Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΝΕΑ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού-Μητσοτάκης: Η Ελλάδα τεχνικά έτοιμη από αρχές Ιουνίου

«Η Ελλάδα θα είναι τεχνικά έτοιμη να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό πιστοποιητικό (πιστοποιητικό εμβολιασμού) για τα ταξίδια από τις αρχές Ιουνίου, πριν την επίσημη εφαρμογή του την 1η Ιουλίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα δημιουργηθούν προσκόμματα από κράτη-μελή, κατά την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό μικρότερων ηλικιών είπε ότι «θα το συζητήσουμε για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό», ανέφερε.

Επίσης σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μία ενισχυτική δόση 9-12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό. «Αυτές τις δόσεις τις έχουμε στη διάθεσή μας», διαβεβαίωσε ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα φτάσουμε στην Ελλάδα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας.

Εξέφρασε, επίσης, την πρόθεση της Αθηνάς να συμμετάσχει στον διαμοιρασμό εμβολίων στις φτωχότερες χώρες και ανέφερε ότι θα ξεκινήσει με διμερείς συμφωνίες με τις γειτονικές μας χώρες, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Τέλος, αναφερόμενος στις περαιτέρω κυρώσεις στη Λευκορωσία που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόκειται για «ισχυρή απάντηση, που έστειλε μήνυμα στο καθεστώς Λουκασέκνο ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές σε κανένα επίπεδο».

Ποια τα συμπεράσματα της Συνόδου για το  πιστοποιητικό εμβολιασμού

Την επιτάχυνση του εμβολιασμού στην ΕΕ και τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επιτρέψουν το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, υπογραμμίζουν στα συμπεράσματά τους για την πορεία της COVID19, οι ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται επαγρύπνηση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις, ώστε να ληφθεί δράση αν κριθεί απαραίτητο. «Κλειδί θα είναι η εν εξελίξει εργασία για την ενίσχυση της παραγωγής των εμβολίων και η διασφάλιση επαρκούς διανομής τους σε όλη την ΕΕ», τονίζουν οι «27».

Σε ό,τι αφορά το Πιστοποιητικό εμβολιασμού οι ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν ότι «οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης πρέπει να συνεχιστούν πριν από το καλοκαίρι». Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει τη συμφωνία που επετεύχθη για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό Covid και καλεί για την άμεση υιοθέτησή του. Επίσης, με προοπτική τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για την αναθεώρηση των συστάσεων του Συμβουλίου για τα ταξίδια εντός της ΕΕ στα μέσα Ιουνίου.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «ο αντίκτυπος της πανδημίας θα περιοριστεί μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας αντίδρασης». «Η ΕΕ είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων κατά της Covid-19 και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως για να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προχωρήσει το έργο που διασφαλίζει την παγκόσμια και ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covid-19 και στηρίζει τον ηγετικό ρόλο του μηχανισμού COVAX για αυτό το σκοπό», τονίζουν οι «27».

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να επιταχύνουν τη διανομή εμβολίων για να στηρίξουν τις χώρες που το έχουν ανάγκη, με στόχο να δωρίσουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος του χρόνου και να συμβάλουν στην ανάπτυξη τοπικής παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Υγεία που έγινε στη Ρώμη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...