Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων Μητσοτάκη και το αποτύπωμα της τραγωδίας στα Τέμπη ενόψει εκλογών

Εκλογές τον Μάιο και στρατηγική αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, έδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του συνέντευξη μετά την τραγωδία των Τεμπών. «Η πρώτη κάλπη θα μας δείξει ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα, η δεύτερη κάλπη θα μας υποδείξει και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Άφησε αιχμές για τον Νίκο Ανδρουλάκη και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πει με ποιους θα σχηματίσει κυβέρνηση.

«Θα φροντίσω να πάρουμε ένα μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως, ακριβώς στο τι έγινε. Όχι μόνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στο σταθμό της Λάρισας. Αυτό νομίζω ότι λίγο πολύ το έχουμε καταλάβει, αλλά πώς φτάσαμε μέχρι εδώ. (…) Εγώ προσωπικά ανέλαβα με θάρρος την ευθύνη που μου αναλογεί και είπα μία κουβέντα. «Φταίμε όλοι» (…) Αυτό το οποίο έγινε από τον κ. Τσίπρα στη Λάρισα ήταν επικοινωνιακό σόου. Πήγε σε έναν άλλο χώρο. Δεν πήγε καν στο χώρο του σταθμού της Λάρισας να δει ότι ο πίνακας δουλεύει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της ΕΡΤ, Λήδα Μπόλα αποκωδικοποιεί τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Σταύρο Θεοδωράκη, έχοντας ως θεματικούς άξονες το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, την προγραμματική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, τα διλήμματα της ερχόμενης κάλπης και το αποτύπωμα της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη.

«Δεν έχω μάθει να τα παρατάω στις δυσκολίες»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ενημερώθηκε για το ατύχημα σχεδόν αμέσως. «Έμεινα όρθιος όλο το βράδυ, προσπαθώντας να αποκτήσω καλύτερη εικόνα. Ήταν σαφές από την αρχή ότι μιλούσαμε για κάτι το οποίο ήταν καταστροφικό. (…) Αν σκέφτηκα να παραιτηθώ; Όχι. Δεν έχω μάθει να τα παρατάω στις δυσκολίες και γιατί οι πολιτικοί τελικά κρίνονται από τον λαό και σίγουρα όταν έρχεται η ώρα της κρίσης υπάρχει ένα συνολικό ισοζύγιο».

«Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, εκτιμώντας ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός στις δεύτερες κάλπες. «Οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία. (…)  Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. (…) Φιλοδοξώ να ξανακερδίσω εκλογές και πιστεύω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε».

«Ο Ανδρουλάκης αρνήθηκε τη συνάντηση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει πριν από τις εκλογές με ποιους θέλει να κυβερνήσει, ενώ άφησε αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. «Να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν. Όποιοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, στην πρώτη κάλπη πρέπει να καθίσουν και να τα βρούν πριν τις εκλογές. (…) Ζήτησα από τον κ. Ανδρουλάκη αφότου εκλέχτηκε να συναντηθούμε, να γνωριστούμε, καινούργιος αρχηγός κόμματος. Αρνήθηκε τη συνάντηση, αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους».

«Οι πολίτες συγκρίνουν τετραετίες»

«Σε κάθε εκλογή κρίνεται μια τετραετία. Οι πολίτες βάζουν έναν βαθμό. Νομίζω συγκρίνονται οι τετραετίες, από την στιγμή που ο βασικός μας αντίπαλος είναι το κόμμα που κυβέρνησε για τέσσερα χρόνια πριν από εμάς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε ότι «πίστεύω ότι οι πολίτες τα γνωρίζουν όμως. Πού ήταν η Ελλάδα το ‘19. Πού είναι σήμερα».

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «πρέπει να κινηθούμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς στο να «ξεριζώσουμε» όλες αυτές τις εστίες της Ελλάδος, η οποία μας πονάει. Και νομίζω ότι σε αυτό – δεν ξέρω αν θα μπορέσω να πείσω τους πολίτες – ότι εγώ είμαι ο πιο κατάλληλος να το κάνω».

