Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσότακης: Ανοίγει το λιανεμπόριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτοντας μια σειρά από στοιχεία, υποστήριξε ότι η χώρα σημειώνει καλή πορεία. «Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται όμως να διαφωνούμε για τα δεδομένα, για την πραγματική εικόνα η οποία επικρατεί σήμερα στην χώρα μας και για το τι έχει συμβεί διαχρονικά αυτούς τους 10 μήνες από τις αρχές Μαρτίου του 2020, όταν πρωτοεμφανίστηκε στην χώρα μας το πρώτο κρούσμα κρούσμα COVID».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα στοιχεία του ECDC, εξηγώντας ότι η Ελλάδα δείχνει βελτίωση και καλή πορεία σε σχέση με τις περισσότερα χώρες. «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC, αυτή την εβδομάδα όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και μόνο η Ελλάδα και η Φινλανδία είναι κίτρινες. Το Νοέμβριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ένα κύμα το οποίο αποτυπώθηκε σε μία ταχύτατη αύξηση των νοσηλευόμενων συμπολιτών μας, αλλά και σε μία πολύ απότομη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων. Σήμερα στη χώρα μας νοσηλεύονται 1.600 συμπολίτες με COVID από 4.500 στην αρχή του πρώτου κύματος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως στον πιο μακάβριο χάρτη στατιστικής, αυτής των συμπολιτών μας που έχουν χάσει τη ζωή τους στην χώρα μας με βάση και τα χθεσινά στοιχεία, αθροιστικά η χώρα μας βρίσκεται στην 21η θέση από το τέλος. «Είμαστε η πέμπτη λιγότερο κακή χώρα στο επίπεδο των θανάτων. Επειδή έχουμε ακούσει πολλά και για το επίπεδο των θανάτων στην χώρα μας ας έχουμε μία στην σ’ αυτή την αίθουσα να ξέρουμε ότι και σε αυτό το επίπεδο το έχουμε καταφέρει σχετικά καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Χθες ήμασταν η χώρα με τους λιγότερους θανάτους την ευρωπαΐκή ένωση και ευχόμαστε αυτή η τάση να παραμείνει» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, όπως είπε, στην επιτυχία της αντιμετώπισης συνέβαλαν τόσο οι υγειονομικοί της χώρας, όσο και οι πολίτες που τήρησαν τα μέτρα. «Αυτή επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας οφείλεται στις εκπληκτικές προσπάθειες των νοσηλευτών και των εργαζομένων στο σύστημα υγείας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου υπερέβαλαν τους εαυτούς τους και αντιμετώπισαν μια κρίση πρωτοφανή με επαγγελματισμό με αφοσίωση και με ανθρωπιά».

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την περίοδο των γιορτών είπε: «Αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των προ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με πολύ λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών. Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αυτό θα είχε ήδη φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα. Ξεπεράσαμε το σκόπελο των εορτών χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μπορούμε να συζητούμε πλέον για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, προαναγγέλλοντας εμμέσως άνοιγμα της αγοράς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...