Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες για τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης εταιριών έχουν δημιουργήσει ένα φιλικό, άνετο επενδυτικό περιβάλλον που προσελκύει ξένους επενδυτές. Αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου για την Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Αντώνης Αχιλλεούδης, Group managing director AXIA Ventures και η Erika Olson, Deputy Assistant Secretary, Bureau of European and Eurasian Affairs στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, συζήτησαν για το πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει πιο ανθεκτική.

Κατά τη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, Endy Zemenides, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι η Ελλάδα προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες για τις αμερικανικές, αλλά και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. «Κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δεν υπήρχε ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στην μετά Covid-19 εποχή, η οπτική της χώρας έχει αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι ακολουθώντας αυστηρά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσφέρει ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και αυτό φαίνεται από το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών από τις ΗΠΑ, όπως η Pfizer και η Microsoft.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα στην μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και στην επιστροφή εξειδικευμένων επιστημόνων στη χώρα μας που έφυγαν την περίοδο της κρίσης (reverse brain drain). Oι νομοθετικές ρυθμίσεις για ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης εταιριών έχουν δημιουργήσει ένα φιλικό, άνετο επενδυτικό περιβάλλον που προσελκύει ξένους επενδυτές», ανέφερε. Μιλώντας για τον τουρισμό, είπε ότι «οι Αμερικανοί τουρίστες είναι ζητούμενο για την ελληνική τουριστική αγορά και ειδικά για την Αττική. Η περαιτέρω διασύνδεση με απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι ένα σημαντικό βήμα στην αύξηση του τουρισμού».

Ο κ. Αχιλλεούδης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας. «Η Ελλάδα προσφέρει πολλές ευκαιρίες που παλαιότερα δεν υπήρχαν. Η λιγότερη γραφειοκρατία και οι προσπάθειες για απλούστευση των διαδικασιών έχουν κάνει την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις». Για τον τομέα του τουρισμού ο κ. Αχιλλεούδης σημείωσε ότι οι Αμερικανοί αναζητούν υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στα χρήματα που δαπανούν. Αυτό το βρίσκουν πλέον στην ελληνική αγορά που έχει αναβαθμίσει το προσφερόμενο τουριστικό της προϊόν».

Η κυρία Olson μίλησε για τις αλλαγές που έχουν γίνει στην Ελλάδα και ειδικότερα μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. «Η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα που προσελκύει επενδύσεις από όλο τον κόσμο και τις ΗΠΑ. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά έχει δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις αμερικανικές εταιρίες», δήλωσε. Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, η κυρία Olson τόνισε ότι οι 14 απευθείας πτήσεις σε 8 ελληνικά αεροδρόμια κατά την καλοκαιρινή περίοδο καθώς και το Μνημόνιο Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας βοηθούν πολύ στην προσέλκυση Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα. «Οι Αμερικάνοι αγαπούν την Ελλάδα, αυτό που πρέπει να συμβαίνει είναι να υπάρχει και το αντίστοιχο θετικό αφήγημα που να συνοδεύει τις προσπάθειες της χώρας», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...