Ανοιχτή η υποψηφιότητα Κώστα Αχ. Καραμανλή

«Παραιτήθηκε, ας ττου το αναγνωρίσουμε αυτό. Τώρα το ζήτημα των ψηφοδελτίων επιτρέψτε μου να το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Δέσμευση για συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι πρόθεσή του είναι «να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή. Προφανώς συμπεριλαμβάνεται και επιτέλους η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμιά μας, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα, και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στην διάρθρωση της εξουσίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε επαναδιαπραγμάτευση με την Hellenic Train ώστε, όπως τόνισε, να επιτευχθεί μία καλύτερη συμφωνία για τον ελληνικό σιδηρόδρομο.

«Κύμα» αντιδράσεων πυροδότησε η συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και το νομοσχέδιο για το νερό

Στην «επίθεση» πέρασε η αντιπολίτευση μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Για υποκρισία και συγκάλυψη τον κατηγορεί ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν είχε θεσμικό χαρακτήρα.

Για κρεσέντο πρωτόγνωρης επικοινωνιακής αναισθησίας κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση τον πρωθυπουργό. Δριμεία ήταν η κριτική του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή του με την Πρωτοβουλία για το δημόσιο νερό, η οποία αποτελείται απο συνδικάτα της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων.

«Η στρατηγική του κυρίου Μητσοτάκη σε όλα είναι στρατηγική της συγκάλυψης και της υποκρισίας έναντι της αλήθειας και της δικαιοσύνης που αποτελεί σήμερα απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας χθες αντί για εξηγήσεις απέναντι στον ελληνικό λαό ειλικρινής επιχείρησε για άλλη μία φορά συγκάλυψη των ευθυνών του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κ. Τσίπρας πολακίζει ασύστολα σε κάθε πολιτική του δραστηριότητα: ψεύδεται, υποδαυλίζει εντάσεις, οργανώνει συνεχή «κυνήγια μαγισσών» και επιχειρεί αναγωγές στην τραγωδία των Τεμπών, μετατρέποντας τον πόνο σε θέαμα και επιδιδόμενος σε χυδαία ψηφοθηρία. Είναι αμετανόητος, εκτός κάθε αυτοελέγχου και ηθικού φραγμού».

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές τον Μάιο.

«Και αφού τίποτα πλέον δεν του βγαίνει, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, μέσα από το σόου που έστησε, εκλογές τον Μάιο γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τη Βουλή, τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα και την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ δημιούργησε η απάντηση του Πρωθυπουργού ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε δύο φορές μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος, να τον συναντήσει.

«Ο Πρωθυπουργός βάπτισε ως θεσμική πρόσκληση ένα πρόχειρο… «τα λέμε», που αντάλλαξε με τον Νίκο Ανδρουλάκη σε διάδρομο της Βουλής ενώπιον δημοσιογράφων τον Δεκέμβριο του 2021. (…) Τότε ο κ. Μητσοτάκης χαιρετούσε εκείνον, που παρακολουθούσε η ΕΥΠ, στην οποία ο ίδιος προΐσταται», είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.

Το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι «η πρόσκληση του Πρωθυπουργού απευθύνθηκε δύο φορές στον κ. Ανδρουλάκη όταν εκλέχτηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή 8 μήνες πριν από αυτήν την υπόθεση. Προφανώς, άλλοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Ανδρουλάκης αρνήθηκε δύο φορές τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη».

Για επικοινωνιακη διαχειριση ενός εγκληματος έκανε λόγο το ΚΚΕ. «Ή θα συνεχίσουμε τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο δίνοντας συγχωροχάρτι στους υπεύθυνους για τα διάφορα «εγκλήματα» σε βάρος του λαού ή ο θυμός, η οργή, το «κανένας από τους δυο» θα αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά».

«Ένας φοβικός και ανεύθυνος πρωθυπουργός που δεν έχει τη διάθεση να αναλάβει την ευθύνη του. Μας μίλησε για αναλογική ευθύνη… την ευθύνη που του αναλογεί όπως ακριβώς και ο κύριος Τσίπρας», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος.

Ο γ.γ του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως «ο κύριος πρωθυπουργός κυνικότατα χωρίς να ερυθριάζει, ανακοινώνει τη δεύτερη καλπη τον Ιούλιο όταν η νεολαία, η οποία είναι αποφασισμένη να τον καταψήφισει δεν θα μπορεί να ψηφίσει».

Η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται, καθώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό τραυματισμού ανηλίκου -έπειτα από προσπάθεια πυροδότησης βεγγαλικών που είχε στην κατοχή του σε περιοχή της Αττικής- «Το Χαμόγελο...