Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Σπάνιο ψάρι που ζει σε μεγάλα βάθη εντοπίστηκε στην καλιφορνέζικη ακτή

Ψάρι που ζει στα μεγάλα βάθη της θάλασσας και θυμίζει περισσότερο εξωγήινο εισβολέα ξεβράστηκε στις ακτές της Καλιφόρνια.

Το πλάσμα είναι κατάμαυρο και σχετικά μεγάλο σε μέγεθος, με σχήμα που θυμίζει μπάλα του αμερικάνικου φούτμπολ, ένα στόμα με  πολλές σειρές από σουβλερά, κατάμαυρα δόντια και μια μεγάλη κεραία  στην κορυφή του κεφαλιού του.

Το σημείο όπου ξεβράστηκε το ψάρι αποτελεί τμήμα προστατευόμενης ακτής, στην παραλία Laguna Beach της Καλιφόρνια.

Οι υπεύθυνοι διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής ανήρτησαν αμέσως φωτογραφίες του ψαριού στο Facebook τις οποίες εξέτασαν ειδικοί, οι οποίοι αναγνώρισαν το ψάρι ως εκπρόσωπο ενός σπάνιου είδους του Ειρηνικού ωκεανού, του «ψαριού- μπάλα του φούτμπολ».

Τα ψάρια αυτά ανήκουν στην τάξη των «Λοφιόμορφων», των ψαριών δηλαδή που φέρουν χαρακτηριστικές, φωτεινές κεραίες στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους και «συχνάζουν» στα μεγάλα βάθη των ωκεανών, που συχνά ξεπερνούν τα 900 μέτρα.

Τα λοφιόμορφα χρησιμοποιούν το φως που εκπέμπεται από τις κεραίες τους για να προσελκύσουν θηράματα, τα οποία καταπίνουν ολόκληρα και συντρίβουν με τα δόντια τους, που είναι τόσο αιχμηρά όσo τα θραύσματα από γυαλί.

Μάλιστα, τα θηράματα που μπορούν να καταναλωθούν από τα λοφιόμορφα ψάρια φτάνουν πολλές φορές σε μέγεθος ίσο με αυτό των θηρευτών τους.

Κρίνοντας με βάση το μέγεθος του ψαριού και το ότι έφερε «λοφίο», οι ειδικοί κατέληξαν στο ότι το ψάρι που ξεβράστηκε στην Καλιφόρνια ήταν θηλυκό.

Τα θηλυκά, όπως είπαν, μπορούν να φτάσουν τα 60 εκατοστά σε μήκος, ενώ τα αρσενικά φτάνουν μόλις τα 2,5 εκατοστά.

«Τα αρσενικά αγκιστρώνονται στα θηλυκά με τη βοήθεια των δοντιών τους και μετατρέπονται σε “σεξουαλικά παράσιτα”, τα οποία με τον καιρό απορροφώνται από τον οργανισμό των θηλυκών ολόκληρα, εκτός από τους όρχεις τους, που χρησιμεύουν στην αναπαραγωγή», εξηγούν οι επιστήμονες στη σχετική δημοσίευση.

Το σώμα του ψαριού θα κρατηθεί από το Κέντρο Άγριας Ζωής της Καλιφόρνια, προκειμένου να μελετηθεί περαιτέρω.

«Το ψάρι αυτό μας υπενθυμίζει τον πλούτο της άγριας ζωής που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όσο πιο πολλά μαθαίνουμε για τα πλάσματα αυτά, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε πόσα ακόμα έχουμε να μάθουμε για τους υπέροχους ωκεανούς μας», έλεγε, τέλος, η ανάρτηση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δημοσιεύτηκε η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αναφέρουν οι...

ΕΛΛΑΔΑ

«H δημιουργία ενός νέου βιώσιμου μοντέλου παραγωγής που προστατεύει τα τοπικά οικοσυστήματα και διασφαλίζει την τροφική επάρκεια, είναι ο διπλός στόχος του Υπουργείου Αγροτικής...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα αποζημιώνονται και θα ενισχύονται μόνο όσοι πραγματικά παράγουν και όποιος παρανομεί θα οδηγείται στη Δικαιοσύνη, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής...

LIFESTYLE

Η Βίκυ Μπάρκουλη, η κόρη του αειμνήστου Αντρέα Μπάρκουλη μίλησε στην κάμερα της εκπομπής, Super Κατερίνα για το εγγόνι της, αλλά και για τον...