18/01/2022

Νίκος Ανδρουλάκης: Oλοι οι άνθρωποι του νέου προέδρου

Απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν για την επόμενη ημέρα της μεγάλης νίκης του και της εκλογής του στην προεδρία του Κινήματος Αλλαγής αρχίζει και δίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος χθες δέχθηκε τα συγχαρητήρια του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και έκανε την πρώτη σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σήμερα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής (συζητείται ήδη ότι ψάχνει τη… φόρμουλα ώστε να το μετονομάσει σε ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη), ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα δώσει ένα πρώτο στίγμα προθέσεων. Κατ’ αρχάς, θα γίνει γνωστό ποιος ή ποια θα είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι θα είναι κάποιος (ή κάποια) από την τριάδα Κώστα Σκανδαλίδη, Μιχάλη Κατρίνη και Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά και ποιοι θα είναι οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Παράλληλα, θα εκλεγεί και νέος γραμματέας της Κ.Ο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης προτίθεται να προτείνει νέο ρόλο στη Βουλή και για τον Χάρη Καστανίδη (γραμματέας Κ.Ο. ή κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος;), ενώ αναβάθμιση αναμένει η Ευαγγελία Λιακούλη που τον στήριξε από την αρχή, οι Νάντια Γιαννακοπούλου και Χαρά Κεφαλίδου που αρχικά στήριξαν Λοβέρδο και στον δεύτερο γύρο Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και ο Γ. Μουλκιώτης που στήριξε τον Γ. Παπανδρέου. Πρόσωπο που θα έχει κομβικό ρόλο στη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος χθες… έδειξε την πόρτα σε όσους πήγαν είτε στη Ν.Δ. είτε στον ΣΥΡΙΖΑ και πήραν καρέκλες. Οπως είπε, «η πόρτα για αυτούς θα είναι κλειστή».

Πληροφορίες θέλουν τον νέο πρόεδρο να έχει σκοπό να αξιοποιήσει στελέχη που δεν ήταν μαζί του, όπως π.χ. ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος στήριξε Γ. Παπανδρέου, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης τον εκτιμά ιδιαίτερα, όπως εκτίμησε και τη στάση του στην υπόθεση των καταγγελιών Παπανδρέου για «ύποπτα ψηφοδέλτια».

Στο κόμμα, ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα Βαγγέλης Τσόγκας φέρεται να αναλαμβάνει καθήκοντα Συμβούλου Επικοινωνίας και Στρατηγικής του νέου προέδρου, ενώ ο Παναγιώτης Βλάχος (που είχε τη Γραμματεία Επικοινωνίας επί Φώφης Γεννηματά και παραιτήθηκε για να στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη) αναμένεται να επανέλθει. Στον τομέα Επικοινωνίας θα είναι και ο συνεργάτης του νέου προέδρου Βασίλης Πανάγου, αλλά και ο Νίκος Βοσδογάνης (γεννηματικός) που ήταν στενός συνεργάτης της κ. Γεννηματά για πολλά χρόνια και επί σειρά ετών διευθυντής στο Γραφείο Τύπου. Ρόλο στο επιτελείο του νέου προέδρου αναμένεται επίσης να έχουν ο πρώην γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ. Στέφανος Ξεκαλάκης, ο βουλευτής Απόστολος Πάνας, ο στενός συνεργάτης του από την περίοδο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βασίλης Δρούλιας και ο υπεύθυνος Οργανωτικού Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου δεν πρόκειται να συνεχίσει από τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής. Ο λόγος δεν είναι ότι στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά ότι σύμφωνα με πληροφορίες -και παρά τη δήλωση περί ενότητας και «όλοι μαζί» που έκανε χθες- φέρεται να πρωτοστάτησε σε αγώνα παρασκηνίου ιδίως στην Κρήτη κατά του νέου προέδρου, με τις λεπτομέρειες να έχουν φτάσει ήδη στα αφτιά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Βέβαιο είναι ότι θα αντικατασταθεί και ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης (αποτέλεσε πρόταση της Φώφης Γεννηματά και στήριξε Γιώργο Παπανδρέου), ενώ άγνωστο παραμένει το ποιον προορίζει ο νέος πρόεδρος για τη νευραλγική θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, που μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου κατείχε ο Παύλος Χρηστίδης. Πληροφορίες λένε ότι έχει πιθανότητες για αυτή τη θέση ο Παναγιώτης Βλάχος, αλλά δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή.

Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα στηριχτεί σε έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαππας και ο Νίκος Σαλαγιάννης, ενώ ερωτηματικό αποτελεί το τι θα προτείνει στον μέχρι χθες διευθυντή του γραφείου της προέδρου Φώφης Γεννηματά, Μανόλη Οθωνα.

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ

Ο λύκος και το… κανίς

Οι κινήσεις που ετοιμάζεται να κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν γίνονται ούτε σε πολιτικό κενό ούτε σε ουδέτερο περιβάλλον. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να τηλεφώνησε στον κ. Ανδρουλάκη για να τον συγχαρεί και να του εκφράσει την πρόθεσή του να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, αλλά η σχέση ΣΥΡΙΖΑ – Ανδρουλάκη είναι ήδη ηλεκτρισμένη.

Αρθρογράφοι και υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ (και ιδιαιτέρως του κ. Τσίπρα) στα MME και στα social media παρομοιάζουν τον κ. Τσίπρα με… λύκο και τον κ. Ανδρουλάκη με… κανίς, μη καταφέρνοντας να κρύψουν την ανησυχία τους. Αλλοι ειρωνεύονται τις αναφορές του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στον «πολιτικό ρεαλισμό» και την «Κεντροαριστερά», ενώ ήδη η περιουσία του από το «πόθεν έσχες» έχει γίνει πινακάκι και διακινείται από τρολ του ΣΥΡΙΖΑ «για να ξέρει ο κόσμος» πόσα εισοδήματα και πόσα ακίνητα έχει ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Δεν θα σταματήσουν εδώ τα κτυπήματα κάτω από τη μέση του κ. Τσίπρα προς τον κ. Ανδρουλάκη. Πολλώ δε μάλλον όταν σε ΜΜΕ φίλια προς τον ΣΥΡΙΖΑ γράφονται απόψεις όπως του Γ. Λακόπουλου, που προειδοποιεί τον κ. Τσίπρα να αλλάξει ηγετική ομάδα και πρόσωπα που απευθύνονται στον κόσμο, για να μη γίνει Γιώργος Παπανδρέου…

Την ίδια στιγμή, συζητείται το όνομα του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου ως ένα από τα στελέχη που ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ήθελε στις τάξεις του κόμματός του, στο πλαίσιο της διεύρυνσης που θα επιχειρήσει, καθώς ο κ. Χρυσόγονος, έγκυρος και έγκριτος συνταγματολόγος, τα έχει σπάσει εδώ και καιρό με τον κ. Τσίπρα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.