Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Ανοίγει στις 22 Αυγούστου η Βουλή για τις παρακολουθήσεις – «Αρνείται να ενημερωθεί ο Ανδρουλάκης»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα και τον ενημέρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επιστολή με την οποία ζητά την διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων.O πρόεδρος της Βουλή με την  σειρά του ενημέρωση την Κυβέρνηση για το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.  Λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με δήλωση του  ανέφερε πως «Η Κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη» για να συνεχίσει πως «Η Κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου».

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου: 

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια.

Η Κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.

Κυριάκος Μητσοτάκης για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ – Τι αλλαγές θα κάνει η κυβέρνηση

“Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές” τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωση του για τις πρόσφατες εξελίξεις, ανέφερε μια σειρά θεσμικών αλλαγών στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) τις οποίες θα προτείνει η κυβέρνηση με πρώτη την ενίσχυση της λογοδοσίας και της εποπτείας από τη Βουλή και συμφώνησε με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει, όπως είπε.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι “αν και ήταν νόμιμη η επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη”, ήταν πολιτικά απαράδεκτη και ότι ο ίδιος δεν το γνώριζε επισημαίνοντας ότι δεν θα το επέτρεπε ποτέ εάν το γνώριζε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση , διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

“Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας” είπε ο κ. Μητσοτάκης, στηρίζοντας το έργο της ΕΥΠ στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης ο χειρισμός της υπόθεσης υπήρξε ελλιπής και γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο διοικητής της ΕΥΠ καθώς και ο γενικός γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού που ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.

Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε κάθε δημιουργική ιδέα που ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και θα ενισχύει τους μηχανισμούς λογοδοσίας μιας τόσο κρίσιμης υπηρεσίας για την ασφάλεια της χώρας, και τόνισε ότι θα συζητήσει προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών υπηρεσιών χωρίς όμως να εμποδίζουν την αποστολή τους. “Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με μια απρόσμενη ανακοίνωση ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Survivor, όπως παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μια ανακοίνωση – βόμβα...

LIFESTYLE

“Είμαι φυσικά ανοιχτή για το GNTM, είναι το πρότζεκτ που με έφερε στην Ελλάδα και με ανέδειξε” παραδέχεται, επίσης, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου παραχώρησε...

ΔΙΕΘΝΗ

Ματαιώθηκε η προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας, μισή ώρα προτού ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύμα επίθεσης έπεσε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες του proininews, όλα έγιναν σήμερα το πρωί μέσα στην...