Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2023: Δεύτερη ημέρα συζήτησης στη Βουλή – Το Σάββατο οι ψηφοφορία

Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου για δεύτερη ημέρα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2023. Η διαδικασία της συζήτησης έχει συνολικά πενθήμερη διάρκεια. Το Σάββατο θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί με σειρά αντίστροφη της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση του προϋπολογισμού, η οποία -κατά παράδοση- λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Στο βήμα την Τετάρτη 14/12 αναμένεται να ανέβουν κατά σειρά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κα Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιά

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου νόμου, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, καταψήφισαν.

Η πρώτη ημέρα της συζήτησης περιλάμβανε τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς τις διεθνείς προκλήσεις τόνισε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2023.

Όπως είπε, για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,6%, σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έναντι 5,3% που είχε προβλεφθεί στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ για το 2023, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,8%, έναντι μόλις 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δηλαδή θα είναι από τριπλάσιος έως εξαπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης είπε ότι «απέναντι στην φαντασιακή αριστερά τον παραλογισμών ορθώνεται η Νέα Δημοκρατία των ορθολογικών και διαυγών προϋπολογισμών. Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο προϋπολογισμός του 2023 δεν προϋπολογίζει απλά με ορθολογικό τρόπο την οικονομία της χώρας για το επόμενο έτος, προϋπολογίζει με διαυγή τρόπο την αναπτυξιακή λογική της χώρας για τις επόμενες γενιές. Πυξίδα της κατάρτισης του προϋπολογισμού δεν είναι απλά η διαχείριση δημοσιονομικών μεγεθών, είναι η ισχυροποίηση της ψυχολογίας του ελληνικού λαού, η ενίσχυση της πίστης τους στην πατρίδα η συνειδητοποιήσει ότι η κοινωνική μετεξέλιξη έρχεται με κόπους με αξιολόγηση και με δέσμευση στην ποιότητα».

«Ο ελληνικός λαός πληρώνει το τίμημα της ιστορικής οπισθοχώρησης που εκπροσωπεί αυτή η κυβέρνηση. Οπισθοχώρηση στην οικονομία, οπισθοχώρηση στη Δημοκρατία», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023 ως Ειδικός Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Προϋπολογισμό που σφραγίζει μια πολιτική αδικιών και πολιτικών αδιεξόδων και προδιαγράφει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης», χαρακτήρισε το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2023, η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου κατά την συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής, δηλώνοντας ότι το κόμμα της τον καταψηφίζει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε ότι θα τον καταψηφίσει και είπε πως: «δεν διεκδικεί καμιά πρωτοτυπία παρά το ότι, τον εμφανίζετε ως ιστορικό και μοναδικό, καθώς επαίρεστε ότι είναι εκτός μνημονιακής επιτήρησης και ενισχυμένης εποπτείας. Κινείται ακριβώς στο ίδιο κλίμα, την ίδια γραμμή με τους προηγούμενους τρεις, παραθέτοντας ένα σαξές στόρυ. Έχετε κακή σχέση με τους αριθμούς, και χειρότερη σχέση με τα ουσιαστικά προβλήματα της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αντίθετα με τις έωλες επιδίωξη σας, είναι πιστό αντίγραφο της αποτυχημένης συντηρητικής, αναποτελεσματικής και βαθιά άδικης και αντικοινωνικής οικονομικής συνταγής σας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Βαθειά ταξικό και αντιλαϊκό», χαρακτήρισε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια της βουλής, δηλώνοντας ότι τον καταψηφίζει.

Επίσης τόνισε πως: «Αυτό που επιβεβαιώνει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός είναι ότι οι λαϊκές ανάγκες θα συνεχίσουν να συνθλίβονται στις συμπληγάδες αφενός της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αφετέρου της στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης που για το λαό σημαίνει νέα αβάσταχτα βάρη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Πρόκειται για έναν ακόμα προϋπολογισμό που θα καταψηφίσουμε και θα καταλήξει στα σκουπίδια όπως όλοι οι προηγούμενοι» τόνισε στην ομιλία του ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2023.

Μοναδική ελπίδα μας, το ότι θα αντικατασταθεί ενδιάμεσα η κυβέρνηση, προτού προλάβει να προξενήσει κι άλλες ζημιές στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Βιλιάρδος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο νέος προϋπολογισμός θέλει να μας οδηγήσει σε βαθύτερη κρίση. Και αυτά δεν είναι λόγια Κασσάνδρας αλλά είναι το καθημερινό βίωμα των Ελλήνων πολιτών που οδηγούνται στην οικονομική εξαθλίωση». Αυτό υποστήριξε ο γενικός εισηγητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2023 στην Ολομέλεια της Βουλής, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα προσπαθήσει να τον ανατρέψει και μέσα στη Βουλή και έξω στους δρόμους ενώ επιτέθηκε σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντας τους «υποκρισία καθώς τσακώνονται για τις λεπτομέρειες για να μην αγγίξουν την ουσία».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...