Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Ολοκληρώθηκε η ακρόαση του Γρ. Δημητριάδη – Πηγές ΝΔ: Καμία διασύνδεση ανάμεσα σε ελληνικό δημόσιο και Predator

Ολοκληρώθηκε η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που συγκλήθηκε μετά τα κοινά αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ακρόαση του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και των επιχειρηματιών Φέρλιξ Μπίτζιου, Γιάννη Λαβράνου και Ταλ Ντίλιαν.

Στην Επιτροπή προσήλθε και κατέθεσε ο πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Εμμανουέλα Αργείτη «οι δύο επιχειρηματίες, οι κύριοι Μπίτζιος και Λαβράνος δεν προσήλθαν. Βρίσκονται στο εξωτερικό και ενώ ενημερώθηκαν, δήλωσαν διατεθειμένοι να απαντήσουν γραπτά στις ερωτήσεις των βουλευτών μέσω των πρεσβειών. Σε ότι αφορά τον τρίτο επιχειρηματία που φέρεται να σχετίζεται με το κακόβουλο λογισμικό τύπου Predator, τον Ταλ Ντίλιαν, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί, όπως βεβαιώνεται και από τις ισραηλινές αρχές.

Η κατάθεση του Γρηγόρη Δημητριάδη ξεκίνησε στις δύο και τέταρτο και σύμφωνα πληροφορίες αναμενόταν να υποστηρίξει ότι επειδή η Δικαιοσύνη ήδη ερευνά το θέμα των παρακολουθήσεων και ενδέχεται να κληθεί εκεί ό,τι έχει να πει θα το πει στη Δικαιοσύνη. Τις δύο πρώτες ώρες της συνεδρίασης που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, τέθηκαν τα ζητήματα του αν θα πρέπει να είναι κλειστή ή ανοιχτή η συνεδρίαση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Μπούρα να επικαλείται τον Κανονισμό της Βουλής και να δηλώνει ότι είναι μυστική γιατί σχετίζεται με την ΕΥΠ και αυτό το γεγονός να προκαλεί την αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου από την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι αυτό συνιστά ομολογία της κυβερνητικής πλευράς ότι Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν έχουν σχέση με την ΕΥΠ αντίθετα με όσα υποστήριζε μέχρι σήμερα. Πάντως, ακολούθησε ψηφοφορία και απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης να είναι μυστική η συνεδρίαση.

Το δεύτερο αίτημα από την πλευρά της αντιπολίτευσης που απορρίφθηκε, είχε να κάνει με την ενδεχόμενη βίαιη προσαγωγή των τριών επιχειρηματιών που δεν ήρθαν σήμερα εδώ με την πλειοψηφία να απορρίπτει το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το σκεπτικό ότι η Επιτροπή δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα. Υπήρχαν και κάποιες αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής με τρεις αντικαταστάσεις βουλευτών από το γαλάζιο στρατόπεδο του Κώστα Τζαβάρα από τον Γιώργο Βλάχο και των κυρίων Στυλιανίδη και Κουτσούμπα από τους κυρίους Μαρκόπουλο και Κεφαλογιάννη».

Πηγές ΝΔ: Στο κενό οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την αντιπολίτευση για την υπόθεση των υποκλοπών

«Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών» αναφέρουν πηγές της ΝΔ.

Όπως υποστηρίζουν: «Ο πρώην Γεν. Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Γρηγόρης Δημητριάδης όχι μόνο προσήλθε παρά τις αντίθετες κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Επίσης, τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ και Κοντολέοντα και ελάχιστα ως καθόλου με άλλα πρόσωπα.

Αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες.

Δεν επιβεβαίωσε επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του.

Σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση».

«Και από την σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator» υπογραμμίζουν οι πηγές της ΝΔ.

Τέλος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή, η αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν προκειμένου να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων διαλυτών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε Πάτρα και Εύζωνες. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 250.000 κιλά, τα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό των παραγωγών της Εύβοιας και τους στηρίζει για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές καταστροφές...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Εστιάζοντας αποκλειστικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG), η έκθεση καλύπτει τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου, από την εξόρυξη και την κατεργασία πρώτων υλών...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 επιστρέφει πιο δυναμική από κάθε άλλη χρονιά και υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες στους λάτρεις των δύο τροχών. Η κορυφαία έκθεση-θεσμός για...