Βήματα προς την πολιτική κανονικότητα, έστω και υπό τη βαριά σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη συνέντευξη που έδωσε στον Alpha και «άπλωσε» την πολιτική βεντάλια, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Μυκόνου, ενώ σήμερα επιστρέφει στο διεθνές τερέν για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Μπορεί από την ατζέντα να απουσιάζει ένα μεγάλο θέμα, όπως αυτά που απασχόλησαν τους Ευρωπαίους σε προηγούμενες Συνόδους, πλην όμως ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε αυτή να μην εξαντλείται στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών. Είναι πρόσφατη, άλλωστε, η «ντιρεκτίβα» από το Eurogroup ότι το επόμενο διάστημα οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την οδό των απευθείας επιδοτήσεων και να επιστρέψουν σε πιο «συμβατικούς» κανόνες.
Για την «πολιτικοποίηση» της συζήτησης για τους οικονομικούς κανόνες, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία κ.α.). «Καμιά από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου – πολύ περισσότερο η Ελλάδα – δεν βρίσκεται σήμερα εκεί που βρισκόταν κατά την κρίση χρέους και η ύπαρξη αξιόπιστων κανόνων που εγγυώνται την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές. Μένει να φανεί, αν ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και κάποιες διμερείς επαφές με ηγέτες του Νότου ή άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο, καθώς υπενθυμίζεται ότι προχθές συνομίλησε τηλεφωνικά με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.
Όπως αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, η ύπαρξη κανόνων που αναντίρρητα θα πρέπει να τηρούνται δεν θα πρέπει να υπονομεύουν, από την άλλη, τις αναγκαίες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς που ήταν στη «βιτρίνα» του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. «Η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι αντιπαραγωγική», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα, όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς ή στερεοτυπικές προσεγγίσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι δυσκολίες, πάντως, είναι δεδομένες, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέντευξή του στον Alpha, ο τρικομματικής συνασπισμός της Γερμανίας με τις ετερόκλιτες θέσεις μεταξύ των κομμάτων, μπλοκάρει μια σειρά ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, θέλει η συζήτηση να γίνει ενόψει και του προγραμματισμένου για την Παρασκευή Eurosummit, στο οποίο θα συμμετάσχει και η επικεφαλής της ΕΡΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Πρόταση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρέμβει και για το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων – γι΄αυτό το ζήτημα η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετική πρόταση μέσω non paper στα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που έλαβε γνώση του εν λόγω non paper, «…η χώρα θέλει να ενισχύσει τους λεγόμενους διαδρόμους βορρά – νότου, ώστε οι περιοχές με υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας να συνδέονται καλύτερα με αυτές που παράγουν ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια».
Πηγή: protothema.gr