Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Λιθουανία: Γυναίκα έλαβε γράμμα 51 χρόνια αφότου είχε σταλεί

Ένα γράμμα που γράφτηκε προς ένα 12χρονο κορίτσι στη Λιθουανία παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σχεδόν 51 χρόνια αφότου είχε σταλεί από έναν φίλο της δι’ αλληλογραφίας στην Πολωνία.

«Νόμιζα ότι κάποιος με κοροϊδεύει», είπε η Γκενοβέφα Κλονόφσκα αφού παρέλαβε το γράμμα, το οποίο περιελάμβανε ένα χειροποίητο χρωματιστό τριαντάφυλλο και δύο χάρτινες κούκλες.

Το γράμμα, μαζί με άλλα 17, είχαν πέσει σε μια τρύπα εξαερισμού το περασμένο καλοκαίρι, βρώμικη και θρυμματισμένη, καθώς ένας τοίχος γκρεμίστηκε πάνω σε ένα πρώην ταχυδρομείο στα περίχωρα της λιθουανικής πρωτεύουσας Βίλνιους.

«Οι εργάτες πρότειναν να πετάξουμε τα παλιά γράμματα, αλλά κάλεσα το ταχυδρομείο», είπε ο Γιούργκις Βιλούτις, ιδιοκτήτης του κτιρίου. «Είμαι τόσο χαρούμενος που ενδιαφέρθηκαν».

Τα γράμματα, που χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τις αρχές της δεκαετίας του 1970, πιθανότατα είχαν κρυφτεί από έναν κακόβουλο ταχυδρόμο που έψαχνε μέσα σε αυτά, μετρητά ή αντικείμενα αξίας, είπε ο Βιλούτις.

Η Λιθουανία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης τότε και οι αποστολείς των γραμμάτων ήταν μετανάστες συγγενείς ή φίλοι δι’ αλληλογραφίας από μέρη όπως η Αυστραλία, η Πολωνία ή η Ρωσία.

Ονομασίες οδών και η αρίθμησή τους έχουν αλλάξει στο Βίλνιους και οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία πέρασαν μήνες ψάχνοντας για τις διευθύνσεις των σπιτιών, μιλώντας με τους σημερινούς ενοικιαστές και τους γείτονες, εντοπίζοντας πού είχαν μετακομίσει οι παραλήπτες.

Βρέθηκαν μόνο πέντε. Σε πολλές περιπτώσεις στα παιδιά των αποθανόντων παραληπτών δόθηκε ένα χαμένο γράμμα.

«Αισθανθήκαμε ότι είχαμε ηθικό καθήκον να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Ντεϊμάντε Ζεμπραουσκάϊτε, διευθυντής της τελωνειακής διεύθυνσης εξυπηρέτησης πελατών στην εφημερίδα Lithuania Post.

«Μια κυρία συνέκρινε την εμπειρία της με τη λήψη ενός μηνύματος από ένα μπουκάλι που πετάχτηκε στη θάλασσα. Οι άνθρωποι συγκινήθηκαν. Κάποιοι ένιωσαν ότι έβλεπαν ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής των αποθανόντων γονιών τους», είπε ο Ζεμπραουσκάϊτε.

Στην επιστολή προς την Κλονόφσκα , που εστάλη από το Κοκζάρι της Πολωνίας με σφραγίδα ημερομηνίας 1970, μια κοπέλα με το όνομα Εύα παραπονιέται ότι τα λεωφορεία δεν φτάνουν πλέον στο χωριό της, οπότε πρέπει να περπατήσει σε θερμοκρασία -23 βαθμούς Κελσίου και ζητά φωτογραφίες ηθοποιών.

Τώρα στα 60 της, η Κλονόφσκα δεν έχει καμία ανάμνηση της Εύας. Πιθανότατα έγραψε την στην Εύα αφού βρήκε τη διεύθυνσή της σε μια εφημερίδα που διαφήμιζε φίλους δι’ αλληλογραφίας και η σχέση τους σταμάτησε αφού το γράμμα δεν παραδόθηκε.

«Τόσο καλό που το γράμμα δεν είχε κάποιο συναισθηματικό αντίκτυπο σε μένα. Η απώλεια δεν μου άλλαξε τη ζωή», είπε η Κλονόφσκα . «Τι θα γινόταν αν έδιναν τώρα ένα χαμένο γράμμα δύο ερωτευμένων και ο γάμος τους δεν γινόταν ποτέ;»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Kia EV9 πέτυχε μια αξιοσημείωτη διπλή νίκη στα Παγκόσμια Βραβεία Αυτοκινήτου 2024. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των World Car Awards στο...