Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: Το νερό δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νερού, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις στη Βουλή για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Νερού συμπίπτει με την ψήφιση στη βουλή, από την κυβέρνηση της ΝΔ, του νόμου που επιταχύνει την εμπορευματοποίησή του, σύμφωνα με την πολιτική “απελευθέρωσης της ΕΕ”.

Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η υποκρισία όλων των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) που στο όνομα της δήθεν προστασίας του νερού, εμπορευματοποιούν τη χρήση του, τις υποδομές του, τις εργασίες συντήρησής του.

Αυτή η πολιτική, που στηρίζει τις καπιταλιστικές επενδύσεις στον κλάδο, οδηγεί σε εκτόξευση των τιμολογίων του νερού για τον λαό, σε δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα και επιβάλλει την επιχειρηματική λειτουργία των επιχειρήσεων ύδρευσης με γνώμονα το κέρδος.

Τιμάμε την Παγκόσμια Μέρα Νερού υπερασπιζόμενοι με αποφασιστικότητα το δικαίωμα των λαών ενάντια στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και των διάφορων ΜΚΟ, που αποτελούν τους “αγγελιοφόρους” της εκμετάλλευσης του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου.

Τιμάμε την Παγκόσμια Μέρα Νερού σε μία περίοδο που η καταλήστευσή του από μονοπωλιακούς κολοσσούς σε διάφορους τομείς της οικονομίας έχει οδηγήσει 2,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ούτε τις βασικές εγκαταστάσεις πλύσης χεριών! Αλλά και σε μία περίοδο που η “παγκόσμια αγορά” του εμπορευματοποιημένου νερού υπερβαίνει τα 750 δισ. δολάρια ετησίως. Τα τεράστια κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων που ελέγχουν την ύδρευση και η επιχειρηματική λειτουργία των επιχειρήσεων ύδρευσης είναι οι βασικοί λόγοι που δεν καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες στον τομέα αυτό».

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι: «Το νερό δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα και μονόδρομος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ενιαίος κρατικός φορέας νερού, θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων κατασκευαστικών έργων και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής σχετικού υλικού, για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού για ασφαλές, ποιοτικό και φθηνό νερό.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρωταγωνιστούν σήμερα στους αγώνες ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς “χαράτσια” στην αγροτική παραγωγή. Για τη δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα και με κατάργηση των εργολάβων. Καλεί τον λαό με τον αγώνα του να αντιπαλέψει κάθε πλευρά και συνολικά την πολιτική της απελευθέρωσης και εμπορευματοποίησης του νερού με όποιον τρόπο και από όποια κυβέρνηση κι αν προέρχεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...