Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα Τίρανα ο Δένδιας: Μήνυμα προς την Τουρκία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

V

Στα Τίρανα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στα Δυτικά βαλκάνια, βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος συναντήθηκε με την Αλβανή ομόλογό του Όλτα Χάκα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών, βρέθηκε το θέμα της παραπομπής στη Χάγη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας, με αφορμή την οποία ο κ. Δένδιας έστειλε μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία, ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος επίλυσης των διαφορών.

Στη συζήτησή τους επίσης έγινε αναφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και σε διμερή ζητήματα.

«Είχα τη χαρά να βρεθώ εδώ και να ανακοινώσω, μαζί με τον Πρωθυπουργό Rama την συμφωνία μας για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας στην Χάγη. Και σε ευχαριστώ που αναφέρθηκες σε αυτό. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής είναι για εμάς μεγάλης σπουδαιότητας.

«Και οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS», δήλωσε ο κ. Δένδιας για το ζήτημα της ΑΟΖ μετά το πέρας της συνάντησής του με την Αλβανή ομόλογό του και πρόσθεσε:

«Παράλληλα, νομίζω ότι αυτό, πέρα από τη σημασία που έχει για εμάς τις δύο χώρες, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες. Ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές. Και βέβαια, είναι σημαντικό και συνεννοηθήκαμε πώς θα επιταχύνουμε για να ολοκληρώσουμε το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο μάλιστα είχα την ευκαιρία, όπως σου είπα, να επισκεφτώ την προηγούμενη εβδομάδα».

«Και πράγματι, έχεις δίκιο, οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του “νόμου περί εμπολέμου” αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Βεβαίως, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται».

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, είχαν την ευκαιρία – όπως τόνισε ο κ. Δένδιας να εξετάσουν της διμερείς σχέσεις των Ελλάδας – Αλβανίας, τις διεθνείς εξελίξεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. «Προσβλέπω σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Rama, στον οποίο θα μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», σημείωσε ο κ. Δένδιας για να συνεχίσει:

«Οι επαφές μας είναι πολύ συχνές. Χθες έφτασε εδώ στα Τίρανα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να συμμετάσχει στην Ελληνική Πολιτιστική Εβδομάδα. Εγώ έχω να έρθω ενάμιση χρόνο στα Τίρανα. Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία».

«Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η Αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και την Αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα.

«Καταλαβαίνω επίσης πάρα πολύ καλά, το ζήτημα των συντάξεων. Και είναι πολύ σημαντικό, και υπάρχει συζήτηση ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε σε μία τροχιά επίλυσης κάτι που απασχολεί ανθρώπους που έχουν εργαστεί και έχουν προσφέρει στην οικονομία».

«Επίσης, θα ήθελα να πω, ότι είχα τη χαρά σήμερα να συναντήσω και μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας από τη Χειμάρρα σήμερα το πρωί, τα οποία με έκαναν κοινωνό των δικών τους προβλημάτων. Τα οποία, επίσης αξίζει να συζητηθούν μεταξύ μας. Είχα επίσης την τιμή να γίνω δεκτός από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, με τον οποίο είχα μία μακρά συζήτηση».

«Τώρα στις μεταξύ μας σχέσεις, νομίζω ότι έχει σημασία ότι αναφερθήκαμε στο διμερές εμπόριο, τις επενδύσεις, πώς μπορούμε να προάγουμε την οικονομία μας, όπως επίσης και πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε περισσότερο τις σχέσεις μας. Συζητήσαμε ζητήματα που αφορούν την ενέργεια».

«Συζητήσαμε, επίσης, το θέμα του πολέμου της Ουκρανίας, το οποίο η Αλβανία καλείται να χειριστεί και με την Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον επόμενο μήνα.

«Και θα ήθελα να συγχαρώ την Αλβανία, γιατί ως Νατοϊκός σύμμαχος και ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, υιοθετεί όλες τις αποφάσεις της ΕΕ. Και μάλιστα, νομίζω ότι η Αλβανία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες που δεν ακολουθούν την αλβανική τακτική, δηλαδή την πλήρη εναρμόνιση με τις κοινές θέσεις της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

«Θέλω να πω επίσης ότι ευχαριστούμε την Αλβανία για την υποστήριξη στη δική μας υποψηφιότητα για την περίοδο 2025-26.

Powered by WPeMatico

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες βρίσκεται εδώ και περίπου 1 εβδομάδα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Human Rights...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε παρέμβαση στην εν εξελίξει συζήτηση για την τιμή του φυσικού αερίου, προτάσσοντας την ανάγκη της καθιέρωσης ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την 1 Νοεμβρίου 2022 αρχίζει η εφαρμογή του Νυχτερινού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, η...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους...