Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate και μετεκλογικά σενάρια ανεβάζουν το θερμόμετρο (video)

Το σκάνδαλο διαφθοράς με την Εύα Καϊλή φορτίζει ακόμα περισσότερο το ήδη πολωμένο πολιτικό κλίμα με σημείο αναφοράς τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ν.Δ. δεν έχει καμία σχέση με το Qatar Gate και καταλογίζει στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι έχει γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι με την ψήφο του λαού είναι εφικτή η ανατροπή από την πρώτη Κυριακή.

Η υπόθεση Καϊλή και τα μετεκλογικά σενάρια ανεβάζουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι επιχειρεί μετάθεση ευθυνών, ενώ για καθοδήγηση της Εύας Καϊλή από τη Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «χρεώνει την κα Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε διαχρονικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Και στο κάτω-κάτω μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη εκλέχθηκε. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τους ψήφισαν σε δύο απανωτές ευρωεκλογές».

O κ. Ανδρουλάκης δήλωσε: «Προφανώς δεν καθοδήγησε η Νέα Δημοκρατία την κ. Καϊλή να κάνει αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, αλλά την καθοδήγησε το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη σε κάθε της κίνηση για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Ζητώ ισχυρή εντολή για να αποτελέσει παρελθόν η διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε ισχυρή εντολή, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και προγραμματική συμφωνία για Σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, χωρίς την εξουσιομανία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είπε χαρακτηριστικά, με την κυβέρνηση να μιλά για τροχιά συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Δημοκρατική Ανατροπή με ισχυρό ΠΑΣΟΚ για να προκύψει κυβέρνηση από την 1η Κυριακή, χωρίς τις εκλογικές περιπέτειες της εξουσιομανίας του κ. Μητσοτάκη».

«Η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη για το αύριο της χώρας είναι ουσιαστικά η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη. Όνειρα μπορούν, βέβαια, να κάνουν όλοι. Ακόμα και αν για τους πολλούς δεν είναι απλώς παρωχημένα, αλλά σκέτος εφιάλτης», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Από τη στιγμή που αρχίζει να πλειοψηφεί το ρεύμα το οποίο θεωρεί πως η καθημερινότητά του είναι δυσάρεστη και γίνεται ακόμη πιο δυσάρεστη με αυτή την κυβέρνηση, διαμορφώνεται εικόνα πολιτικής αλλαγής», ανέφερε μιλώντας στο OPEN η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.

«Η ΕΕ αποτελεί το ιερατείο της διαφθοράς», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ. Ως αιχμή κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ερμηνεύτηκε αναφορά του Χάρη Καστανίδη ότι είναι ευθύνη των ηγεσιών να προλαμβάνουν και όχι να διαγραφούν εκ των υστέρων, πάντως ο ίδιος διευκρίνησε ότι η υπόμνησή του αφορά όλα τα κόμματα.

Όπως δήλωσε ο κ. Καστανίδης: «Ευθύνη των ηγεσιών να προλαμβάνουν και όχι να διαγραφούν εκ των υστέρων ως τεθλιμένοι. Αυτό να μην ξανασυμβεί».

Τις επιπτώσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «αυτή η υπόθεση κλονίζει τους θεμελιώδεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και δημιουργεί πρόβλημα διαφάνειας και αξιοπιστίας».

Αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις

Για δημοκρατική εκτροπή που επιχειρεί ο κος Μητσοτάκης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος δημοσίευμα του ιστοτόπου Euractiv, σύμφωνα με το οποίο κλιμάκιο της ΑΔΑΕ σε έρευνά του στην Cosmote διαπίστωσε ότι έχουν τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ τα κινητά τηλέφωνα των κυρίων Κύρτσου και Τέλλογλου.

«Ο Μητσοτάκης να απαντήσει ποιος ο λόγος εθνικής ασφαλείας που η ΕΥΠ παρακολουθούσε Κύρτσο και Τέλλογλου. Πως είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή;», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η ελληνική δικαιοσύνη έχει την αμέριστη συνδρομή των δημοσίων αρχών, απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: «Η λεγόμενη “πολιτική διαχείριση” θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ΄οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν. Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού».

Σε ανακοίνωσή της η Cosmote διαψεύδει ότι παρεμποδίστηκε το έργο της ΑΔΑΕ: «Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει θέση, ενώ η Ελληνική Λύση την κυβέρνηση να διαψεύσει τους ισχυρισμούς στο σύνολό τους.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε σε αντιεισαγγελέα να αποφανθεί, με επίσημη γνωμοδότηση του, ποιος δικαιούται και ποιος όχι πληροφόρηση για παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Πηγές της Εισαγγελίας, διαψεύδουν δημοσιεύματα περί παρέμβασης του κ. Ντογιάκου ώστε να μην δοθούν στοιχεία προς την ανεξάρτητη αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά ορόσημο για την Παπαστράτος ήταν το 2023 προς την επίτευξη του στόχου για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. O συνολικός αριθμός των χρηστών IQOS...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ιός της γρίπης είναι το παθογόνο που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μια νέα πανδημία στο εγγύς μέλλον, προειδοποιούν κορυφαίοι επιστήμονες. Σύμφωνα με...

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες...

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή έρευνα με θέμα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» πραγματοποίησε η KPMG με σκοπό να εστιάσει στο αίσθημα της ψυχολογικής ασφάλειας,...