Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη

«Η Ελλάδα, ως σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία, προάγει την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στις νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου και στους ανιστόρητους ισχυρισμούς περί τουρκικής μειονότητας. Παράλληλα, η Τουρκία έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την προμήθεια των F-16 και ο Ερντογάν εξαπολύει βολές κατά της Ουάσιγκτον για στήριξη της Αθήνας σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου από το τουρκικό κράτος υπενθυμίζει η Αθήνα, απαντώντας στις ανιστόρητες αιτιάσεις Τσαβούσογλου περί «Τουρκικής μειονότητας στη Θράκη».

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Θράκη. Είναι απορίας άξιον πώς επικαλείται την Λωζάννη, τη στιγμή που η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3.000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000» επισημαίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος υπουργός είχε δημοσιεύσει λίστα δήθεν παραβιάσεων της Λωζάννης από την Ελλάδα.

«Δεν αφήσαμε ποτέ μόνους στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, δεν θα τους αφήσουμε ποτέ!» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται κατά των συμμάχων της Ελλάδας, κατηγορώντας παραλλήλως την Ουάσινγκτον ότι όχι μόνο συμβάλλει στην στρατιωτικοποίηση του Αιγαίου, αλλά αγνοεί την Άγκυρα στο θέμα των F-16.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε

«Δεν προσπεράσαμε ούτε θα προσπεράσουμε όσους υποστήριξαν την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και ενθάρρυναν τις επιθετικές και προκλητικές πρωτοβουλίες αυτής της χώρας. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ; Ναι είμαστε μαζί, αλλά εσύ (Αμερική) έρχεσαι, και εξοπλίζεις τα ελληνικά νησιά με όπλα και αεροπλάνα. Εμείς ακόμα δεν έχουμε επιλύσει το πρόβλημα των F-16 μαζί σας»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, πάντως, αναμένει σχετικές πρωτοβουλίες απ’ την πλευρά των Αμερικανών.

«Αναμένουμε θετικά και συγκεκριμένα βήματα από την αμερικανική πλευρά σε σχέση με αυτήν την θετική προσέγγιση. Αναμένουμε αυτές οι εργασίες να ολοκληρωθούν με θετικό τρόπο και το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Η ανάγκη μνήμης και τιμής στα θύματα των Γενοκτονιών, όπως των Ποντίων από τους Τούρκους εθνικιστές, είναι πρωταρχικό μέλημα για την Ελλάδα, διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας, με αφορμή την ημέρα του ΟΗΕ για την πρόληψη αντίστοιχων εγκλημάτων.

«Η σημασία της ημέρας αυτής παραμένει ισχυρή. Και, δυστυχώς, επίκαιρη. Η χώρα μας δραστηριοποιείται διαχρονικά σε διεθνές επίπεδο για την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας και του βίαιου ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από το 1914 έως το 1923» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Μόνο η αποδοχή της ιστορικής πραγματικότητας, η μνήμη και η καταδίκη θα βοηθήσουν να αποφύγουμε την επανάληψη ανάλογων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Εγρήγορση έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού ζητά από τη Βουλγαρία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Είναι αναγκαίο να σταλεί σαφές μήνυμα κυρίως από εμάς, ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ότι η συνέχιση παράνομων ενεργειών και η επακόλουθη απειλή αποσταθεροποίησης της περιοχής δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» ήταν το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Τουρκία

Συνεκπαίδευση του ελληνικού με το αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό, με τη συμμετοχή της φρεγάτας «Σαλαμίς», βορείως της Αλεξάνδρειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις νέοι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας έχουν ενταχθεί από την Παρασκευή 19/4/2024 στη λειτουργία του Κτηματολογίου, μετά την περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης (ΦΕΚ_2335_Β_19.04.2024),...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...