Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Γίνονται καθημερινά 1.500 με 1.700 αποτροπές στα σύνορά μας (βίντεο)

Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν οι Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και η Ζέφη Δημάδαμα, μέλος κεντρικής πολιτικής επιτροπής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για όλα τα τρέχοντα θέματα της πολιτικής ατζέντας.

Μέτρα για να μπει φρένο στις ροές των παράνομων μεταναστών από τα σύνορα του Έβρου, αποφασίστηκε να ληφθούν κατά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με μοναδικό αντικείμενο τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, μετά και τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας που δείχνουν μια αναζωπύρωση της «κινητικότητας» στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη του Έβρου σταδιακά κατά μήκος ολόκληρου του Έβρου ποταμού. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.

Για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την πλευρά της Τουρκίας ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σχολίασε: « Αντιμετωπίζουμε στα σύνορα αυξημένα επίπεδα προκλητικότητας, ενώ φέτος είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας. Καθημερινά γίνονται 1.500 αποτροπές στα εθνικά σύνορα. Οι τουρκικές αρχές φέρνουν τους μετανάστες στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πιέζουν να έρθουν στις νησίδες του ποταμού, ώστε η Ελλάδα, πιεζόμενη, να τους βάλει στην επικράτειά της. Η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί δύο εναλλακτικές για να φέρει μετανάστες, η μία εναλλακτική είναι με τα ιστιοφόρα να στείλουν απευθείας μετανάστες στην Ιταλία – η Ιταλία δέχεται πια το 80% του μεταναστευτικού μέσω θαλάσσης και η Ελλάδα το 20% – και η δεύτερη εναλλακτική είναι να πηγαίνουν τους μετανάστες στον Έβρο, έξω από τα σύνορα μας. Την ίδια μέρα μία μη κυβερνητική οργάνωση έχει κατά σύμπτωση την λίστα αυτών που βρέθηκαν στην νησίδα, την καταθέτει στο Στρασβούργο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και γίνεται μία φασαρία η Ελλάδα να πάει να τους βρει. Όλο αυτό δημιουργεί μία κερκόπορτα».

Ο υπουργός για την επέκταση του φράχτη υποστήριξε ότι γίνεται κυρίως γιατί το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε ένα εργαλείο για την κατανάλωση της εσωτερικής πολιτικής στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με μια απρόσμενη ανακοίνωση ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Survivor, όπως παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μια ανακοίνωση – βόμβα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά ορόσημο για την Παπαστράτος ήταν το 2023 προς την επίτευξη του στόχου για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. O συνολικός αριθμός των χρηστών IQOS...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ιός της γρίπης είναι το παθογόνο που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μια νέα πανδημία στο εγγύς μέλλον, προειδοποιούν κορυφαίοι επιστήμονες. Σύμφωνα με...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ερευνητική ομάδα...