Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πέτσας: Οποιαδήποτε ψήφος στον κ. Ανδρουλάκη είναι ψήφος στον κ. Τσίπρα – Πιστεύω τελικά οι τράπεζες θα κάνουν γενναία βήματα μπροστά (audio)

«Η στάση του κ. Ανδρουλάκη νομίζω ότι πριμοδοτεί την πόλωση στο πολιτικό σκηνικό, άρα την ενίσχυση των δύο πρώτων κομμάτων. Ο ίδιος είπε ότι θέλει να μην είναι η ΝΔ στην κυβέρνηση. Άρα είναι πολύ καθαρό το θέμα, οποιαδήποτε ψήφος λοιπόν στον κ. Ανδρουλάκη είναι ψήφος στον κ. Τσίπρα. Όσοι έχουν επιλέξει να πάνε απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ ή  απευθείας στην ΝΔ θα το κάνουν, δεν θα περιμένουν τον κ. Ανδρουλάκη» ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας για τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Η στάση που έχει ακολουθήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει οδηγήσει σε μια κάθοδο των δικών του δημοσκοπικών χαρακτηριστικών, προσέθεσε ο κ. Πέτσας και επομένως μία άνοδο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας.

«Επειδή παρακολουθώ όλες τις δημοσκοπήσεις, έχω να πω ότι είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση την οποία βλέπουμε για την μεταπολίτευση στην Ελλάδα, για πρώτη φορά μiα κυβέρνηση τρεισήμισι χρόνια, εξακολουθεί να έχει τόσο μεγάλη απόσταση από την αντιπολίτευση και μάλιστα η αντιπολίτευση να είναι τόσο πολύ κάτω από τα εκλογικά της αποτελέσματα και η κυβέρνηση τόσο κοντά στα δικά της εκλογικά αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Όσο αφορά στο market pass, το νέο μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι είναι ένα εργαλείο που δεν πάει μόνο στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλά ανεβαίνει και παραπάνω, καθώς πρόκειται για το 85% των νοικοκυριών που ωφελούνται από αυτή την παρέμβαση, ενώ έρχεται να συμπληρώσει και τις υπόλοιπες κυβερνητικές δράσεις. «Επομένως, το βλέμμα μας είναι σε όλη την κοινωνία και φροντίζουμε όσο μπορούμε να ακουμπάμε εκείνους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη με τις στοχευμένες παρεμβάσεις μας» υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Η ρύθμιση θα ψηφιστεί άμεσα, προσέθεσε ο κ. Πέτσας και θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 23. «Σημασία έχει ότι είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία, ότι δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, άρα τους υπόλοιπους συμπολίτες μας, αλλά έρχεται από τα κέρδη που βγάζουν τα διυλιστήρια με μια έκτακτη φορολόγηση των κερδών των δύο διυλιστηρίων θα έχουμε αυτά τα 650 εκατομμύρια ευρώ που θα τα επιστρέψουμε στην κοινωνία» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Απαντώντας στην επισήμανση της δημοσιογράφου ότι σε παλιότερη δήλωση του ο πρωθυπουργός έλεγε ότι “δεν θέλουμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα”, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως η ΝΔ είναι ένα κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα χωρίς παρωπίδες, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει καταστάσεις πρωτόγνωρες, όπως η πανδημία, συμπληρώνοντας «παρά το γεγονός λοιπόν ότι πιστεύουμε στην οικονομία της αγοράς, όταν βλέπουμε μία κατάσταση η οποία δεν λειτουργεί, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εκείνη την κρατική παρέμβαση που θα βοηθήσει την κοινωνία να σταθεί στα πόδια της όρθια».

