Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει αβεβαιότητα και σημαντικές προκλήσεις

Στους πυλώνες που στηρίζεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στα πλαίσια συνεδρίου του Economist, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει αβεβαιότητα, σημαντικές προκλήσεις και καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια συνετή, προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις ατζέντα οικονομικής πολιτικής, που βασίζεται στους εξής πυλώνες:

1ος Πυλώνας: Παροχή εφάπαξ μέτρων στήριξης, ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

2ος Πυλώνας: Αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία, βασισμένη κυρίως στη διεύρυνση του ΑΕΠ, με υψηλότερα φορολογικά έσοδα.

3ος Πυλώνας: Εφαρμογή μιας έξυπνης στρατηγικής έκδοσης χρέους, βασισμένη στις χαμηλές μέσες ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

4ος Πυλώνας: Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω της πιστωτικής επέκτασης, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και της εφαρμογή του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας.

5ος Πυλώνας: Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την απλοποίηση του πλαισίου για την αδειοδότηση επενδύσεων.

6ος Πυλώνας: Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως μέσα σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και σημαντικά επιτεύγματα. Για το 2022 είπε πως αναμένεται περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών με το πρωτογενές έλλειμμα να συρρικνώνεται περαιτέρω στο 2% του ΑΕΠ και το χρέος προς το ΑΕΠ να μειώνεται κατά ακόμη – τουλάχιστον – 13 ποσοστιαίες μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοφανές σκηνικό ξυλοδαρμού έξω απο την αίθουσα της Ολομέλειας. Μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό, ο πρώην «Σπαρτιάτης» και νύν ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος ξυλοκόπησε τον...