Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην… ουρά για τα ηλεκτρικά ποδήλατα – Όλες οι πληροφορίες για τo πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά»

Με τις «πράσινες» μετακινήσεις να κερδίζουν ολοένα και πιο πολύ τη θέση που τους αναλογεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, περισσότεροι από 9.000 είναι οι πολίτες που έχουν αιτηθεί επιδότηση αγοράς για τα ηλεκτρικά ποδηλάτα.

Καθοριστικό ρόλο, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, έπαιξε η πανδημία, αφού, όπως φάνηκε, καθιέρωσε τις εναλλακτικές μεταφορές, με πολλούς, μάλιστα, να διατηρούν αυτήν τη συνήθεια και μετά την άρση των περιορισμών.

Η… ασφυξία και το κυκλοφοριακό κομφούζιο, ειδικά τις ώρες αιχμής, είναι ο έτερος λόγος που οδήγησε στη διατήρηση των «πράσινων» μετακινήσεων, με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος να αποτυπώνουν μεγάλη συμμετοχή του κοινού.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ» έχει υποδεχθεί περί τις 13.025 αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος (Ι.Χ., ποδηλάτου, δικύκλου/τρικύκλου).

Την πρωτιά κατέχουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα, καθώς έχουν γίνει 9.705 αιτήσεις. Σημαντική όμως είναι και η συμμετοχή του αυτοκινήτου. Μέχρι σήμερα έχουν καταχωριστεί 980 ηλεκτρικά οχήματα.

Αλλο ένα εξίσου σημαντικό συμπέρασμα, που προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, είναι πως μέσω της δράσης έχουν αποσυρθεί 1.173 παλαιά ρυπογόνα οχήματα (αυτοκίνητα και δίκυκλα), στοιχείο που υποστηρίζει τη στόχευση για μείωση των ρύπων. Πιο συγκεκριμένα, έχουν γίνει 961 αποσύρσεις δικύκλων και 212 αυτοκινήτων.

Τι έγινε όμως το 2020 συνολικά με την ηλεκτροκίνηση; Παρότι το 2019 κυκλοφορούσαν στη χώρα 1.345 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μόνο το 2020 ταξινομήθηκαν 2.135.

Μάλιστα, ο Δεκέμβριος αποτέλεσε μήνα-ρεκόρ, καθώς το ποσοστό στις ταξινομήσεις έφτασε στο 10%, πράγμα που σημαίνει ότι 1 στα 10 νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν ήταν ηλεκτρικό. Ωστόσο, η τάση συνεχίζεται και φέτος, αφού το ποσοστό ταξινομήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στο πρώτο τετράμηνο διαμορφώνεται στο 5,2%.

Ποδηλατόδρομοι

Οπως έχει ήδη κάνει γνωστό το ΥΠΕΝ, η κυβέρνηση προχωρά στην κατασκευή δύο ποδηλατοδρόμων. Συγκεκριμένα, η μία περίπτωση αφορά στην ολοκλήρωση του ημιτελούς ποδηλατοδρόμου από το Φάληρο μέχρι την Κηφισιά, που σήμερα φτάνει μέχρι το Γκάζι. Δηλαδή το τμήμα Γκάζι-Κηφισιά. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένας ακόμα, που θα ξεκινάει από τον σταθμό του μετρό στην Κατεχάκη και μέσω Πολυτεχνειούπολης και Πανεπιστημιούπολης θα καταλήγει στον σταθμό του μετρό στον «Ευαγγελισμό».

Αναλυτικότερα, ο ποδηλατόδρομος Γκάζι – Κηφισιά έχει μήκος 17,8 χιλιομέτρων και περνά από τους Δήμους Αθηναίων, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Αμαρουσίου και Κηφισιάς. Ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2008, ως τμήμα του πρώτου μητροπολιτικού ποδηλατοδρόμου της Ελλάδας, του οποίου υλοποιήθηκε μόνο το νότιο τμήμα (από Θησείο έως Φάληρο, μήκους 11 χιλιομέτρων).

