρα ακούσαμε περισσότερο τη δημοκρατική λειτουργία» ανέφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος που...

ΔΙΕΘΝΗ

Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να απομακρύνεται η πιθανότητα για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρησης αντιποίνων του ισραηλινού στρατού εναντίον του Ιράν μετά την τηλεφωνική...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού: στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Τώρα, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, αυτά...