Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τι δουλειά έχει ένα ξύλινο καράβι στον περίβολο εκκλησίας στις Σέρρες;

Τι γυρεύει ένα ξύλινο καράβι στη μέση του ελαιώνα στον περίβολο ενός ναού; Την απάντηση δίνει ο καθόλα δραστήριος εφημέριος του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής Σιδηροκάστρου Σερρών π. Παύλος Παπαδόπουλος, που για μια ακόμη χρονιά κατάφερε να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους στην ενορία του, δημιουργώντας ένα όμορφο εορταστικό κλίμα.

Κάθε χρόνο, ο περικαλλής ναός της Αγίας Παρασκευής στην είσοδο της έδρας του ορεινού δήμου Σιντικής, στο Σιδηρόκαστρο, γίνεται το επίκεντρο σειράς εορταστικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή του κόσμου, που όλα αυτά τα χρόνια αγαλλιάζει με ικανοποίηση από τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες του πάτερα Παύλου.

Έτσι, ύστερα από τρία χρόνια που στην «καρδιά» του ελαιώνα, ακριβώς δίπλα στο ναό, στηνόταν μια εντυπωτική τρισδιάστατη φάτνη, φέτος, τηρώντας μια λαϊκή παράδοση του τόπου μας που θέλει τους μικρούς καλαντιστές να κρατάνε ένα καραβάκι, κατασκευάστηκε και στήθηκε ένα όμορφο παραδοσιακό ξύλινο καράβι, μήκους δεκαπέντε μέτρων.

Τα τέσσερα πανιά του ζωγραφίστηκαν από άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και από μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Μέσα στον ελαιώνα τοποθετήθηκαν επίσης μεγάλες εικόνες, με επεξηγηματικά κείμενα, που παρουσιάζουν έργα γνωστών Ελλήνων ζωγράφων, με θέμα τα κάλαντα των Χριστουγέννων, στις οποίες φαίνεται ότι το καράβι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο μια μακράς ελληνικής παράδοσης, που τείνει πλέον να ξεχαστεί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πατέρας Παύλος τονίζει ότι «φέτος, το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων της Αγίας Παρασκευής θα είναι το παραδοσιακό ξύλινο καράβι, θέλοντας να θυμίσουμε ότι οι Έλληνες είχαν από την αρχαιότητα ακόμα άρρηκτους δεσμούς με τη θάλασσα. Το καραβάκι συμβόλιζε όχι μόνο την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους που βρίσκονταν μακριά και δούλευαν στα καράβια, αλλά και τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά τα παιδιά που πήγαιναν να πουν τα κάλαντα κρατούσαν μια μινιατούρα καράβι, στολισμένο με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά που γέμιζε από γλυκά και χριστόψωμα που του έδιναν οι γείτονες. Αυτό το έθιμο θέλαμε να αναβιώσουμε, δίνοντας χαρά σε όλους τους μικρούς και μεγάλους ενορίτες μας».

«Είναι σημαντικό», συνεχίζει ο εφημέριος, «το γεγονός ότι τα παιδιά αλλά και τα ΑμΕΑ των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, που δραστηριοποιούνται εδώ στο Σιδηρόκαστρο, ζωγράφισαν τα πανιά, συμμετέχοντας σε αυτή τη γιορτή. Παράλληλα, διοργανώσαμε έναν διαγωνισμό ζωγραφικής, ζητώντας από όλα τα παιδιά να ζωγραφίσουν ένα θέμα από την εκκλησιαστική παράδοση των Χριστουγέννων. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 120 ζωγραφιές και συνεχίζουμε».

Ο ναός έδωσε τα χρήματα για τα υλικά και οι ενορίτες κατασκεύασαν με πολύ μεράκι το καραβάκι, πάνω στο οποίο μάλιστα υπάρχει μια σκηνή. Τα Σαββατοκύριακα, τα μέλη της χορωδίας που ψάλλουν στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής κι έχουν μια μικρή ορχήστρα παίζουν παραδοσιακά κάλαντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

«Αυτές τις άγιες μέρες», σημειώνει ο πατέρας Παύλος, «προσπαθούμε να δίνουμε χαρά με μικρές χειρονομίες και δράσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η κοινότητα των ανθρώπων της περιοχής μας ψυχαγωγείται, έρχεται ο ένας πιο κοντά στον άλλον και όλοι μαζί γιορτάζουμε το μεγάλο μήνυμα της έλευσης του Θεανθρώπου. Με τις ευλογίες και τη συμπαράσταση του σεβασμιότατου ποιμενάρχου, μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριου, φέτος γιορτάζουμε παραδοσιακά μέσα από τις εκδηλώσεις που οργανώνουμε και οι οποίες θα κορυφωθούν ανήμερα τα Χριστούγεννα. Μετά την τέλεση και της δεύτερης χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας, στον περίβολο του ναού μας, στον ελαιώνα, θα εκτεθούν οι ζωγραφιές των παιδιών. Η επιτροπή θα επιλέξει την καλύτερη και το παιδί που θα κερδίσει θα πάρει δώρο ένα τάμπλετ. Επίσης, θα ψήσουμε στο μαγκάλι, θα προσφέρουμε παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά και τα παιδιά της ορχήστρας μας θα μας κρατήσουμε όμορφη μουσική συντροφιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...