Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Μαϊμούδες στην Ινδονησία κλέβουν αντικείμενα αξίας από τους τουρίστες ζητώντας μπανάνες για… λύτρα

Ο τουρισμός στο Μπαλί πλήττεται από την εγκληματικότητα, με τους τουρίστες να χάνουν πολύτιμα αντικείμενα από τα χέρια μιας απίστευτης συμμορίας.

Ο μακάκος, είδος πιθήκου που ενδημεί στην Ινδονησία, θεωρείται ως ένα από τα πιο έξυπνα είδη πρωτεύοντων θηλαστικών, μετά τον άνθρωπο.

Δείγμα της ευφυίας του αποτελεί το γεγονός ότι μπορεί να ξεχωρίσει ποια αντικείμενα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος έχουν αξία, και να του τα αποσπάσει, ζητώντας μάλιστα…λύτρα για την επιστροφή τους.

Τα τελευταία χρόνια, οι επισκέπτες στον ναό Uluwatu στο Μπαλί έχουν πέσει πολλές φορές θύματα της…εγκληματικής δραστηριότητας των μακάκων, οι οποίοι τους αρπάζουν με δεξιοτεχνία πορτοφόλια, κάμερες, τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα από τα χέρια, τα οποία πολλές φορές επιστρέφονται, αφού οι άνθρωποι καλοπιάσουν τις μαϊμούδες με μπανάνες και άλλους μεζέδες που οι μακάκοι προτιμούν.

Το προσωπικό φύλαξης του ναού έχει παρακαλέσει τους τουρίστες να κρατούν όλα τα αντικείμενα αξίας καλά κλεισμένα σε τσάντες περασμένες στην πλάτη τους ή στον λαιμό τους, αλλά η ανθρώπινη υπεροψία συνεχίζει να αφήνει περιθώριο στους μακάκους, ώστε να κάνουν την δουλειά τους ανενόχλητοι.

Το γεγονός ότι οι μακάκοι έχουν επίγνωση της αξίας και της σημασίας του εκάστοτε αντικειμένου επιβεβαιώνεται από τις καταγραφές των κλοπών που έχουν γίνει από τις κάμερες του χώρου.

Το οπτικό υλικό έδειξε ότι οι μακάκοι όχι μόνο προτιμούν τα περισσότερο πολύτιμα αντικείμενα, αλλά διαπραγματεύονται την ανταλλαγή τους με τροφή για περισσότερο χρόνο.

Η μεγαλύτερη αναμονή για την επιστροφή ενός αντικειμένου είχε διαρκέσει 25 ολόκληρα λεπτά, 17 εκ των οποίων αφιερώθηκαν στις «διαπραγματεύσεις» μεταξύ ανθρώπου και ζώου για την ποσότητα τροφής που θα προσφερόταν ως…λύτρα.

Πέρα από τις κλοπές, οι μακάκοι είναι διαβόητοι  για το γεγονός ότι συχνά επιδράμουν σε φυτείες αγροτών στην Ινδονησία, την Ινδία, την Ταϊλάνδη και αλλού.

Στην Ταϊλάνδη, μάλιστα, μεγάλος αριθμός των μαϊμούδων στειρώθηκε πρόσφατα, προκειμένου να περιοριστεί ο πληθυσμός τους.

Η πτώση στον τουρισμό που προκλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού επηρέασε την συμπεριφορά των μαϊμούδων, οι οποίες, εξαιτίας της έλλειψης υποψηφίων θυμάτων και, κατ’ επέκταση, τροφίμων, φαίνεται πως έχουν εξαγριωθεί περισσότερο από ποτέ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...