Ο ποδηλατόδρομος θα ξεκινά από την οδό Ερμού, στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων και θα ακολουθεί τις οδούς Αθηνάς, 3ης Σεπτεμβρίου, Αγίου Μελετίου και Φωκίωνος Νέγρη. Κατόπιν με κάποιες διακλαδώσεις θα φτάνει στα Πατήσια και στη Ριζούπολη και από εκεί στη λεωφόρο Ηρακλείου και στην οδό Αβέρωφ, παράλληλα με τις γραμμές του ΗΣΑΠ (σταθμοί Περισσού, Πευκακίων, Νέας Ιωνίας). Εν συνεχεία, με κάποιες άλλες διακλαδώσεις θα φτάνει στον σταθμό Νέου Ηρακλείου και από εκεί στην οδό Νεραντζιώτισσας και θα συνεχίζει σχεδόν παράλληλα με τις γραμμές στους σταθμούς Ειρήνη, Νεραντζιώτισσα, Μαρούσι και ΚΑΤ, ενώ θα καταλήγει στην οδό Τατοΐου στην Κηφισιά.

Ο ποδηλατόδρομος Ευαγγελισμός – Κατεχάκη έχει μήκος 10 χλμ. και συνδέει τους δύο σταθμούς του μετρό διατρέχοντας το πάρκο Γουδή, την Πολυτεχνειούπολη, την Πανεπιστημιούπολη και το πάρκο Ιλισίων. Ενα τμήμα του, μήκους 4 χλμ., στην Πολυτεχνειούπολη, έχει ήδη υλοποιηθεί.

 Αλλαγές για περισσότερα κίνητρα

Ποιες όμως αλλαγές προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πρόγραμμα «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ» για την περαιτέρω ενίσχυση των κινήτρων; Συγκεκριμένα, αναμένεται:

  • Κατάργηση της υποχρεωτικής αγοράς επιδοτούμενου ηλεκτρικού αυτοκινήτου μετά τη λήξη της ελάχιστης αποδεκτής περιόδου χρονομίσθωσης των 36 μηνών. Στόχος να γίνει πιο προσιτή η χρονομίσθωση και να μειωθεί το κόστος των μισθωμάτων, ενθαρρύνοντας τον εξηλεκτρισμό των εταιρικών στόλων.
  • Αύξηση του μέγιστου αριθμού οχημάτων που μπορεί να προμηθευτεί μια επιχείρηση από 3 σε 10 τόσο για την ηπειρωτική όσο και για τη νησιωτική χώρα.
  • Αύξηση του ποσού της υποχρεωτικής απόσυρσης για τα ΤΑΞΙ.
  • Επιλέξιμες θα είναι πλέον και δημοτικές επιχειρήσεις, όπως και εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Επιλέξιμα για επιδότηση ποδηλάτων θα είναι και νομικά πρόσωπα, που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως εταιρίες ενοικίασης ποδηλάτων, ξενοδοχεία, εταιρίες διανομής.
  • Επιλέξιμη η επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης «έξυπνου» φορτιστή και από τα νομικά πρόσωπα, εκτός των φυσικών προσώπων που ίσχυε έως σήμερα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΔΟΥΚΟΥ: «Η ηλεκτροκίνηση θα μας οδηγήσει στις έξυπνες πόλεις»

«Με τον πλανήτη να βιώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και την επίδραση των μετακινήσεων στο περιβάλλον και το μικρόκλιμα των πόλεων, το 2020 ήταν η χρονιά που η ηλεκτροκίνηση μπήκε στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Και μπορώ να πω ότι η είσοδός της ήταν εντυπωσιακή και πέραν των προβλέψεων και των προσδοκιών μας. Μοχλό για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης αποτελεί το πρόγραμμα “ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ”, το οποίο έχει ήδη υποδεχθεί 13.000 αιτήσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η δυναμική συμμετοχή του ποδηλάτου και των δικύκλων. Η ηλεκτροκίνηση είναι το όχημα που θα οδηγήσει τις πόλεις μας στην εξέλιξή τους σε πιο βιώσιμες και προσβάσιμες. Σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες, ευφυείς εφαρμογές και νέες υπηρεσίες, όπως το carsharing ή το bicing, δηλαδή την υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτου μέσω smartphone, η ηλεκτροκίνηση μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη μετάβαση των αστικών μας κέντρων σε αυτό που ονομάζουμε έξυπνες πόλεις», σημείωσε χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικά θα διενεργούνται πλέον οι επιδόσεις εγγράφων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τρίπολης προς...

ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε προτεραιότητα είναι...

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσπίστηκαν και με υπουργική απόφαση οι παραλίες σε όλη τη χώρα που θα απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες. Ειδικότερα, από τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

ΔΙΕΘΝΗ

Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να απομακρύνεται η πιθανότητα για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρησης αντιποίνων του ισραηλινού στρατού εναντίον του Ιράν μετά την τηλεφωνική...