Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς αποτιμά το Μαξίμου τις επαφές στο Νταβός

«Ταμείο» για το διήμερο των συναντήσεων του πρωθυπουργού στο Νταβός κάνει το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ από σήμερα θα έχει στο γραφείο του στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης το φάκελο με τις επόμενες κινήσεις του στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του κυβερνητικού προγράμματος.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το φετινό forum σήμανε για την Ελλάδα την επανεκκίνησή της στο διεθνές σκηνικό, καθώς τρία χρόνια μετά τίποτα δεν είναι ίδιο στη χώρα. Το μήνυμα που μετέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνομιλητές του ήταν ότι η Ελλάδα έχει «γυρίσει σελίδα» και από «παρίας έχει γίνει χώρα που πρωταγωνιστεί στην οικονομία εντός της Ε.Ε.».

Θετικά αποτιμούν στο Μαξίμου και την αίσθηση αυτοπεποίθησης που μετέφερε ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στο CNN, καθώς έστειλε το μήνυμα στην Αγκυρα τόσο για το πλαίσιο του διαλόγου την επόμενη ημέρα των εκλογών στις δύο χώρες αλλά και σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε τις συναντήσεις του με διεθνείς οικονομικούς παράγοντες στο πλαίσιο των εργασιών του forum του Νταβός.

Αρχικά συναντήθηκε με τον Philipp Hildebrand, αντιπρόεδρο της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο, με χαρτοφυλάκιο που πλησιάζει τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ελλάδα είναι «η οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη», ανέφερε ο Ph. Hildebrand, καθώς τον υποδεχόταν ο πρωθυπουργός. Συζητήθηκαν επίσης η ανθεκτικότητα και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, η έμφαση που δίνει τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και οι παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά και οι επιπτώσεις στις οικονομίες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον πρώην υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και επίτιμο πρόεδρο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Lawrence Summers. Στη συνάντηση αυτή έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις επιπτώσεις των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων, τις πολιτικές που μπορούν να αμβλύνουν τις συνέπειές τους και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας στο περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την πανδημία, με δεδομένες τις επιταγές της σύγχρονης τεχνολογίας.

Συζητήθηκε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει ισχυρή ανάπτυξη ανακάμπτοντας από την κρίση, ενώ παράλληλα χαράζει έναν νέο δρόμο για το ρόλο της αγοράς και του κράτους στην ανόρθωση μιας οικονομίας με παράλληλη στήριξη της κοινωνίας.

«Η πορεία του Greek House είναι αντίστοιχη, νομίζω, με την πορεία της εικόνας της χώρας και εδώ στο Νταβός. Είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε και πάλι στο Νταβός Ιανουάριο, την τελευταία φορά ήταν τον Ιανουάριο του 2020. Τότε προσπαθούσαμε ακόμα να πείσουμε τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα πράγματι έχει γυρίσει σελίδα. Και πράγματι αντιμετωπιζόμασταν τότε με αρκετή αισιοδοξία, αλλά θα έλεγα και με κάποια καχυποψία. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι, τρία χρόνια μετά και έχοντας πια ολοκληρώσει έναν πολύ εκτεταμένο κύκλο επαφών εδώ στο Νταβός, η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει καταλυτικά. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται, όπως αναγνωρίζεται και η καινοτομία της χώρας μας σε εφαρμοσμένες πολιτικές σε πολλά επίπεδα. Αλλά και ο σημαντικός ρόλος που επιτελεί πια μέσα στο ευρωπαϊκό στερέωμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνομιλία που είχε με το προσωπικό του Greek House Davos.

«Ταυτόχρονα αναγνωρίζεται η Ελλάδα ως ένας πόλος γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή του κόσμου και υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, θα έλεγα, για το πώς αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί καθώς το 2023 είναι -όπως γνωρίζετε- εκλογική χρονιά. Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι για την πολύ σημαντική αυτή προσπάθεια την οποία επιτελέσατε. Ξέρω ότι πέρασε πολύς κόσμος από το Greek House και νομίζω ότι και η ουσία των συζητήσεων που έγιναν εδώ, αλλά τολμώ να πω και η αισθητική του χώρου, είναι απολύτως εναρμονισμένες με αυτή τη νέα εικόνα της Ελλάδας την οποία θέλουμε να εκπέμψουμε», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα για να περιοριστούν τα προβλήματα από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό,...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι βορειοανατολικές ΗΠΑ και ο ανατολικός Καναδάς βιώνουν ένα παγωμένο Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ και τους ψυχρούς ανέμους να δημιουργούν...

ΔΙΕΘΝΗ

Η φρεγάτα πολλαπλών χρήσεων «Admiral Golovko» θα πρέπει σύντομα να γίνει μέρος του ρωσικού στόλου. Αυτό, όπως λένε στο Sputnik Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, διασφαλίζει...

ΕΛΛΑΔΑ

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, αναστέλλεται λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το χρονικό διάστημα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου και της Τρίτης (7/2)...