Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην καλή γειτονία (video)

Τα έξι μίλια είναι η κόκκινη γραμμή της Τουρκίας όσον αφορά τα ελληνικά χωρικά ύδατα, επανέλαβε για ακόμα μια φορά σε προκλητικό τόνο ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην προστασία και τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας του στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Τη σκυτάλη των απειλών που άφησαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπράημ Καλίν, και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πήρε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης της Ναυτικής Διοίκησης και τη Διοίκηση Στόλου Υποβρυχίων επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Η αποστροφή του Ακάρ μάλιστα ήρθε κατόπιν ερώτησης για μια πιθανή κίνηση της Αθήνας πέριξ της Κρήτης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την άτυπη επέκταση του casus belli από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο, τη νομιμότητα και τις αρχές καλής γειτονίας ανέδειξε απαντώντας σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Να υπενθυμίσουμε ότι όπως επαναλαμβάνεται από το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι αναφαίρετο, εφαρμόστηκε ήδη στο Ιόνιο και θα εφαρμοστεί όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

O Χουλουσί Ακάρ υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, δήλωσε: «Το 6 μίλια είναι πλέον το ελάχιστο που μπορούμε να ανεχτούμε Εκτός από αυτό, δεν δεχόμαστε κανενός είδους αύξηση των χωρικών υδάτων».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως: «Η χώρα μας έχει μια σταθερή και πάγια θέση όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις με την Τουρκία. Καλύτερος δρόμος για καλές σχέσεις και σταθερές σχέσεις είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας. Σε αυτό το μήκος κύματος βρίσκεται η Ελλάδα και σταθερά ανυποχώρητα όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...