13/06/2021

Τουρκία: Η «βλέννα» που πλήττει τη Θάλασσα του Μαρμαρά αρχίζει να εξαπλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα

Το παχύ στρώμα θαλάσσιας «βλέννας» που απειλεί τη θαλάσσια ζωή και την αλιευτική δραστηριότητα στη θάλασσα του Μαρμαρά και έχει προκαλέσει έντονη διεθνή ανησυχία εξαπλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με ειδικό που επικαλείται η Hurriyet Daily News, η Μαύρη Θάλασσα μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει εξίσου σοβαρό πρόβλημα με την Θάλασσα του Μαρμαρά, αν δεν ληφθούν έγκαιρα αποτελεσματικά μέτρα.

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, η κινητοποίηση στο λιμάνι Γιαλικόι της πόλης Φάτσα στην επαρχία Ορντού, ανοιχτά του οποίου εντοπίστηκαν πρόσφατα μεγάλες ποσότητες της εν λόγω βλέννας, είχε ως αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να ξεκινήσουν προσπάθειες καθαρισμού των υδάτων.

«Η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι τόσο άσχημη όσο εκείνη στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Αν συνεχιστεί όμως η μόλυνση, σε τρία, πέντε ή ίσως και 30 χρόνια θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο και στη Μαύρη Θάλασσα» εξηγεί ο Μεχμέτ Αϊντίν, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ορντού.

H θαλάσσια βλέννα, τα αίτια της οποίας εξήγησε πρόσφατα στην ΕΡΤ1 ο καθηγητής Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Τσιρτσής, συνδέεται με την μόλυνση αλλά και με την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, που διαταράσσει το φυσικό σύστημα μέσα στο οποίο διαβιούν οι θαλάσσιοι οργανισμοί.