Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

‘Ακης Σκέρτσος: Μαθαίνουμε να ζούμε από τα λάθη μας με πρόληψη

«Έχουμε πλέον ένα μηχανισμό που μπορεί να διαχειρίζεται ακραία φαινόμενα […] μαθαίνει και γίνεται καλύτερος», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Εισαγωγικά, ο ‘Α. Σκέρτσος εξέφρασε την οδύνη και τη θλίψη της κυβέρνησης για το μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, με την ταυτόχρονη δε, επισήμανση ότι η χώρα μας θα συνδράμει τους πληγέντες.

Για το θέμα της κακοκαιρίας, εν συνεχεία, παρατήρησε: «Αντιμετωπίζουμε για τρίτη συνεχή χρονιά μια σφοδρή κακοκαιρία, ένα μεγάλο χιονιά που πλήττει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας μας. ‘Εχουμε κάνει σοβαρά βήματα προόδου στην αποκατάσταση των βλαβών του δικτύου ηλεκτροδότησης. Θυμίζω ότι πρόπερσι είχαμε πάρα πολλές διακοπές ηλεκτροδότησης, πέρυσι αρκετές, φέτος πολύ λιγότερες. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε αυξήσει τα κλαδέματα, έχουμε κάνει επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, έχουμε λιγότερες ζημιές από την κακοκαιρία. Έχουμε δημιουργήσει συστήματα τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης, έχουμε τη δυνατότητα όταν έχουμε μια σφοδρή κακοκαιρία ο κρατικός μηχανισμός να συνεχίζει να λειτουργεί».

Και, ακολούθως, «έχει βελτιωθεί, πολύ σημαντικά θα έλεγα, ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζεται η κεντρική κυβέρνηση και διοίκηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις περιφέρειες και τους δήμους.

«Καμία κεντρική αρτηρία δεν έχει κλείσει στο Λεκανοπέδιο, η εθνική οδός δέχθηκε πολύ χιόνι, 70 – 80 εκατοστά σε διάφορα σημεία. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στον κρατικό μηχανισμό, το μηχανισμό των δήμων και των περιφερειών, γιατί έχουν φανεί σε αυτή τη συγκυρία αντάξιοι των προσδοκιών, δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα».

Και, σε επόμενο σημείο, «το 112 προετοίμασε και τους πολίτες, έδωσε πληροφόρηση, έδωσε οδηγίες, είχαμε τακτικές ενημερώσεις από την Πυροσβεστική. Όλα αυτά δείχνουν ότι έχουμε πλέον ένα μηχανισμό που μπορεί να διαχειρίζεται ακραία φαινόμενα να ενημερώνει τους πολίτες και να επιτελεί το ρόλο που πρέπει να έχει ένα κράτος. Το κράτος πρέπει να βοηθάει τους πολίτες να είναι ελεύθεροι και ασφαλείς», κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά την υπό ψήφιση διάταξη για τους όρους συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές, ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε την απάντησή του από ένα σχόλιο για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει ούτως ή άλλως μια τακτική ως προς την παρουσία στη Βουλή που είναι και απαράδεκτη και αντιδημοκρατική. Δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει πάρα πολύ η ορθή και ελεύθερη, κατά το Σύνταγμα, λειτουργία του πολιτεύματος, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διασταλτική και πιθανώς πολύ επιζήμια σε σχέση με αυτό που όλοι θέλουμε να περιφρουρήσουμε, δηλαδή τη δημοκρατική εκπροσώπηση πολιτών και κομμάτων».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του βουλευτή και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χρήστου Σπίρτζη ότι το κόμμα του «θα επαναφέρει τη δημοκρατία στη χώρα μας είτε με το καλό είτε με το άγριο», ο υπουργός Επικρατείας διατύπωσε τη θέση ότι η φράση αυτή «δείχνει την αντίληψη που έχει για τη δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατά τα άλλα μάχεται για την ποιότητα της δημοκρατίας. Είναι θλιβερές τέτοιες διατυπώσεις, κινούνται εκτός του δημοκρατικού τόξου». Επιβεβαιώνει, επί πλέον, τον τρόπο με τον οποίο «διαχειρίσθηκε τους θεσμούς τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του».

Στο σημείο αυτό δε, εξαπέλυσε επίθεση κατά της μείζονος αντιπολίτευσης λέγοντας πως «μαθήματα δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει, αντιθέτως πρέπει να απολογηθεί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...