Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσούνης: Γιατί η Ελλάδα είναι «προτιμώμενος εταίρος» για τις ΗΠΑ

«Είμαι ευγνώμων και περήφανος που θα περάσω τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα ως πρέσβης των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε πολλά και νομίζω ότι οι καλύτερες μέρες για την Ελλάδα είναι μπροστά». Μ’ αυτή τη φράση, ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης δίνει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το στίγμα των προθέσεών του για τη θητεία του αλλά και το πώς βλέπει τις προοπτικές της χώρας μας, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τη δεκαετή οικονομική κρίση καθώς και την υγειονομική κρίση με τον κορωνοϊό και «στέκεται στα πόδια της», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Στην πρώτη συνέντευξή του στην Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 10 Μαΐου, ο κ. Τσούνης υπογραμμίζει την «ενισχυμένη γεωστρατηγική σημασία» της χώρας μας, όχι μόνο λόγω της τοποθεσίας της αλλά και του γεγονότος ότι είναι, όπως σημειώνει, ένας εταίρος που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σταθερότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, χαρακτηριστικά που την καθιστούν «προτιμώμενο εταίρο για τις ΗΠΑ». Ενώ ερωτηθείς για τα εν εξελίξει ενεργειακά πρότζεκτ και τη σημασία τους, επισημαίνει πως η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

Με αφορμή την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, τις προηγούμενες ημέρες, όπου είχε πληθώρα επαφών με εκπροσώπους θεσμών και κυβερνήσεων, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει την πόλη και τη δυναμική που έχει αναπτύξει ως «μαγνήτη για high-tech επενδύσεις», ενώ δεν παραλείπει ν’ αναφερθεί και στην «απίστευτα σημαντική» Αλεξανδρούπολη, την οποία και θέλει να επισκεφθεί άμεσα ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι όλα όσα συμβαίνουν εκεί.

Δηλώνει ευγνώμων και περήφανος που θα περάσει τα επόμενα χρόνια ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, εξυμνεί τις ομορφιές της χώρας από την οποία και ο ίδιος έλκει την καταγωγή του, και καλεί τους Αμερικανούς να την επισκεφθούν για να πάρουν μια γεύση όχι μόνο από το εξαιρετικό φαγητό της αλλά και από τους εκπληκτικούς ανθρώπους της. Μάλιστα, τονίζει πως θα προσπαθήσει να συμβάλει και ο ίδιος στην προσπάθεια που γίνεται από τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια για καθιέρωση απευθείας πτήσεων από τη Νέα Υόρκη προς τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσούνης αναφέρεται επίσης στον κομβικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας πως «η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων», ενώ χαρακτηρίζει πολύ σημαντικές τις προσπάθειες που γίνονται για την περιφερειακή ολοκλήρωση ώστε «να δούμε τα Βαλκάνια να συνεχίζουν μαζί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

«Προτιμώμενος εταίρος η Ελλάδα»

«Οι ΗΠΑ εκτιμούν απίστευτα τον τρόπο συμπεριφοράς της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή, επειδή βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Κάνει πράγματα στη βάση αρχών, δεν παίρνει αποφάσεις με γνώμονα, αν είναι κάτι εύκολο ή δύσκολο ή βάσει υπολογισμών. Γι’ αυτό σε όλο τον κόσμο θεωρείται αξιόπιστος και αποτελεσματικός εταίρος», τονίζει ο Αμερικανός πρέσβης και σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από «θεμέλιο σταθερότητας», γι’ αυτό και όταν οι ΗΠΑ επιζητούν εταίρους για την επίλυση προκλήσεων, προσβλέπουν στη συνεργασία με τους Έλληνες, οι οποίοι «είναι προσανατολισμένοι στην επίτευξη αποτελεσμάτων, είναι αξιόπιστοι, ενεργούν στη βάση αρχών και είναι αποτελεσματικοί».

Μιλώντας για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τσούνης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός στο Οβάλ Γραφείο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες που έχουν τους ηγέτες τους στο Οβάλ Γραφείο με τον Πρόεδρο. Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες που καλούνται να μείνουν στο Blair House. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που ένας πρωθυπουργός εκφωνεί ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο σπάνιο είναι αυτό μέχρι που το ερεύνησα. Είναι τιμή που επιφυλάσσεται σε πολύ λίγους: Ουίνστον Τσώρτσιλ, Νέλσον Μαντέλα, Γκάντι, για να σας δώσω ένα δείγμα του πόσο σπάνιο είναι».

Για την ομιλία στο Κογκρέσο λέει πως «ο (Έλληνας) πρωθυπουργός έκανε αυτό που πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές θεώρησαν ως την καλύτερη ομιλία που έχουν ακούσει ποτέ στην καριέρα τους», επισημαίνοντας με έμφαση ότι οι παριστάμενοι στάθηκαν οχτώ φορές όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν. Ιδιαίτερη μνεία κάνει και στο μήνυμα του κ. Μητσοτάκη για το πώς Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται για την προστασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. «Ήταν ένα υπέροχο μήνυμα και είναι ένα μήνυμα που νομίζω ότι έπρεπε να ειπωθεί. Ήταν φιλόδοξο αλλά και μια αφύπνιση, ότι τη δημοκρατία πρέπει να την αγαπάμε αλλά και να την προστατεύουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...