Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Γερμανία: Οι θαλάσσιες αράχνες μπορούν να αναγεννήσουν μέρος του σώματός τους

Τα παντόποδα (ή πυκνογονίδες) – ένα θαλάσσιο είδος που μοιάζει με αράχνη και για αυτό αποκαλούνται ευρέως «θαλάσσιες αράχνες» – έχουν τη δυνατότητα να αναγεννούν μέρος του σώματός τους, όχι μόνο άκρα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Κανείς δεν το περίμενε αυτό», είπε ο Γκέρχαρντ Σολτς από το πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου, ένας εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. «Είμαστε οι πρώτοι που αποδείξαμε ότι αυτό είναι δυνατόν», υπογραμμίζει.

Είναι γνωστό ότι σε περίπτωση ακρωτηριασμού, ορισμένα αρθρόποδα (π.χ. σαρανταποδαρούσες, αράχνες, κ.α.) μπορούν να αναγεννήσουν τα άκρα τους.

Σε πειράματα που έγιναν σε παντόποδα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι είναι ικανά να αναγεννήσουν επιπλέον και άλλα μέρη του σώματος. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι επιστήμονες αφαίρεσαν διαφορετικά άκρα και ουραία τμήματα 23 νεαρών και ενήλικων παντόποδων.

Αν και δεν παρατηρήθηκε αναγέννηση αφαιρεθέντος τμήματος σε ενήλικα δείγματα, ορισμένα ήταν ζωντανά ύστερα από δύο χρόνια. Αντιθέτως, τα νεότερα σε ηλικία παρουσίασαν «πλήρη ή σχεδόν πλήρη» αναγέννηση των αφαιρεθέντων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων μυών και γεννητικών οργάνων.

Μακροπρόθεσμα, επέζησε το 90% των παντόποδων που υποβλήθηκαν σε αυτά τα πειράματα, αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ Σολτς, τα ευρήματα της μελέτης ανοίγουν νέους ορίζοντες στην επιστημονική έρευνα. «Πολλά διαφορετικά είδη μπορούν να δοκιμαστούν», λέει, προκειμένου να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των μηχανισμών αναγέννησης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι μηχανισμοί αυτοί μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη θεραπειών για ανθρώπους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων διαλυτών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε Πάτρα και Εύζωνες. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 250.000 κιλά, τα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό των παραγωγών της Εύβοιας και τους στηρίζει για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές καταστροφές...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Εστιάζοντας αποκλειστικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG), η έκθεση καλύπτει τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου, από την εξόρυξη και την κατεργασία πρώτων υλών...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό θα ικανοποιήσει τους εργαζόμενους, διότι λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον πληθωρισμό, αλλά και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας,...