Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

«Μυστηριώδης» αεροπορική βάση χτίζεται σε ηφαιστειογενές νησί ανοιχτά της Υεμένης

Η αεροπορική βάση χτίζεται σε ηφαιστειογενές νησί ανοιχτά της Υεμένης, σ’ ένα σημείο ιδιαίτερης σημασίας για το διεθνές εμπόριο καυσίμων και άλλων αγαθών.

Μέχρι στιγμής, καμιά χώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτίσιμο της βάσης, ωστόσο η ταυτότητα των πλοίων που διέρχονται από το σημείο , καθώς και μια προηγούμενη απόπειρα δημιουργίας ενός αεροδιαδρόμου στο συγκεκριμένο νησί, στο παρελθόν, οδηγούν τους αναλυτές στο να συνδέσουν την νέα αυτή απόπειρα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξιωματούχοι του στρατού Υεμένης έχουν επίσης κάνει λόγο για μια προσπάθεια που συντελείται εκ μέρους των Εμιράτων, παρόλο που τα Εμιράτα είχαν, ήδη από το 2019, ανακοινώσει την απόσυρση των στρατευμάτων τους από την Υεμένη, όπου μάχονταν κατά των ισλαμιστών ανταρτών «Χούθι».

Πέραν της εμπορικής της σημασίας, η στρατηγική σημασία μιας αεροπορικής βάσης στο νησί «Μαγιούν» έγκειται στο ότι καθιστά πολύ εύκολη την διεξαγωγή εναερίων επιθέσεων, με απευθείας στόχο την ενδοχώρα της Υεμένης.

Οποιοσδήποτε έχει τον έλεγχο της συγκεκριμένης βάσης, θα μπορεί να ελέγχει και να διεξάγει ευρύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και την ανατολική Αφρική, με αυξημένη ευκολία.

Εικόνες δορυφόρων της αμερικανικής εταιρείας Planet Labs, οι οποίες κοινοποιήθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, κατέγραψαν πληθώρα κατασκευαστικών οχημάτων, τα οποία έχτιζαν έναν αεροδιάδρομο μήκους 1,85 χιλιομέτρων στο μήκους 5,6 χιλιομέτρων νησί, στις 11 Απριλίου του 2021.

Λίγο καιρό μετά, στις 18 Μαΐου, τα έργα για τον αεροδιάδρομο έμοιαζαν να έχουν ολοκληρωθεί, μαζί με τρία υπόστεγα που είχαν ανεγερθεί σε ασφαλτοστρωμένη έκταση νότια του αεροδιαδρόμου.

Ένας αεροδιάδρομος αυτής της έκτασης θα μπορούσε να εξυπηρετεί τόσο στρατιωτικά, όσο και απλά επιβατηγά αεροσκάφη.

Η προσπάθεια που είχε γίνει στο παρελθόν για τη δημιουργία ενός αεροδιαδρόμου στο νησί (και είχε εγκαταλειφθεί το 2017), αφορούσε την κατασκευή ενός αεροδιαδρόμου μήκους 5 χιλιομέτρων, από τον οποίο θα μπορούσαν να εκκινούν ακόμη μεγαλύτερα βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Η πρώτη απόπειρα κατασκευής της αεροπορικής βάσης είχε ξεκινήσει το 2015, αφότου οι δυνάμεις των Εμιράτων και των συμμάχων τους ανακατέλαβαν την νήσο από τους αντάρτες Χούθι, που είχαν την υποστήριξη του Ιράν.

Οι εργασίες κατασκευής είχαν σταματήσει το 2017, οπότε και οι εργάτες φάνηκαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την διάνοιξη μιας σήραγγας στο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού, η οποία θα ένωνε έναν παλιό, υφιστάμενο αεροδιάδρομο με τον νέο.

Τώρα, οι νέες εργασίες που φαίνεται πως λαμβάνουν χώρα στο νησί έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την οποία παύεται η στρατιωτική βοήθεια εκ μέρους των ΗΠΑ, όσον αφορά τις επιχειρήσεις των Εμιράτων κατά των μαχητών Χούθι.

Ακόμη, λίγες εβδομάδες πριν την καταγραφή των εργασιών στο νησί Μαγιούν από τους αμερικανικούς δορυφόρους, τα Εμιράτα είχαν προβεί στην μερική διάλυση μιας στρατιωτικής βάσης που διατηρούσαν στα εδάφη της Ερυθραίας, από την οποία εκκινούσαν πολλές από τις επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι.

Οι αξιωματούχοι του στρατού της Υεμένης που μίλησαν ανεπίσημα στο AP για το έργο, ανέφεραν πως πλοία των Εμιράτων μεταφέρουν, εδώ και μέρες, εξοπλισμό και στρατιώτες στο νησί.

«Αν και το κέρας της Αφρικής έχει καταστεί, τα τελευταία χρόνια, ένα επικίνδυνο μέρος για τα Εμιράτα, λόγω των ανταγωνιστών του αλλά και των τοπικών πολέμων που μαίνονται εκεί, το νησί Μαγιούν με τον μικρό του πληθυσμό αποτελεί μια ιδανική τοποθεσία για την επιτήρηση της Ερυθράς Θάλασσας, μιας περιοχής όπου οι επιθέσεις και διάφορα άλλα περιστατικά αποτελούν συχνό φαινόμενο», λέει η Ελεονώρα Αρντεμάνι, αναλύτρια του Ιταλικού Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών.

«Τα Εμιράτα απομακρύνονται από την εξωτερική πολιτική της “επίδειξης ισχύος” και στρέφονται σε μια πολιτική “προστασίας” της ισχύος τους, η οποία θα τους επιτρέψει να έχουν καλύτερη εποπτεία στα πράγματα και να προλαμβάνουν πιθανές απειλές εκ μέρους μη κρατικών παραγόντων που έχουν το Ιράν στο πλευρό τους».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...