Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο – Η απάντηση της ελληνικής πλευράς & οι φόβοι για «ατύχημα»

Σε μια νέα περίοδο έντασης φαίνεται ότι μπαίνουν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων πήρε απροκάλυπτες διαστάσεις τα τελευταία 24ωρα και οδήγησε σε ανάλογες απαντητικές κινήσεις στην Άγκυρα από την Αθήνα.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα επιμένει στο αφήγημα περί προβοκάτσιας από την Ελλάδα, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα σχετικά με τον υπαίτιο της κλιμακούμενης έντασης των τελευταίων ημερών. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Σημειώνεται ότι μετά τις ασκήσεις κατάληψης νησίδων στο Αιγαίο, τις δεκάδες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και παραβιάσεις του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με το «πάγωμα» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την ακύρωση της πρόσκλησης στην τουρκική αεροπορία για συμμετοχή στην άσκηση «Tiger Meet», αλλά και την ενεργοποίηση της αεράμυνας στα νησιά μετατρέποντάς τη στη συνέχεια σε άσκηση.

«Έχουμε ρεκόρ προκλήσεων την τελευταία εβδομάδα. Έχουμε μάθει δυστυχώς να ζούμε με αυτό, έχουμε αυτόν το γείτονα», ανέφερε ο κ. Δεσποτόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι «Νομίζω ότι αυτό που πυροδότησε την τουρκική προκλητικότητα είναι η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η Τουρκία υπολόγιζε ότι από την ηρεμία με την Ελλάδα θα μπορούσε να αποκομίσει κάποια οφέλη, τα οποία δεν αποκομίζει και για αυτό υπάρχει αυτός ο εκνευρισμός. Επίσης, στην Τουρκία δειλά – δειλά ξεκινά η προεκλογική περίοδος».

«Η Τουρκία δημιουργεί θέματα με τους συμμάχους κατά καιρούς, ώστε στην πορεία να έχει διαπραγματευτικά χαρτιά. Αυτή η τακτική έγινε κατανοητή από όλες τις χώρες. Προσπαθεί να αξιοποιεί το κλίμα που υπάρχει κάθε φορά, για να προωθήσει τα συμφέροντά της», συνέχισε ο ίδιος.

«Όταν έχεις τόσες υπερπτήσεις & παραβιάσεις, δε θέλει και πολύ να γίνει ένα ατύχημα»
Σχολιάζοντας την αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Δεσποτόπουλος σημείωσε ότι «Επιχειρησιακά είμαστε στο ανώτατο επίπεδο αντίδρασης. Αυτό δίνει ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι γνωρίζουμε τις θέσεις της, και ότι είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας. Πολύ ορθά η ελληνική κυβέρνηση αναδεικνύει το θέμα, προχωρώντας και στην αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά. Όταν έχεις τόσες υπερπτήσεις και παραβιάσεις δε θέλει και πολύ να γίνει ένα ατύχημα. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να μην έχουμε τις δυσκολίες που είχαμε στα Ίμια».

Μιλώντας, τέλος, για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Δεσποτόπουλος είπε ότι «Ο Πούτιν έχει δυσκολευτεί αρκετά σε αυτό τον πόλεμο. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα σταματήσει στην Ουκρανία ή αν έχει στόχο και τη Μολδαβία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτηματικά προκαλούνται από το πόσο «καθαρές» ήταν οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και το κατά πόσο ο αριθμός των 150.000 ανθρώπων οι οποίοι ψήφισαν πλησιάζει...

ΕΛΛΑΔΑ

Πεντακόσιες ογδόντα μία ελληνικές ακτές, δεκαπέντε μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος Γαλάζιες Σημαίες, φέρνοντας την Ελλάδα για ακόμα μία φορά στην 2η...

ΕΛΛΑΔΑ

«Για μένα ο κ. Καχριμάνης είναι ήδη ένοχος, άσχετα με την εξέλιξη της παραπομπής του στο πειθαρχικό συμβούλιο». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής των Οριζόντων...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη σύλληψη ενός 46χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες τις 13/05/2022, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν.2960/2001).   Εντοπίστηκε...

Copyright © 2020 Editorial.gr