25/01/2022

Ποιος να ήταν ο Ιανός – Τα δύο πρόσωπα και οι μύθοι

Ποιος ήταν ο Ιανός: Υπάρχουν διάφοροι μύθοι για την προέλευσή του και ορισμένοι τον αναφέρουν ως θνητό βασιλιά του Latium, που κυβερνούσε μια πόλη σε έναν λόφο και είχε ως γιο τον Τίβερη.

  Ο Ιανός ήταν εκ των παλαιότερων θεών των Ρωμαίων, ο οποίος αναφέρεται ως θνητός βασιλιά του Latium, που κυβερνούσε μια πόλη σε έναν λόφο και είχε ως γιο τον Τίβερη. Ο Ιανός απεικονίζεται με δυο πρόσωπα και αποκαλείτο Janus Βifrons, δηλαδή διπρόσωπος Ιανός.

Επίσης, στις πρώιμες περιόδους απεικονιζόταν με το ένα πρόσωπο γενειοφόρο και το άλλο ξυρισμένο, γεγονός που ώθησε ορισμένους ερευνητές να το αποδώσουν σε ζεύγη αντιθέτων, όπως είναι ο ήλιος και η σελήνη ή το γήρας και η νιότη.

Ο ίδιος ήταν ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων και απεικονίζονταν συνήθως σε σημεία διαβάσεων, όπως είναι οι θύρες, οι πύλες και οι γέφυρες. Κατά τη διάρκεια των θυσιών το πρώτο μέρος της προσφοράς αφιερωνόταν πάντα στον Ιανό και κατονομαζόταν πρώτος σε κάθε κατάλογο θεοτήτων.

Μάλιστα, η πρώτη ημέρα του έτους, η έναρξη της νέας χρονιάς και ο Ιανουάριος ήταν αφιερωμένος σε αυτή τη θεότητα, υποδεικνύοντας παράλληλα και τη σημασία της για τον ημερολογιακό λατρευτικό κύκλο των Ρωμαίων.

Επιπλέον, ο Ιανός εντοπίζεται και ως Θεός στους Ετρούσκους, στους οποίους βασίστηκαν οι Ρωμαίοι εν μέρη στην μυθολογία τους. Στα ετρουσκικά ονομάζονταν janua που σημαίνει θύρα και αντίθετα με άλλες θεότητες ο Ιανός έχει σημαντικές επιρροές από τις ετρουσκικές θρησκευτικές αντιλήψεις.

Έτσι, το θεμέλιο της πεποίθησης ότι ο συγκεκριμένος Θεός αντιπροσώπευε τις ενάρξεις, ενδέχεται να κρύβεται και στο ρόλο του ως Φύλακα των Εισόδων και των Εξόδων.