Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: Πρωτοχρονιά στη φυλακή – Τι ξέρουμε για το Qatargate

Εύα Καϊλή: Στο λυκόφως της περασμένης χρονιάς ξέσπασε το Κατάρ-γκέιτ, ένα σκάνδαλο μεγατόνων για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που αποκάλυψε τις πολλές «τρύπες» στη θωράκιση του Ευρωκοινοβουλίου από υποθέσεις διαφθοράς αλλά και την έλλειψη συντονισμού που έχει η Ενωση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πρωταγωνίστρια του σκανδάλου, μαζί με μια πλειάδα άλλων πολιτικών, συμβούλων και υπαλλήλων που κινούνται γύρω από το Ευρωκοινοβούλιο, φέρεται να είναι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, όπως αναφέρουν οι βελγικές ανακριτικές Αρχές.

Οι περισσότεροι από τους εμπλεκομένους είναι πρώην, νυν ευρωβουλευτές και λομπίστες από την Ιταλία. Σχεδόν όλοι ανήκουν ή προέρχονταν από τη Σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Εδώ και τέσσερις εβδομάδες, ο βελγικός και ιταλικός Τύπος αποκαλύπτει καθημερινά τμήματα των καταθέσεων των συλληφθέντων και άλλων υπόπτων, καθιστώντας το Κατάρ-γκέιτ μια υπόθεση που θυμίζει σειρά του Netflix, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. «Το Κατάρ-γκέιτ αποτελεί ντροπή. Οι δεσμίδες χρημάτων που είδαμε θυμίζουν σκηνές στο Netflix, στη σειρά “Narcos”», είπε αγανακτισμένος ο Ιταλός επίτροπος, αναφερόμενος στο μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω του σκανδάλου.

Δύσκολο να πει κανείς τι είναι πιο σοκαριστικό από αυτά που έχουμε μάθει σχετικά με το Κατάρ-γκέιτ τις τελευταίες εβδομάδες: Οτι τα μετρητά (από τις δωροδοκίες) «έφθαναν με κωδικούς γραβάτες και ρούχα», ότι το μπιμπερό της κόρης της Εύας Καϊλή είχε στριμωχτεί στις δεσμίδες με τα χρήματα ή ότι είναι τόσο πολλοί οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, ώστε το Ευρωκοινοβούλιο και οι Βέλγοι δικαστές έχουν χάσει το μέτρημα… Αναυδοι έμειναν, επίσης, πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες όταν αποκαλύφθηκε ευρέως πόσες ΜΚΟ και εταιρίες λόμπι δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες, αλλά και πόσοι σύμβουλοι ασκούν επιρροή απασχολούμενοι στις «παρυφές» του Ευρωκοινοβουλίου.

Στη φυλακή η Εύα Καϊλή

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραμένει προφυλακισμένη στη φυλακή του Χάρεν των Βρυξελλών -για δωροδοκία δημόσιου λειτουργού, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και εγκληματική οργάνωση- και το αίτημα για αποφυλάκισή της θα εξεταστεί εκ νέου σε τρεις εβδομάδες.

Στη φυλακή βρίσκονται, επίσης, ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος προσπάθησε με κάθε τρόπο να επωμιστεί όλες τις ευθύνες και να «καθαρίσει» το όνομα της Εύας Καϊλή, αλλά και ο στενός συνεργάτης του, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής του ιταλικού κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» και νυν επικεφαλής της ΜΚΟ «Fight Impunity», που αγωνίζεται για την απονομή της δικαιοσύνης και λειτουργούσε ως γραφείο δημοσίων σχέσεων για την προώθηση υποθέσεων σε ευρωβουλευτές. Ο Παντσέρι φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος που προωθούσε τις υποθέσεις του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο και προσπαθούσε να εξωραΐσει την εικόνα του εμιράτου στα μάτια των Ευρωπαίων. Οπως έχει προκύψει από τις καταθέσεις των εμπλεκομένων στην υπόθεση και από τις αποκαλύψεις του Τύπου, δεν ήταν μόνο το Κατάρ που προωθούσε τα συμφέροντά του στην Ε.Ε., αλλά και άλλες χώρες – το Μαρόκο, η Μαυριτανία κ.λπ.

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ

» Πολλά χρήματα έφθαναν από το Κατάρ και το Μαρόκο με μεθόδους γνωστές στην Αστυνομία από τα καρτέλ ναρκωτικών.

» Παντσέρι και Τζόρτζι παραδέχθηκαν στους Βέλγους ανακριτές τις συναντήσεις που είχαν με αξιωματούχους του Κατάρ.

» Στο σπίτι του Παντσέρι, οι ερευνητές των βελγικών Μυστικών Υπηρεσιών είχαν βρει 700.000 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο.

» Οι βελγικές Μυστικές Υπηρεσίες είχαν ξεκινήσει ενδελεχή έρευνα για τον Παντσέρι και τους συνεργάτες του πριν από έναν χρόνο.

» Η Εύα Καϊλή οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή παραδέχθηκε ότι έδωσε στον πατέρα της μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα (600.000 ευρώ, όπως ειπώθηκε), ώστε να τα απομακρύνει από το σπίτι όπου διέμενε με τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον πατέρα της με τα χρήματα επ’ αυτοφώρω.

» Ο Παντσέρι έχει κατονομάσει και άλλους τρεις ευρωβουλευτές ως εμπλεκομένους στο Κατάρ-γκέιτ και άλλα πρόσωπα. Υπαγόρευε ερωτήσεις σε ευρωβουλευτές, αποκάλυψε ο Τζόρτζι.

» «Σκάει» πιο δυνατά και το Μαρόκο-γκέιτ. Ιταλικά και γερμανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως το Μαρόκο διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στο σκάνδαλο δωροδοκίας και διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ η ποιητική συλλογή του λογοτέχνη ,κριτικού λογοτεχνίας και τέχνης Λεόντιου Πετμεζά «Συστοιχίες της αυριανής εξορίας» με πρόλογο και εικονογράφηση...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες κατά 50,2% ήταν οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα τον Απρίλιο, φτάνοντας τους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ρητά ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σειρά από σημαντικές διμερείς συναντήσεις πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΟΣΑ που διεξήχθη στο...