Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος για κυβέρνηση για το θέμα της ακρίβειας: «Αρνείται να σχεδιάσει στρατηγικά»

Πυρά προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος για το ζήτημα της ακρίβειας λέγοντας σε συνέντευξή του πως «η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «Alpha 98,9 FM», ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι η πρόταση-κλειδί για να σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας, είναι η ρύθμιση και διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν «πολύ περιορισμένη» πρόσβαση στη ρευστότητα.

«Ενώ το 2020 η ρευστότητα στις τράπεζες αυξήθηκε 40 δισ. ευρώ, στην αγορά έπεσαν μόλις τα 5 δισ. ευρώ και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόλις τα 2,5 δισ. ευρώ», τόνισε.

Ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε πως «αν το κόστος της ενέργειας είναι μια φορά δυσβάσταχτο για ένα νοικοκυριό, σε μια επιχείρηση τα τινάζει όλα στον αέρα» και πρόσθεσε ότι «ήδη οικονομολόγοι από τις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η ακρίβεια στο ενεργειακό σκέλος θα μας ταλαιπωρήσει τουλάχιστον για ενάμιση χρόνο. Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να σχεδιάσει στρατηγικά».

Σχετικά με τις εξαγγελίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα και πως «όταν τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για μια επικείμενη γενναία και ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, ουσιαστικά παραδέχονται ότι το 2% δεν είναι ουσιαστική αύξηση. Εμείς τη λέγαμε αύξηση-ανέκδοτο».

«Μας έλεγαν», πρόσθεσε, «ότι η οικονομία δεν αντέχει αύξηση πάνω από 2%. Τώρα πώς γίνεται να αντέχει; Προφανώς δεν πρόκειται να αυξήσει το βασικό μισθό η κυβέρνηση γιατί πιστεύει στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά γιατί είναι σε πανικό», σχολίασε και έθεσε το ερώτημα «γιατί η αύξηση να δοθεί το Μάιο και όχι τώρα, τώρα είναι που χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κύμα της ακρίβειας».

Επανέλαβε ότι «η δική μας ρεαλιστική πρόταση είναι η αύξησή του στα 800 ευρώ εδώ και τώρα». Ακόμη επισήμανε την «αναγκαιότητα να μειωθούν οι ΕΦΚ σε πετρέλαιο, καύσιμα και φυσικό αέριο, και να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε γενικότερα πως η κυβέρνηση έχει ένα κοινό μοτίβο στη διαχείριση της ακρίβειας, αλλά και της πανδημίας, «το μοτίβο αυτό είναι το ‘όπου να’ ναι τελειώνουμε‘». Ως προς αυτό ανέφερε ότι στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ο κ. Σκυλακάκης «μας έλεγε ότι βασίζεται στην βασική παραδοχή ότι τελειώνουμε με την πανδημία και κυβερνητικά στελέχη λένε ότι είμαστε στον τελευταίο μήνα». «Αυτόν τον τελευταίο μήνα όμως, μετράμε ήδη 1.098 απώλειες και οι διασωληνώσεις έχουν αυξηθεί», τόνισε.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Ηλιόπουλος είπε πως «τη σύνδεση με τα σχολεία οφείλουμε να τη βλέπουμε σε συνάρτηση με το σύνολο της υγειονομικής πορείας της χώρας». «Απέναντι στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι δεν κλείσανε πολλές τάξεις, η απάντηση είναι ότι η νοσηρότητα πηγαίνει στην κοινότητα, και αυτό το λέει και ο κ. Καπραβέλος. Χαρακτηριστικά, αυτή τη βδομάδα καταφέραμε να ανέβουμε πάλι στην αρνητική κορυφή της Ευρώπης», είπε. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής λέει πως «τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλειαδεν είναι πάρκινγκ για τα παιδιά, γι’ αυτό και ζητάμε και τις άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς», για να καταλήξει εκτιμώντας ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κοινωνία σαν αγέλη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Ολική αλλαγή αποφάσισε να κάνει στη ζωή της η Μαρίνα Πατούλη αρκετό καιρό μετά τον επεισοδιακό χωρισμό της με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη....

ΕΛΛΑΔΑ

Μπροστά σε ένα φρικιαστικό θέαμα βρέθηκαν την Παρασκευή κάποιοι φιλόζωοι πολίτες στην Αγριά του Βόλου. Βρήκαν πέντε νεκρά σκυλάκια, τα οποία – όπως καταγγέλλουν...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο νεαρός από την Καλαβρία βγήκε στις 17 Μαΐου, ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, Διφοβίας και Τρανσφοβίας (IDAHOBIT), για να συναντηθεί με φίλους...

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλες και άδικες επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες οικοπέδων με μικρά ποσοστά συνιδιοκτησίας διαγράφει το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία στη Βουλή, με την οποία τους απαλλάσσονται...

Copyright © 2020 Editorial.gr