05/08/2021

Ήταν πάντα κόκκινα τα καρπούζια; Η ιστορία του διάσημου καλοκαιρινού φρούτου

Αφιέρωμα στην προέλευση και την ιστορία του διασημότερου, ίσως, καλοκαιρινού φρούτου κάνει σε άρθρο του το livescience.com. Από τον επιστημονικό διαδικτυακό κόμβο τίθεται, μεταξύ άλλων, και το ερώτημα: Ήταν πάντα κόκκινα τα καρπούζια;

Όπως επισημαίνεται, ο καρπός του καρπουζιού δεν προέρχεται από την Εύφορη Ημισέληνο της αρχαίας Μεσοποταμίας, όπως πολλές άλλες γνωστές καλλιέργειες.

Η Susanne Renner, βοτανολόγος στο Γερμανικό Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου και η επιστημονική της ομάδα, έκαναν έρευνα για την γενετική προέλευση του καρπουζιού.

«Ανακαλύψαμε ότι το γονίδιο του γνωστού μας καρπουζιού σχετίζεται στενότερα με τον τύπο που εντοπίστηκε αρχικά στο Σουδάν, έναντι οποιουδήποτε άλλου που μπορέσαμε να αναλύσουμε», είπε η ίδια.

Συμπλήρωσε δε ότι ο εν λόγω τύπος καρπουζιού έχει λευκή σάρκα, όχι πολύ γλυκιά, ενώ χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή. Εκτιμάται, δε, ότι το φρούτο αυτό δεν ήταν πάντα τόσο γλυκό, ούτε τόσο έντονου χρώματος.

Μάλιστα, θεωρείται από τους ειδικούς πιθανό ότι οι αγρότες των αρχαίων χρόνων να καλλιεργούσαν παραλλαγμένους καρπούς του, ούτως ώστε να αυξήσουν τη γλυκύτητά του. Το ίδιο φέρεται να ισχύει και για τον χρωματισμό του φρούτου. Το γνώριμο, χαρακτηριστικό ζωηρό κόκκινο χρώμα του δεν φαίνεται να δημιουργήθηκε με φυσικό τρόπο.

«Οι σπόροι του μπορεί επίσης να είχαν χρησιμοποιηθεί ως αλμυρά σνακ από άγριο καρπούζι» συμπλήρωσε ακόμη η καθηγήτρια.

Επιπλέον, σημείο – σταθμός στην έρευνα της ανωτέρω επιστημονικής ομάδας φαίνεται ότι στάθηκε η εύρεση ενός καρπουζιού σε έναν αρχαίο αιγυπτιακό τάφο, ο οποίος πιστεύεται ότι υπήρχε για πάνω από 4.300 χρόνια.