Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης για όλους την 1/1/2023

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από την 1η Ιανουαρίου του 2023 ημερομηνία κατά την οποία θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή την οποία ζήτησε ο ίδιος, σχετικά με την κοινωνική πολιτική.

«Προκάλεσα τη συζήτηση γιατί αύριο συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που οι πολίτες εμπιστεύτηκαν την διακυβέρνηση της χώρας στη Νέα Δημοκρατία» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχω διακηρύξει ότι στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο πολίτης και όχι ο λαός. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας ως ξεχωριστές προσωπικότητες και πιο στοχευμένα η μεσαία τάξη και οι ευάλωτοι πολίτες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Συνεχίστηκε με καταιγίδα φόρων και έσβησε με ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δισεκατομμυρίων από το αχρείαστο μνημόνιο που εσείς υπογράψατε κ. Τσίπρα. Σήμερα η Ελλάδα ανήκει στα κράτη με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε 2 χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν τον δανεισμό του ΔΝΤ και τον Αύγουστο απελευθερώνεται από την εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία καθώς όλα αυτά δεν ήταν εύκολα και πραγματοποιήθηκαν μέσα από αλλεπάλληλες εισαγόμενες κρίσεις. Από τη διαρκή εθνική απειλή της Τουρκίας έως την πρόσφατη ενεργειακή εκρηξη και τις παγκόσμιες ανατιμήσεις» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κοινωνική θα μπορούσε να ονομαστεί κάθε πολιτική μας γιατί όλες απευθύνονται στον πολίτη, όπως οι προσλήψεις για πρώτη φορά στην εκπαίδευση, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η στήριξη της τεχνικής κατάρτισης και οι επενδύσεις που έφεραν για πρώτη φορά την χώρα μετά από χρόνια στο επίπεδο των περισσότερων από 4 εκατομμύρια εργαζόμενων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα τέσσερα κεφάλαια κοινωνικής πολιτικής

  • Εργασία
  • Την καταπολέμηση της ανεργίας
  • Τις παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης για απόδοση γρήγορα και δίκαια στον εργαζόμενο όσων δικαιούνται
  • Την προστασία των αδύνατων

Για την εργασία είπε ότι κομβική τομή ήταν η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ «και αν συνυπολογίσουμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το όφελος φτάνει τα 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο με τον κατώτατο μισθό. Αυτό δίνει την 9η θέση στην ΕΕ πάνω και από την Πορτογαλία και η αύξηση συνεπάγεται αύξηση στα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας υπενθυμίζοντας ότι αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της ΓΣΕΕ που έγινε πράξη και το οποίο καταπολεμά την μαύρη εργασία και την εργοδοτική ασυδοσία καθώς τα στοιχεία τίθενται αυτόματα στη διάθεση όλων των ελεγκτικών αρχών προσθέτοντας ότι «το 2023 θα εφαρμοστεί στον τουρισμό και την εστίαση» ώστε «ο εργαζόμενος δεν θα πληρώνει ούτε μια ώρα χωρίς να την πληρωθεί».

«Πρόκειται για τον νόμο του εργάτη όπως λέει και το σύνθημά σας κ. Κουτσούμπα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και επέμεινε: «Οι εργατοτεχνίτες απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους. Έπρεπε να έρθει η κεντροδεξιά για να το κάνει. Εσείς τι κάνατε 4 χρόνια κ. Τσίπρα; Άλλοι διαλαλούν την κοινωνική ευαισθησία, εμείς τη δείχνουμε στην πράξη. Και από αυτή την κυβέρνηση αυξήθηκε η γονική άδεια για τον πατέρα, δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις με χρήματα από το RRF να διαμορφώσουν παιδικούς σταθμούς στους χώρους τους. Γιατί δεν τα κάνατε;»

«Η χώρα διαθέτει πλήρες πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων στα ταχυφαγεία. 4 χρόνια τι κάνατε κύριοι της κεντροαριστεράς; Μηδέν. Ήσασταν απασχολημένοι με το νa βγάλετε τη χώρα από τα Μνημόνια» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Παρά τις μεγάλες διεθνείς αντιξοότητες προφανώς και δεν μας αρκεί ότι τονώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζόμενων. Γνωρίζουμε ότι στον χώρο εργασίας υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν αλλά έχουμε τα εργαλεία πλέον να τις αντιμετωπίσουμε. Το μεγάλο στοίχημα όμως ήταν η μείωση της ανεργίας που είναι ένα μεγάλο τραύμα στην κοινωνία. Αν για κάτι είμαστε υπερήφανοι είναι γιατί η Ελλάδα μείωσε μέσα στην πανδημία 5 μονάδες την ανεργία. Εχουμε σήμερα τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας που είχαμε τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των 13,5 δισ. ευρώ για να θωρακίσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και να εντάξει σε νέες 200.000 ανέργους εν μέσω πανδημίας» ανέλυσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριακος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η μείωση της ανεργίας θα μειωθεί με τους ίδιους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια.

