26/07/2021

Πώς θα καθαρίσετε κρεμμύδια χωρίς να δακρύσετε;

Τα κρεμμύδια δίνουν άρωμα και γεύση στα φαγητά μας, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και καλή πηγή βιταμίνης C. Σίγουρα δεν λείπουν από καμία κουζίνα και όλοι έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πλαντάζουμε στο κλάμα όταν τα καθαρίζουμε.

Γιατί κλαίμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;

Όταν καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι απελευθερώνονται ουσίες και ένζυμα τα οποία όταν αναμειχθούν με το υγρό στοιχείο των ματιών, σχηματίζεται θειικό οξύ. Το θειικό οξύ καίει, με αποτέλεσμα τα μάτια να απελευθερώνουν περισσότερα δάκρυα για να προστατευτούν από ό,τι τους προκαλεί τον ερεθισμό.

Πώς θα καθαρίσετε κρεμμύδια χωρίς να δακρύσετε;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κόψετε και να καθαρίσετε κρεμμύδια χωρίς να πλαντάξετε στο κλάμα.

Βάλτε τα κρεμμύδια στην κατάψυξη λίγο πριν τα κόψετε

Τα κρεμμύδια ως γνωστόν αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου. Πριν έρθει, όμως, η ώρα να τα καθαρίσετε και να τα χρησιμοποιήσετε σε κάποια συνταγή σας, βάλτε τα για 10-15 λεπτά στην κατάψυξη. Οι χαμηλές θερμοκρασία φαίνεται να εμποδίζουν την απελευθέρωση ουλφοξειδίων τα οποία και ερεθίζουν τα μάτια.

Καθαρίστε τα δίπλα σε τρεχούμενο νερό

Δοκιμάστε να κόψετε τα κρεμμύδια δίπλα στον νεροχύτη με ανοιχτή τη βρύση. Το τρεχούμενο νερό θα προσελκύσει τις ουσίες και τα ένζυμα που απελευθερώνονται από τα κρεμμύδια και δεν θα πάνε στα μάτια σας.

Αντίστοιχα μπορείτε να δοκιμάσετε να τα καθαρίσετε και μέσα στο νερό. Ένα παλιό κόλπο και δοκιμασμένο.

Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι που κόβει καλά

Κι όμως, το μαχαίρι που κόβουμε τα κρεμμύδια έχει και αυτό τη σημασία του. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό και καλά ακονισμένο μαχαίρι, τόσο λιγότερες ουσίες θα απελευθερωθούν κατά το κόψιμο.

Αποφύγετε να κόψετε τη ρίζα του κρεμμυδιού

Η ρίζα του κρεμμυδιού περιέχει ακόμα περισσότερα ένζυμα και ουσίες. Όταν λοιπόν καθαρίζετε τα κρεμμύδια, αποφύγετε να την κόψετε και επιπλέον, θα σας χρησιμεύσει για να κρατάτε το κρεμμύδι σταθερό.

Καθαρίστε τα κρεμμύδια δίπλα σε ένα ανοιχτό παράθυρο

Φροντίστε ώστε ο χώρος της κουζίνας να αερίζεται επαρκώς ή ακόμα καλύτερα καθαρίστε τα κρεμμύδια δίπλα σε μία ανοιχτή πόρτα ή παράθυρο.