Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννης: «Οι συμβάσεις για τη διπλή ανάπλαση και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού θα έρθουν σύντομα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο»

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η δημοτική αρχή θα φέρει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας τις συμβάσεις για το σχέδιο της διπλής ανάπλασης και τη δημιουργία του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου του Παναθηναϊκού. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στον Sport FΜ ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ερασιτέχνη «θα θέσει τα θεμέλια του Παναθηναϊκού στον 21ο αιώνα».

Ο Κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις πτυχές της διπλής ανάπλασης: Ενός μεγάλου αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο, όπως είπε, θα επεκτείνει την Αθήνα, θα αναβαθμίσει μια υποβαθμισμένη περιοχή μόλις δύο χιλιόμετρα από την πλατεία Ομονοίας και θα προσφέρει επιτέλους στην οικογένεια του Παναθηναϊκού ένα σύγχρονο γήπεδο και πρότυπες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο δήμαρχος Αθηναίων εκτίμησε ότι, εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι δεσμεύονται απόλυτα και εφόσον έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση, το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί το 2024-2025.

«Όλοι μαζί προχωρούμε βάσει του σχεδιασμού μας. Νομίζω ότι είναι πλέον καθαρά θέμα χρόνου να δείτε και τις πρώτες μπουλντόζες» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.

Σημεία από τη συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων στον Sport FM και στους δημοσιογράφους Αντώνη Καρπετόπουλο και Αντώνη Πανούτσο:

– Η Αθήνα επεκτείνεται και αναβαθμίζεται με «όχημα» το γήπεδο του ΠΑΟ

«Η Διπλή Ανάπλαση είναι μια πολύ μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση. Μιλάμε για ένα υπερ-τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο, ουσιαστικά, δημιουργεί δύο πόλους: έναν πόλο στο Βοτανικό και έναν πόλο στην Αλεξάνδρας. Η ευρύτερη περιοχή του του Ελαιώνα, είναι μια περιοχή ξεχασμένη εδώ και δεκαετίες. Μια περιοχή εγκαταλελειμμένη λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Ομόνοια. Με τη Διπλή Ανάπλαση, η πόλη της Αθήνας στην πραγματικότητα επεκτείνεται και αναβαθμίζεται με όχημα το γήπεδο. Στο ίδιο πλαίσιο με την ανάπλαση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η Αθήνα θα κερδίσει σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της έναν πολύ σημαντικό χώρο πρασίνου. Έναν “πνεύμονα” ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να συνδεθεί και με τον Λυκαβηττό. Το συγκεκριμένο σχέδιο συζητείται από το 2003-2004. Είκοσι χρόνια το “κλώθουμε”. Όμως, τώρα θα γίνει πράξη».

– Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ερασιτέχνη

«Προχωρούμε συντεταγμένα με την οικογένεια του Παναθηναϊκού, τον Ερασιτέχνη και την ΠΑΕ. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Μαλακατέ και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερασιτέχνη. Θα ήθελα και δημοσίως να τους πω ένα “ευχαριστώ”».

«Η Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν και νοιάζονται τον Παναθηναϊκό. Όχι μόνο για το “χθες” της ομάδας, αλλά και για το σήμερα και το αύριο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Γενική Συνέλευση θα συναινέσει και θα συμφωνήσει. Μιλάμε για το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα. Για ένα έργο, το οποίο θα θέσει τα “θεμέλια” του Παναθηναϊκού στον 21ο αιώνα».

– Οι συμβάσεις θα περάσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο

«Τις επόμενες εβδομάδες σκοπεύουμε να φέρουμε τις συμβάσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις οποίες ξεκάθαρα θα αποτυπώνεται όλο το πρότζεκτ. Και μέσω αυτών θα δεσμευόμαστε όλοι νομικά.

Έγινε μεγάλη προσπάθεια, η οποία εδώ και πολλούς μήνες συνεχίζεται, να συμφωνήσουμε όλοι και να διασφαλίσουμε ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει τα ίδια δικαιώματα στον Βοτανικό, όπως έχει σήμερα στη Λεωφόρο. Αυτό δεν ήταν τόσο προφανές. Χρειάστηκε, μεταξύ άλλων, να αναλάβει και η κυβέρνηση νομοθετικές πρωτοβουλίες. Το καταφέραμε».

– Η χρηματοδότηση του έργου της διπλής ανάπλασης

«Το ίδιο το έργο της διπλής ανάπλασης εκτελείται και υλοποιείται με δημόσια χρηματοδότηση:

– Η αρένα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ύψους 115 εκατ. ευρώ.

– Οι υποδομές, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων, από τις τράπεζες.

– Ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει λάβει, δεν θα λάβει κανένα δάνειο.

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι δεν υπάρχει κανένα δάνειο».

– Χρονοδιάγραμμα και ορόσημα

1. Έγκριση διμερών συμβάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο

2. Γενική Συνέλευση Ερασιτέχνη

3. Έναρξη των πρόδρομων εργασιών εντός του έτους στον χώρο όπου θα κατασκευαστεί το γήπεδο

4. Εντός του έτους η αδειοδότηση και η έναρξη κατασκευής των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη

5. Δημοπράτηση της αρένας

– Πότε μπορεί να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ

«Πιστεύω ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί το 2024-2025. Πρώτα θα ολοκληρωθεί ο Βοτανικός, και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην ανάπλαση της Αλεξάνδρας».

– Βοτανικός και ιδιωτικές επενδύσεις

«Υπάρχει το business plan, το οποίο προβλέπει ότι το έργο σε πρώτη φάση μπορεί να μοχλεύσει ιδιωτικές επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει μελέτη η οποία καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα. Η περιοχή αυτή έχει τρομερές δυνατότητες. Είναι μια περιοχή εντός του αστικού ιστού, η οποία όμως αυτή τη στιγμή είναι ρημαγμένη. Μια περιοχή που μπορεί να αξιοποιηθεί από την πόλη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...