Για τις συντάξεις ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τέτοιες ημέρες το 2015 ο κόσμος συνωστιζόταν εξω από τις τράπεζες για να σηκώσει τα λίγα ευρώ που μπορούσε. Μιλώντας για τους συνταξιούχους θα μπορούσα απλά να θυμίσω τις εικόνες των ηλικιωμένων να κλαίνε στα πεζοδρόμια. Ευτυχώς οι εικόνες αυτές είναι μνήμες και όχι αναμνήσεις γιατί οι δεύτερες είναι παθητικές ενώ οι πρώτες είναι ζωντανές και γίνονται αφορμή για αφύπνιση όταν ο κ. Τσακαλώτος ζητά από τον κ. Βαρουφάκη να επιστρέψουν στο προσκήνιο.

«Ο απόμαχος της δουλειάς βλέπει να ανακτά την αξιοπρέπεια του και βλέπει ένα κράτος να είναι δίπλα του και να λύνει τα προβλήματα. Ξεχωρίζω ένα: τις εκκρεμείς συντάξεις. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 εκκαθαρίστηκαν όσες όλο το 2019. Αυτό λέγεται αύξηση κ. Τσίπρα 140% και μάλιστα με λιγότερους υπαλλήλους για να αποδειχθεί ότι η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί συχνά και τη διοίκηση Στόχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να επεξεργαστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2021. Δεν νοείται να περιμένει κάποιος 2-3-5 χρόνια για τη σύνταξή του. Είναι ένα ζήτημα που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να λύσει» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Οι ελαφρύνσεις των πολιτών προφανώς και θα συνεχιστούν. Τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν στο ευνοικό καθεστώς περισσότερων δόσεων του ΥΠΟΙΚ και εκσυγχρονίζεται η διαδικασία παραγραφής στη 10ετια και μετά στην 5ετια» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε:

«Σήμερα μπορούμε να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους και συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και μπαίνουν σε μια τροχιά μόνιμων αυξήσεων».

«Αυτή η κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για τον βιασμό, την κακοποίηση και την παρενόχληση. Αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί 19 ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες. Για πρώτη φορά γυναίκες άνω των 50 ετών θα λάβουν μήνυμα για να κάνουν δωρεάν μαστογραφία. Γελάτε και με αυτά, γιατί δεν τα κάνατε όταν ήσασταν κυβέρνηση και ειρωνεύεστε;» είπε ο πρωθυπουργός.

Εξέφρασε, δε, τη λύπη του για το γεγονός ότι «πολλές από αυτές τις αλλαγές τις θεωρώ αυτονόητες. Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε και να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας. Αναρωτιέμαι γιατί καμιά από τις αλλαγές κύριες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν τις δεχθήκατε».

«Η αλήθεια πονάει. Παραδώσατε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ. Στην εποχή σας ο ΟΑΕΔ ανοίγει με το ζόρι 10000 νέες θέσεις εργασίας και εμείς ανοίγουμε 30.000 θέσεις εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και μετά έχουμε μειώσεις 30 φόρων. Μέχρι το καλοκαίρι του 2019 είχαμε 17 περικοπές συντάξεων και τώρα έχουμε μόνο αυξήσεις. Όλα αυτά τα έχετε αποκαλέσει κοινωνικό οδοστρωτήρα για τους εργαζόμενους που μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τους επικαλείται συνεχώς όμως δεν τον ενδιέφεραν ποτέ πραγματικά όπως δεν τον ενδιέφεραν οι απόμαχοι της δουλειάς αφού επιμένετε να ζείτε στον αστερισμό των συντάξεων Κατρούγκαλου» είπε ο κ. Μητσοτάκης και έκλεισε την πρωτολογία του:

«Στις μέρες μας ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος που εξασφαλίζει συνέχεια στις επιλογές του και δεν στηρίζει τον πολίτη περιστασιακά και μετατρέπει την αλληλεγγύη σε σταθερό κανόνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των πράσινων δεξιοτήτων και της ενδυνάμωσης των παιδιών και των νέων, η UNICEF σχεδίασε και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας...