Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Βαρουφάκης – εκδήλωση του mέta: Υπάρχει μια διαλεκτική σχέση μεταξύ των διαφόρων φασιστών ενώ η Αριστερά διεθνιστικά αποτυγχάνει

Εκδήλωση διοργάνωσε το mέta, το Κέντρο Μεταπιταλιστικού Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 με θέμα “Από την Κρίση στον Πόλεμο: Ένας Χρόνος Μετά” και ομιλητές τους Γιάνη Βαρουφάκη (Καθηγητή ΕΚΠΑ, γραμματέα ΜέΡΑ25, συνιδρυτή DiEM25), Άντζελα Δημητρακάκη (επ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Εδιμβούργου, συγγραφέα), Αμινέ Κακαμπαβέ (τ. μέλος Σουηδικού Κοινοβουλίου) και Στάθη Κουβελάκη (τ. Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο King’s College του Λονδίνου).

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Δανάη Στράτου (εικαστικός, πρόεδρος Δ.Σ. mέta) παρουσίασε υλικό από το διεθνές διαδικτυακό συμμετοχικό project “Open the Black Boxes” και αναφέρθηκε στον πόλεμο και το αποτύπωμα του στους λαούς που εμπλέκονται σε αυτόν, αλλά και ευρύτερα στους λαούς της περιοχής.

Η Άντζελα Δημητρακάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου και συγγραφέας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει μια μονιμοποιηνένη κρίση εντός της οποίας αναδύθηκε και εξελίσσεται αυτός ο πόλεμος ενώ αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα της αποαποικιοποίησης και στην γενοκτονία των επαναπροωθήεσεων όπως είπε χαρακτηριστικά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η Αμινέ Κακαμπαβέ, βουλευτίνα του Σουηδικού Κοινοβουλίου κουρδικής καταγωγής, της οποίας την έκδοση μεταξύ άλλων ζήτησε το καθεστώς Ερντογάν για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε πως κάθε πόλεμος οδηγεί σε πόλεμο και αναφέρθηκε και στον πόλεμο που υπάρχει στην Παλαιστίνη, στο Κουρδιστάν και αλλού, πέρα από την Ουκρανία. Η Αμινέ Κακαμπαβέ υπογράμμισε ακόμα η παροχή όπλων οδηγεί σε νέες φρίκες, σε περισσότερο πόλεμο, σε περισσότερους θανάτους κι αυτός είναι ο λόγος που η ίδια αρνήθηκε κάτι τέτοιο στο Σουηδικό Κοινοβούλιο.

Η Αμινέ Κακαμπαβέ ανέφερε ακόμα πως σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ είναι ο Ερντογάν που κάνει το ίδιο που κάνει ο Πούτιν με τους Ουκρανούς, στους Κούρδους και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για το ΝΑΤΟ, την ώρα που ο ίδιος είναι και σύμμαχος του Πούτιν. Η Αμινέ Κακαμπαβέ τόνισε ακόμα πως θύματα των δύο ιμπεριαλιστών (Πούτιν και ΝΑΤΟ) στην Ουκρανία, είναι οι πολίτες, οι γυναίκες και τα παιδιά και κατέληξε πως στην ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να εμπλακούν ενεργά οι νέοι και οι γυναίκες.

Ο Στάθης Κουβελάκης, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο King’s College του Λονδίνου και διδάσκων πλέον στο Παρίσι, ανέφερε πως η Αριστερά, είναι μια ανύπαρκτη δύναμη σε αυτόν τον πόλεμο. Ο Στάθης Κουβελάκης υπογράμμισε ακόμα πως έναν χρόνο μετά βλέπουμε μία Αριστερά σαστισμένη και φοβισμένη που είναι ευθυγραμμισμένη με τον ατλαντισμό και τον εκατέρωθεν ιμπεριαλισμό, ενώ αναφέρθηκε και στην πολεμοχαρή υστερία και προπαγάνδα των διεθνών ΜΜΕ.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης από την πλευρά του, ανέφερε πως δυστυχώς η ιστορία πράγματι επαναλαμβάνεται ως φάρσα λέγοντας πως ο πόλεμος διέσπασε την Αριστερά και αυτό ήταν μία πρώτη τεράστια νίκη του συστήματος. “Υπάρχουν τόσα πολλά κοινά με όλες τις τραγωδίες που έχουμε ζήσει τα τελευταία 30-40 χρόνια” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως δεν είναι καν πρωτότυπες.

Οι Αζόφ είναι ναζί; Και βέβαια, αλλά το ότι ο Πούτιν πάει να αποναζιστικοποιήσει το Ντόνμπας, είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο που υπάρχει” ανέφερε ακόμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.”Θα υπήρχε ο Πούτιν αν οι ΗΠΑ δεν είχα συνθλίψει τον ρωσικό λαό με τα νεοφιλελεύθερα πειράματα τους;” διερωτήθηκε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η διαλεκτική σχέση μεταξύ των διαφόρων φασιστών και η αμοιβαία ενδυνάμωση αυταρχισμού, εκμαυλισμού, φασισμού και εκμετάλλευσης είναι δεδομένες” υπογράμμισε ακόμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και τόνισε πως σε αυτό έχει ευθύνη και η Αριστερά που αποτυγχάνει διεθνιστικά. Ο Γιάνης Βαρουφάκης τέλος, αναφέρθηκε στη νέα διάσταση που υπάρχει παγκοσμίως με τον νέο, ψυχρό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

Δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, ούτε μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας. Υπάρχει ταξικός πόλεμος μέσα στην Ρωσία, ταξικός και εμφύλιος μέσα στην Ουκρανία, ταξικός πόλεμος μέσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Για να παραφράσουμε λοιπόν τον Μαρξ, δεν θα απελευθερωθεί η ελληνική εργατική τάξη, αν δεν απελευθερωθεί η αμερικανική εργατική τάξη” κατέληξε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

 

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...