«Αυτό κάναμε στην περίπτωση της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν τότε. Τώρα, όταν έχουμε ένα εισαγόμενο πληθωρισμό που δεν εξαρτάται λοιπόν από τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, τι πρέπει να κάνει μια υπεύθυνη κυβέρνηση να πει “εγώ είμαι μία κεντροδεξιά κυβέρνηση άρα λέω ότι δεν θα στηρίξω κάποιον με επίδομα”; Όχι, συνδυάζει αυξήσεις μισθών, συνδυάζει μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Όλα αυτά αφήνουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη των πολιτών και επιδόματα παροδικά έκτακτα, στοχευμένα για να αντιμετωπίσει αυτήν την εισαγόμενη κρίση. Άρα εμείς δεν έχουμε ιδεολογικές παρωπίδες. Βλέπουμε τα προβλήματα και κάνουμε εκείνες τις παρεμβάσεις που δίνουν ρεαλιστικές, βιώσιμες και δημοσιονομικά και κοινωνικά» προσέθεσε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με το ζήτημα της στήριξης της μεσαίας τάξης και τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Πέτσας, ανέφερε επιπλέον ότι η μείωση των φόρων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η μόνιμη, η μείωση κατά 5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 22% από 29%, ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής 9%, όλα αυτά δίνουν ένα στήριγμα στα χαμηλότερα και στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, όπως γίνεται και τώρα με το market pass, όπου το 85% των νοικοκυριών, περίπου τρεισήμισι εκατομμύρια νοικοκυριά θα είναι δικαιούχοι.

«Όλο αυτό το πακέτο μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που αφήνουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη των πολιτών, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και όλων των στελεχών στην κλίμακα της εισοδηματικής πυραμίδας φυσικά και ωφελείται η μεσαία τάξη. Όταν έχουμε μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 34% φυσικά και ωφελείται η μεσαία τάξη. Όταν φροντίζω με όλες μου τις πολιτικές να δημιουργούνται οι συνθήκες βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, όπως αυτές που βλέπουμε τώρα, φυσικά και ωφελείται η μεσαία τάξη» τόνισε ο κ. Πέτσας.


Σχετικά με το σενάριο φορολόγησης ή έκτακτης εισφοράς των τραπεζών, το οποίο έχει αποκλειστεί προς το παρόν, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «δεν είναι να βάζουμε εμείς έκτακτους φόρους στις τράπεζες, οι ίδιες οι τράπεζες έχουν κάθε συμφέρον μόνες τους να κάνουν γενναία βήματα μπροστά και πιστεύω τελικά θα τα κάνουν, η πίεση που άσκησε και ο υπουργός των Οικονομικών και ο πρωθυπουργός προς αυτή την κατεύθυνση, νομίζω ότι είναι ένα βήμα το οποίο οι τράπεζες θα έπρεπε να το είχαν κάνει χωρίς καμία πίεση».

«Θέλω να διακρίνω δύο επίπεδα. Το ένα είναι ότι η βασική ανάγκη που έχει το ελληνικό νοικοκυριό σήμερα είναι να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, γι’ αυτό έρχεται με το market pass η κυβέρνηση και κάνει ακόμη ένα βήμα να ελαφρύνει αυτό το βάρος. Για το τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες έχουν ωφεληθεί από αυτό που έχει ωφεληθεί η ελληνική οικονομία. Από την εμπιστοσύνη που έχει εγκαθιδρύσει ξανά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν μπορεί λοιπόν αυτός ο οποίος κατεξοχήν βασίζεται στην πίστη, γιατί αυτό είναι οι τράπεζες, βασίζεται στην πίστη και στην εμπιστοσύνη που του δίνει η κυβέρνηση, να βγάζει χρήματα και να μην επιστρέφει το μέρισμα που χρειάζεται πίσω στην κοινωνία, όχι κάνοντας μια κοινωνική πολιτική, αλλά βοηθώντας τους ανθρώπους οι οποίοι σήμερα ζουν μια έκτακτη κατάσταση, όπως είναι η ενεργειακή κρίση να την ξεπεράσουν όσο πιο ανώδυνα. Είναι προς το συμφέρον των ίδιων των τραπεζών να εξασφαλίσουν ότι δεν θα αυξηθούν ξανά, για παράδειγμα, τα κόκκινα δάνεια με ένα υπέρμετρο ρυθμό, αφού έχουμε καταφέρει να τα μειώσουμε περίπου 60 δισεκατομμύρια τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, δεν είναι ώρα να αυξηθούν» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

LIFESTYLE

Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε στο «Happy Day» για την πρεμιέρα του «TV Queen» και τα αρνητικά σχόλια, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση των BONUS στο Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα υπενθυμίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλώντας σε...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και...