Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Η γνήσια ιταλική παρμεζάνα τώρα και με τσιπ πιστοποίησης στην ετικέτα

Οι αντιγραφές στα τρόφιμα, όπως και στα ρούχα και άλλα είδη ένδυσης, είναι σύνηθες πλέον φαινόμενο. Οι Ιταλοί τυροκόμοι Parmigiano Reggiano, που φτιάχνουν «γνήσια» παρμεζάνα, βάζουν τσιπς εντοπισμού στο κέλυφος των κεφαλών του τυριού τους σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τους αθέμιτους ανταγωνιστές που ψευδώς ισχυρίζονται ότι φτιάχνουν γνήσια παρμεζάνα.

Ακριβώς όπως η σαμπάνια, τεχνικά, μπορεί να προέρχεται μόνο από την περιοχή της Σαμπάνιας της Γαλλίας, ένα δικαστήριο της ΕΕ επικύρωσε έναν νόμο το 2008 ότι το τυρί μπορεί να πωληθεί ως «παρμεζάνα» μόνο εάν παρασκευάζεται από παραγωγούς Reggiano στην Ιταλία , σημειώνει ο Futurism.

Παρά τις προσπάθειες διακοπής του φαινομένου, το αντίγραφο  τυρί παρμεζάνας έφτασε σε μια αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων, πλησιάζοντας το μέγεθος της πραγματικής αγοράς παρμεζάνας, μια τάση που ανησυχεί τους Ιταλούς παραγωγούς τυριού, τονώνοντας την ανάγκη για τεχνολογία παρακολούθησης.

Έτσι, η Parmigiano Reggiano βρήκε μια λύση βασισμένη στην τεχνολογία. Για να δείξει ότι κάθε κεφάλι είναι αληθινή παρμεζάνα, η Κοινοπραξία Parmigiano Reggiano, μια συνδικαλιστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1934, συνεργάζεται με μια ολλανδική εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή σημάτων τυριού που ονομάζεται p-Chips.

Αυτά τα τσιπ είναι μικροσκοπικοί αναμεταδότες που δίνουν σε κάθε κεφάλι παρμεζάνας μια μοναδική, σαρώσιμη ετικέτα. Κάθε μία από αυτές τις ετικέτες, οι οποίες είναι ασφαλείς για τα τρόφιμα και είναι μικρότερες από έναν κόκκο αλατιού, στη συνέχεια αποθηκεύεται σε ένα blockchain και μπορεί εύκολα να εντοπιστεί.

Είναι μια μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με τους κωδικούς παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι τυροκόμοι εδώ και δύο δεκαετίες.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας  η κοινοπραξία Parmigiano Reggiano θα μπορεί να ελέγχει καλύτερα το απόθεμά της, να προστατεύει και να διαφοροποιεί τα προϊόντα της από μάρκες με παρόμοια εμφάνιση και όνομα και να έχει πρόσβαση σε απαράμιλλη τεχνολογία παρακολούθησης και ανίχνευσης για να προστατευτείτε σε αυτή την περίπτωση απόσυρσης του προϊόντος ή άλλων προβλημάτων», δήλωσε ο Joe Wagner, Διευθύνων Σύμβουλος της p-Chip Corporation.

Με αυτόν τον τρόπο όσοι αγοράζουν τυρί με την ετικέτα «Parmigiano Reggiano» θα μπορούν να είναι σίγουροι ότι είναι πραγματικά παρμεζάνα.

Πηγή :Packaging Europe

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...