Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απροκάλυπτες απειλές από Ερντογάν – «Όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται» η ελληνική απάντηση

Ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τροφοδοτεί συστηματικά η Άγκυρα, που επαναφέρει τους ισχυρισμούς περί αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, με την Αθήνα να επιδίδεται σε μια συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας, διαμηνύοντας -προς πάσα κατεύθυνση- ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική πρόκληση.

Κρατώντας τους διαύλους της επικοινωνίας και της διπλωματίας ανοιχτούς, η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το κοινό συμφέρον επιβάλλει ειλικρινή διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου.

Εν όψει της Συνόδου για την Διαδικασία Συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, παρουσία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, εξαπολύοντας ακόμη και απειλές στα ελληνικά -μια κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απροκάλυπτη ψυχολογική επιχείρηση. Συγκεκριμένα κάλεσε την Ελλάδα, μέσω Twitter, «να αποφύγει ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».

«Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν» ανέφερε στις αναρτήσεις του ο Ερντογάν.Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να τονίζει πως «είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει τη διακοπή των διπλωματικών επαφών εμμέσως με την ελληνική κυβέρνηση και ευθέως με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τελικά στέλνει αντιπροσωπεία στην σύνοδο της Θεσσαλονίκης υπό τον Φαρούκ Καϊμακτσί, υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Νωρίτερα, στις αιτιάσεις του περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών ο Ερντογάν απείλησε με «νέα Μικρασιατική καταστροφή», ενώ ανακοίνωσε τη συνέχεια ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο για υδρογονάνθρακες.

«Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα αποστρατιωτικοποιημένα και να ενεργήσει σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι. Αν πει κάτι το έθνος αυτό, δεν παίρνει πίσω τον λόγο του. Είναι σαφές ότι τέτοια ζητήματα δεν σηκώνουν αστεία. Η Ελλάδα θα λογοδοτήσει για αυτό ενώπιον της Ιστορίας. Αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας να ζητήσει εξουσιοδότηση για το Καστελόριζο, το οποίο απέχει λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από την ηπειρωτική μας χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επίσης εξαπέλυσε «πυρά» και κατά του πρωθυπουργού λέγοντας πως «οι αποβάσεις του κ. Μητσοτάκη σε αυτά τα νησιά είναι μάλλον τουριστικές». «Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας έδειξε έδειξε ότι η παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα κρέμονται από μία κλωστή», υποστήριξε.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης πολιτικής των προκλήσεων και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατισμό και υποκρισία.

«Η Ελλάδα, που τριπλασιάστηκε σε σχεδόν 200 χρόνια, κατηγορεί ξεδιάντροπα τη Δημοκρατία της Τουρκίας για επεκτατισμό. Δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί αυτό με ιστορικά γεγονότα, ορθό λόγο και λογική. Αυτό είναι υποκρισία» είπε, μεταξύ άλλων, ο Ακάρ στο περιθώριο της άσκησης EFES 2022.

Παράλληλα, σε μια ιδιαίτερα επιθετική ανάρτηση προχώρησε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ομέρ Τσελίκ. «Ίσως έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», έγραψε στο Twitter, παραθέτοντας εικόνες από την άσκηση EFES 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...