Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνεται η πολιτική κόντρα στον δρόμο προς τις κάλπες – Γ. Οικονόμου: Κυβερνήσεις με ισχυρή πολιτική βούληση – Επιμένουμε σε αυτοδυναμία

Εντείνεται η πολιτική κόντρα στον δρόμο προς τις κάλπες, με την κυβέρνηση να τονίζει την ανάγκη για αυτοδυναμία και την αξιωματική αντιπολίτευση να επιμένει για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Στο επίκεντρο και η αντιπαράθεση για ενδεχόμενες συνεργασίες.

Την ανάγκη σταθερών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων προέταξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας, πάντως, ότι η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

O κ. Οικονόμου ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και η ανάγκη για αλλαγές είναι αυτές που προσδιορίζουν την ανάγκη για αυτοδύναμες και σταθερές κυβερνήσεις, με ισχυρή πολιτική βούληση, με γρήγορα αντανακλαστικά. «Γι’ αυτό ζητάμε εντολή αυτοδυναμίας, όχι από γινάτι, ή πείσμα» είπε και αναρωτήθηκε «υπάρχει στην Ελλάδα η πολιτική πρώτη ύλη ώστε αυτές οι συνθήκες να ικανοποιηθούν μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας;»

«H ιστορική εμπειρία δείχνει ότι δεν υπάρχει και το δείχνει και η πραγματικότητα. Όσοι υποστηρίζουν την απλή αναλογική δεν βρίσκουν δύο ονόματα , δύο συγκεκριμένα πράγματα να πουν για το ποιο θα είναι το πλαίσιο της προοδευτικής κυβέρνησης» σημείωσε και επανέλαβε ότι η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα είναι αυτός που θα κυβερνήσει και η δεύτερη κάλπη πώς θα κυβερνήσει.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, δηλώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία καλεί τον πρωθυπουργό να ορίσει την κάλπη.

«Το βασικό ερώτημα είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές. Ακούσαμε μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή ότι θα γίνουν το Μάιο. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό![…] Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι θα είναι αυτός που θα έχει πάρει την εντολή από το λαό και όσο πιο ισχυρή εντολή, όσο πιο μεγάλη η διαφορά, τόσο πιο ισχυρός θα είναι για να σχηματίσει μία προοδευτική κυβέρνηση[…] Θα έχει μιλήσει ο κόσμος, θα έχει εκφράσει τη βούλησή του και οι όροι θα είναι διαφορετικοί» τόνισε η Πόπη Τσαπανίδου.

«Xρειάζεται μια ισχυρή αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση με πνεύμα συνεργασιών όμως. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολιτικός που κάνει ανοίγματα πέραν των στενών ορίων της κυβέρνησης και του κόμματος» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας στο Πρώτο Πρόγραμμα Άκης Σκέρτος.

Οι τόνοι ανεβαίνουν μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και για το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας με παρτενέρ το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και τη συζήτηση που έχει προκαλέσει η αναφορα Ανδρουλάκη: ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας.

«Δεν πρέπει να διακυβευθεί αυτή η πρόοδος δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη[…] Μία κυβέρνηση συνεργασίας με τη νοοτροπία που δυστυχώς επικρατεί ακόμα… Νομίζω ότι θα έθετε εν αμφιβόλω την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για αυτό το λόγο στόχος μας είναι η αυτοδυναμία[…] Αυτή η αξίωση του ΠΑΣΟΚ δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι μία αξίωση στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες γιατί και όπου γίνεται κυβέρνηση συνασπισμού ο αρχηγός του πρώτου κόμματος τίθεται επικεφαλής» ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Κυβέρνηση που θα εξασφαλίζει σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής πολιτικής δεν μπορεί να είναι καμία άλλη, αλλά μία που θα έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Τον πρωθυπουργό τον εκλέγει μέσω της ψήφου του ο λαός. Δεν μπορούμε να έχουμε τρίτους δεν μπορούμε να έχουμε Παπαδήμο» είπε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Επικριτικά είναι τα σχόλια των άλλων κομμάτων.

«Απέναντι σ’ αυτήν την “κινούμενη άμμο” του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, είναι ελπιδοφόρο ότι μέσα στο λαό δυναμώνει ένα ρεύμα που δηλώνει “κανένας απ’ τους δύο” και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους. Κι αυτό το ρεύμα μπορεί να διαμορφώσει θετικές εξελίξεις για το λαό συμπορευόμενο με το ΚΚΕ» αναφέρει το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ο πιο τηλεοπτικός Πρωθυπουργός των τελευταίων ετών ανακοίνωσε εκλογές από τηλεοράσεως. Δεν εμφανίστηκαν εδώ για Τέμπη[…] Πάτε σε εκλογές σύντομα, ορίστε ημερομηνία να ανασάνει τόπος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Με φόντο την κάλπη του Μαΐου, η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...