22/06/2021

Πελώνη: Ως το τέλος Ιουνίου η ολοκλήρωση του εμβολιασμού των κατοίκων στα νησιά

Για το χρονοδιάγραμμα άρσης του lockdown και όλες τις τελευταίες εξελίξεις ενημέρωσε τους δημοσιογράφους η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ξεκινώντας την εισαγωγική της τοποθέτηση, η Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε στη σταδιακή άρση του lockdown και ειδικά στην κατάργηση των SMS από αύριο και την επέκταση της κυκλοφορίας έως τις 12 και μισή το βράδυ. Από αύριο εξάλλου, υπενθύμισε, επιτρέπονται και οι, με προϋποθέσεις, υπερτοπικές μετακινήσεις.

Όσον αφορά στα νησιά, ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού, είπε πως οι κάτοικοι 32 νησιών έχουν ήδη εμβολιαστεί, 34 ακόμη νησιά θα εμβολιαστούν μέχρι τα τέλη του Μάη ενώ έως τα τέλη Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και των μεγαλύτερων νησιών, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Για τις μετακινήσεις προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε βεβαίωσης νόσησης, που θα ισχύει μετά τους δύο έως 9 μήνες μετά. Ο έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω.

«Μπορούμε μάλιστα να είμαστε βέβαιοι πως καθώς θα υποχωρεί η παγκόσμια καταιγίδα και θα προχωρούμε στη νέα κανονικότητα θα ξεκινά για τη χώρα μας μια νέα περίοδος δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας και συλλογικής ανάτασης της κοινωνίας», είπε.

Και πρόσθεσε: «Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% το 2021 και 6% το 2022. Αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση και να στηρίξουν αποτελεσματικά την απασχόληση. Προεξοφλεί ισχυρή τόνωση της οικονομίας από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την προώθηση των έργων που προβλέπονται σε αυτό. Επισημαίνει ακόμη τη συμβολή που θα έχει το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού και υπογραμμίζει πως όσο προχωρά η επιχείρηση εμβολιασμού και η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων τόσο θα αυξάνεται η ιδιωτική κατανάλωση».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.